TATAIA aduce la Constanța „PEOPLE OF ROMANIA, Litoral“, o expoziție inedită, pentru Centenar

„PEOPLE OF ROMANIA, Litoral“ este numele unei inedite expoziții „de povești și fotografie“, marca TATAIA, care poate fi văzută la Muzeul de Artă Constanța până pe 28 octombrie. Cei care doresc să o vadă și să-i cunoască pe artiști sunt așteptați miercuri, 3 octombrie, de la ora 17.00, la vernisaj.

După «PEOPLE OF ROMANIA, Valea Hârtibaciului» și «PEOPLE OF ROMANIA, București», cu ocazia sărbătorii a 100 de ani de la Marea Unire și 140 de ani de la alipirea Dobrogei de România am organizat o rezidență de documentare pe litoral, pe o distanță aproximativ 100 de km de coastă a Mării Negre, într-o regiune unde sute și sute de ani au conviețuit în pace și armonie mai bine de zece etnii, ca un exemplu de bune practici pentru întreaga Europă. Am cutreierat prin 15 așezări, deopotrivă stațiuni și sate turistice cât și sate din imediata apropiere a mării, practic am stat de vorba cu localnici și în general cu români de prin toate regiunile țării. În urma acestei documentări am strâns peste 100 de interviuri, iar 30 dintre acestea se vor regăsi în expoziția găzduită de Muzeul de Artă Constanța. Astfel vizitatorii vor putea să asculte povestirile și să privească fotografiile acestor oameni“, subliniază inițiatorii proiectului.

Documentarea a fost realizată de: Ioana Cîrlig, Andra Aron, Vlad Bâscă, Mugur Grosu, Vlad Petri, antropologul Alexandru Iorga și Mihai Sibianu, inițiatorul și curatorul proiectului.

people of romania litoral

Odată ieșit din agitația stațiunilor, [re]descoperi satele cu liniștea lor, poveștile și istoriile lor, cu oameni care muncesc la câmp sau pe lângă gospodărie. Descoperi sate care au fos segmentate de sistematizări multiple sau de canale și mai apoi redenumite, sate depopulate, familii care pendulează între România și străinătate, amintirea populațiilor germane care au întemeiat sate în Dobrogea și care au dispărut de demult. Poți descoperi traume mocnite – care izbucnesc neprovocate chiar și după zeci de ani, povești simple și sincere ale oamenilor care au fugit de oraș și au găsit în sate oaze de liniște, povești complicate de împăcare după relocările din localitățile natale, oameni resemnați sau care au reușit să-și urmeze visul și luptă, descoperi bucuria oamenilor de a fi vizitați și de a interacționa cu străini, le descoperi curiozitatea“, spune antropologul Alexandru Iorga.

La 100 de ani de la Marea Unire promovarea diversității face parte integrantă din obiectivele proiectului nostru. Ne propunem să cercetăm poveștile tuturor românilor, indiferent de gen, vârstă, etnie, de locul de rezidentă sau de statutul social. Strângem povești exprimate prin fotografie, istorisiri orale, mărturii scrise și videoclipuri scurte. Mai mult decât un proiect cu valoare artistică, PEOPLE OF ROMANIA își propune să dezvăluie în primul rând povestea necunoscutului de lângă noi alături de care ne împărțim viața de zi cu zi“, mai menționează organizatorii.

Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Parteneri ai expoziției „PEOPLE OF ROMANIA, Litoral“ sunt: Muzeul de Artă Constanța, City Park Mall, Inomar Cluster, Wild Art și Eclectic Narativ.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *