Teatru profesionist la Biblioteca Județeană Constanța
Rămas din toamnă fără spațiul de joc, deoarece clădirea de pe Bd. Ferdinand nr. 11 este supusă unor lucrări de reabilitare, Teatrul de Stat Constanța primește ajutor nu de la colegii de breaslă din oraș, așa cum ar fi firesc, ci de la Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman“.
Această instituție de cultură, cu alt profil decât cel dedicat artelor spectacolului, este singura care și-a pus la dispoziție spațiile pentru ca noul spectacol al Teatrului de Stat Constanța, realizat în colaborare cu alte trei teatre din țară, din Craiova, Sfântu Gheorghe și Satu Mare, „#acedesiguranță“, să poată ieși în fața publicului, duminică, 23 ianuarie.
„#acedesiguranță“, un spectacol inedit pentru adolescenți, live, în sala de spectacole și pe TikTok
Mă întreb, de ce oare celelalte două teatre profesioniste din Constanța – Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ și Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“ – nu ar putea să-și împartă scenele cu colegii de la Dramatic? Temporar. Așa cum în primăvara anului 2016, Teatrul Nottara, rămas fără sediul său din bulevardul Magheru, încadrat în rândul clădirilor cu risc seismic, a fost găzduit de fratele său mai mic de la Constanța. Sau tot așa cum același Teatru de Stat și-a oferit scena, în plină pandemie, colegilor de la Bulandra.
Din păcate, singurul care pierde în această situație este Publicul. Și este trist. Pentru că Publicul este rațiunea de a fi a unui teatru. Și publicul din Constanța vrea și are nevoie și de teatru pentru copii, și de operă, și de operetă, și de balet, și de concerte simfonice, și de divertismente muzical-coregrafice, dar și de „teatru de proză” – comedii, drame, tragedii, spectacole altfel ș.a.
Poate ar trebui amintit și că la început a fost Teatrul de Stat, iar toate celelalte instituții din oraș au fost cândva „copiii“ / secțiile acestuia. Într-adevăr, erau alte vremuri atunci. Vremuri în care s-au pus bazele solide ale acestor instituții care au avut artiști excepționali și spectacole de răsunet. Constănțenii își aduc bine aminte! Și nu au uitat nici că până în 2004, aceeași scenă, scena Teatrului Dramatic (actualul sediu al Teatrului „Oleg Danovski“) era împărțită cu colegii de la Operă și cu cei de la Filarmonica „Marea Neagră“.
Păcat că acel Palat al Culturii, promis de autorități încă din 1928, a rămas doar la stadiu de bună intenție… Dacă s-ar fi înfăptuit în anii care au urmat, altfel ar fi arătat Constanța acum, iar teatrele constănțene ar fi fost unite măcar sub aceeași cupolă. În curând se împlinesc 100 de ani de la acel deziderat și niciun teatru din Constanța nu are un spațiu adecvat pentru a-și desfășura activitatea așa cum se cuvine.
Oare se va face în șapte ani ceea ce nu s-a făcut în alți 93?!