„Socializare și educație prin intermediul muzicii. Simboluri, evoluție, percepție“, conferință online
Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius“ organizează pe 19 aprilie, prin Centrul de Cercetare Ştiinţifică şi Creaţie artistică „Euxin“, conferința „Socializare și educație prin intermediul muzicii. Simboluri, evoluţie, percepţie“.
Evenimentul, programat de la ora 18.30, pe platforma online Zoom, este inclus în cadrul Festivalului „Primăvara Artelor“ și îl are invitat pe lect. univ. dr. Enache Tuşa de la Facultatea de Psihologie şi Ştiințele Educaţiei, Departamentul de Psihologie și Asistență Socială.
Coordonatorul şi moderatorul conferinţei este lect. univ. dr. Andreea Bratu de la Facultatea de Arte, specializarea Muzică.
Activitatea academică este adresată cadrelor didactice, precum și studenților de la Facultatea de Arte, specializarea Muzică şi de la Facultatea de Psihologie și Știintele Educației.
„În mare parte a timpului, viața noastră se desfăşoară în spaţiul public și este dominată de producțiile culturale ale umanității. Practic noi compunem esența «publicurilor» în acţiune şi a celor care consumă cultura de masă la nivelul comunicării publice. În conceptul general de cultură includem și dimensiunea culturală a muzicii. Această componentă a culturii universale a contribuit în mod substanțial la evoluția și la modernizarea societăților umane așa cum le putem vedea astăzi. Educația socială și personală a fost influențată substanțial de muzică și de multiplele forme de manifestare publică. Prin urmare, muzica este prezentă în viața noastră deoarece însoțește toate etapele formării noastre individuale. Muzica este utilizată și în scop terapeuti, dar și în modelarea noastră socială.
Pasiunea pentru diferitele genuri de muzică conduce către includerea noastră în societate, dar și socializarea în cadrul acelor grupuri. Prin urmare muzica ne ajută la educație și la respectarea unor norme sociale sau de comportament în viața cotidiană. Muzica ne însoțește și cu prilejul organizării unor manifestări în mediul privat sau în relaţiile interpersonale, dat fiind faptul că are o importanță majoră în crearea stării de relaxare“, spune lect. univ. dr. Enache Tuşa.