Spectacol româno-italian și colocviu, la Muzeul de Istorie Constanța, în cadrul proiectului „Ruine circulare“

Un spectacol nou-nouț, care se află deja în laboratorul de creație, va fi prezentat publicului tomitan sâmbătă, 6 octombrie, de la ora 18.00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). În distribuție se vor afla artişti de la Teatrul de Stat Constanţa (TSC) şi de la Teatrul Astragali din Italia, parteneri în  proiectul cofinanţat de Uniunea Europeană, „Legende pe ruine circulare“.

„Spectacolul va rezulta în urma rezidenţei de creaţie româno-italiene care a început ieri, sub coordonarea regizorului şi actorului Fabio Tolledi, vicepreşedinte al Institutului Internaţional de Teatru“, au menționat reprezentanții TSC.

Spectacolul de la ora 18.00 va fi precedat, de la ora 11.00, tot la Muzeul de Istorie, de colocviul „Noi forme de a spune vechile poveşti, pentru un public diferit“ /„Telling old stories in new ways for a different audience“, la care sunt invitați să participe cei „preocupaţi de păstrarea tradiţiilor, legendelor, identităţii culturale şi istorice“.

„Celelalte două spectacole (n.r. – „Eutopia“ și „Năpasta“) care ar fi trebuit să completeze weekend-ul de deschidere a stagiunii la TSC au fost anulate, întrucât sediul instituţiei noastre este secţie de votare pentru referendumul din 6 – 7 octombrie“, au mai precizat reprezentanții TSC.

MINAC este partener ştiinţific al TSC în proiectul „Legende pe ruine circulare“, parte din programul Uniunii Europene „Europa creativă“, subprogramul cultural „Anul European al Patrimoniului Cultural 2018“.

„Dincolo de întâmplări“, în Italia

egende pe ruine circulare italia dincolo de intamplari

În cadrul acestui proiect au avut loc deja două rezidențe de creație. Prima dintre ele s-a desfășurat pe 28 august, în Italia, provincia Lecce, lângă ruinele sitului arheologic Porto Adriano din localitatea San Cataldo și a constat în spectacolul TSC „Dincolo de întâmplări“, susținut de actrița Mirela Pană, poeta Iulia Pană și muzicianul Adrian Mihai la evenimentul „Noaptea poeților“.

„Prizonierul poetului Ovidius“ a fost în Albania

egende pe ruine circulare Albania Liviu Lungu si Roberta Quarta

A doua rezidență de creație, la care au luat parte operatorii culturali italieni, spanioli și români (constănțeni), s-a desfășurat între 19 și 24 septembrie, în Nivica, o localitate aflată în munții din sudul Albaniei.

La acest eveniment, care a inclus o serie de manifestări culturale, TSC a propus lansarea versiunii în limba albaneză a volumului „Prizonierul poetului Ovidius“, semnat de scriitorul și arheologul constănțean Liviu Lungu cu origini albaneze și membru al Ligii Albanezilor din România. Participarea sa la rezidența din Nivica, în cadrul căreia le-a vorbit celor prezenți de poetul Ovidius, a avut la bază parteneriatul dintre TSC și MINAC, realizat pentru proiectul „Legende pe ruine circulare“.

„Scriitorul a condus, în fața bătrânului arțar din piața localității Nivica, o discuție despre poetul latin, despre exilul său, despre cum arăta Tomisul pe vremea aceea și despre misterul ce înconjoară ultimii ani din viața lui Ovidius și moartea sa. Unul dintre intelectualii prezenți, profesor de literatură, a citit un fragment din volumul lui Liviu Lungu, prezentat pentru prima dată în varianta sa albaneză, iar actrița Roberta Quarta a lecturat un fragment din varianta în limba italiană a romanului, care a fost lansată anul trecut, la Milano. Liviu Lungu a oferit autografe și a împărțit circa 50 de exemplare ale romanului, inclusiv pentru școala din localitate.  Fără nicio exagerare, această rezidență de creație va intra în istoria localității Nivica, fiind prima manifestare culturală care a avut loc aici“, au transmis reprezentanții TSC printr-un comunicat de presă.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *