„Sub semnul Marii Uniri“, expoziție dedicată Centenarului, la Muzeul de Artă Constanța

Muzeul de Artă Constanța marchează Centenarul prin expoziția „Sub semnul Marii Uniri“, realizată de membri ai Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) și invitații lor. Vernisajul este programat miercuri, 5 decembrie, de la ora 17.00.

Artiștii care vor fi prezenți cu lucrări pe simeze sunt: Andreea Aprozianu, Loretta Băluță, Eugenia Botezatu, Aurelian Broască, Mihaela Ciuștea, Constanța Dănilă, Florin Ferendino, Daniela Gherghe, Constantin Grigoruță, Iolanda Manolescu, Niță Ioan Manolescu, Tudor Mirescu, Doina Misian, Nicu Morărescu, Ioana Predescu, Sînziana Romanescu, Lelia Rus, Laura Seniuc, Alexandru Șerbănescu, Ignat Ștefanov și Filiz Velula.

sub semnul centenarului afis expozitie muzeul de arta constanta

Pentru România, momentul Marii Uniri de la 1918 a însemnat împlinirea idealului național, o repoziționare în Europa, o suprafață mărită, un număr sporit de locuitori, un avânt economic și cultural fără precedent, dar a reprezentat de fapt cu mult mai mult decât atât. Această clipă fericită a istoriei ne-a arătat că, în ciuda diferențelor de educație, caracter sau ideologii care îi separau pe politicienii vremii,  suntem capabili să gândim și să lucrăm împreună.

Prefața Cărții Semicentenarului societății România Jună, semnată de însăși Regina Maria, se încheie cu îndemnul ei „Fie ca tot Românul să mărturisească că are unul și același suflet, că iese dintr-o tulpină și vede într-o lumină, lumina patriei mărite”. Regina-artistă simțea faptul că frumusețea rezultă din această întâlnire sufletească a tuturor oamenilor, din regăsirea noastră – spirituală,  în căutarea sentimentului de a fi laolaltă ori de a ne simți, măcar pentru o clipă, împreună.

Cred că dincolo de poziționarea conceptuală sau de abordările avangardiste ale artei contemporane, aceasta rămâne totuși animată de aspirația oamenilor de a crea legături și punți de comunicare. Astfel, «artistul, atunci când își expune munca, își pune problema unei împărtășiri cu celălalt, încearcă să discearnă ce anume din experiența lui ar putea fi inteligibil, cum va fi primită practica sa, ce efecte va avea ea», spunea N. Bourriaud.

La rândul nostru, marcăm sărbătoarea Centenarului prin organizarea unei expoziții realizată de membrii Filialei Constanța a UAPR și invitații acestora“, scrie în catalogul expoziției „Sub semnul Marii Uniri“, Lelia Rus Pîrvan.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *