Teatru în container. „American Buffalo“, în versiune tulceană, un spectacol „must see“

Știți cum este să fii parte dintr-un spectacol, să pătrunzi în miezul lui, să fii parte din el, actorii să-ți joace (uneori) la picioare (la propriu) și dacă întinzi doar puțin mâna să îi poți atinge? Să nu mai existe golul dintre scena înalțată și sala de spectacole, ci să urci fix pe scenă, să pășești pe un covor din pietriș… alb, autentic, care scârțâie sub picioare, să intri într-un container / chioșc, să te așezi pe niște scaune banale cu spătar, înșirate pe cele patru laturi ale „încăperii“ înțesate cu afișe de filme străine, cu un aparat de jocuri și cu rafturi pline de „vechituri“: un cocoș de tablă, un evantai chinezesc, o veioză într-o rână, o bâtă de baseball, jucării din metal, o vioară în cutia ei și câte și mai câte? Iar în mijlocul încăperii, pe lăzi de bere, care servesc de masă și de scaune, să înceapă… acțiunea. Natural, de parcă în încăpere s-ar afla doar ei: Don, Teach și Bob, „eroii“ din „American Baffalo“, care pun la cale „o mare lovitură“.

Dacă nu ați trăit încă această experiență inedită, trebuie neapărat să mergeți, când veți avea ocazia, să vedeți „American Buffalo“, spectacolul memorabil al Teatrul „Jean Bart“ din Tulcea, care s-a jucat pe 28 și pe 29 iunie, la Constanța, cu casa de bilete închisă, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Miturile Cetății“, ediția a IV-a.

Două  reprezentații, 40 de spectatori

Este singurul spectacol din festival (care a început pe 20 iunie și se va încheia în ultima zi a lui Cireșar) care s-a jucat de două ori (pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“), deoarece 20 este numărul maxim al celor care îl pot vedea la o singură reprezentație!

„American Buffalo“, un spectacol exploziv, după piesa cu același nume a americanului David Mamet, în viziunea regizorală și scenografică a lui Vlad Cristache, care realizează și light design-ul, este memorabil și datorită ineditei sale puneri în scenă, și datorită actorilor Nelu Serghei, Ionuț-Paul Ștefan și Ștefan Mihai, care dau viață celor trei personaje: Don, Teach și Bob.

american buffalo tulcea miturile cetatii constanta

„American Buffalo“ în versiune tulceană este o comedie amară, în care se râde și nu prea, la care se privește grav, dar care te ține cu respirația tăiată aprox. două ore. Muzica în surdină (celebrul „Rumblin’ Man“ al lui Hank Williams) care punctează începutul, pauza și sfârșitul, lumina, care se revarsă din veiozele oarbe amplasate în colțuri și din becurile care atârnă din mijlocul plafonului, a cărei intensitate scade sau crește în funcție de trăirile personajelor, precum și ploaia care se aude răpăind pe acoperișul de tablă sunt și ele parte din acțiune.

Când spațiul se… dilată

Aparent, în micul magazin de antichități al lui Don, după cum anunță și firma mare de la intrare, „Antiques Shop“, cu rafturile înțesate de tot felul de vechituri și cu lăzile de bere înșirate în centru, nu pare să se poată întâmpla prea multe. Spațiul e prea mic, prea… cuminte. Este doar o prejudecată, pentru că spațiul se dilată, devine o nonconformistă scenă imensă, cu patru pereți, care cuprinde în cele patru laturi ale sale, întregul tumult al personajelor.

Publicul, complice

În magazinul încărcat cu vechituri e loc și pentru patron, grijuliul Don, interpretat cu o admirabilă expresivitate și naturalețe de experimentatul actor Nelu Serghei, al cărui nume se identifică cu viața teatrală tulceană din ultimele decenii, dar și pentru Bob, băiatul căruia bătrânul îi poartă o grijă aproape părintească, interpretat convingător de mult mai tânărul Ștefan Mihai, dar și pentru impulsivul și țâfnosul Teach, care înjură toată ziua și sare ca un arc din te miri ce, în a cărui piele a intrat Ionuț-Paul Anghel, directorul teatrului tulcean.

american buffalo tulcea miturile cetatii constanta

Fiecare dintre cei trei actori convinge și deși spectacolul nu are nici măcar un an de când a ieșit la public (premiera a avut loc pe 10 august 2018) el „merge ceas“ și are o mare putere de seducție a publicului, care devine fără voie martor și complice la: accesele de furie ale lui Teach, care dă cu Bob de pereți, la transformările lui Don și la ezitările tânărului Bob.

american buffalo tulcea miturile cetatii constanta

Așadar, când veți avea ocazia, nu ratați „American Buffalo“, în versiunea tulceană. Merită să fie văzut, chiar dacă pentru asta trebuie să mergeți în orașul pe malul Dunării! Până atunci, nu ratați ultima zi a Festivalului „Miturile Cetății“! Biletele, de la agenția din incinta teatrului sau de pe mystage.ro.

Sursă foto: culturaconstanta.ro

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *