Se redeschide Biblioteca Județeană Constanța. Reguli pentru vizitatori
Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman“ se redeschide publicului începând cu 2 iunie, după ce a fost închisă mai bine de două luni jumătate, răstimp în care a ținut contactul cu publicul online.
Redeschiderea instituției se face însă pe etape. De exemplu, la sala de lectură accesul se va permite doar pentru studiul individual, fără a se putea permite solicitarea de documente pentru a fi consultate.
De asemenea, pentru moment este posibilă doar returnarea materialelor împrumutate înainte de pandemia provocată de noul coronavirus, deoarece secțiile Împrumut pentru adulți, Împrumut pentru Copii și Mediatecă se află în prezent într-un proces de renovare și igienizare. Împrumutul la domiciliu va fi posibil doar din data de 10 iunie.
Totodată, publicul nu va avea acces la calculatoarele de le secția „Mediatecă. Centrul de internet pentru public“, dar nici nu vor putea avea acces la serviciul de copiere/xerox însă vor putea face o solicitare pentru scanarea documentelor care îi interesează. Mai mult, serviciile Filialei nr. 3 rămân suspendate în perioada 2-30 iunie, cu posibilitatea de prelungire, în funcție de evoluția situației epidemiologice locale.
În această perioadă, Biblioteca Județeană Constanța va fi deschisă de luni până vineri, între orele 08.00-16.00.
Redăm mai jos Regulamentul pentru vizitatori și organizatori:
„Accesul în instituție al utilizatorilor se va face pe ușa din dreapta clădirii (cum se privește din afară), în timp ce ieșirea se va face pe ușa din stânga clădirii; accesul, atât al utilizatorilor, cât și al salariaților, va fi permis numai după utilizarea covoarelor cu dezinfectant pentru încălțăminte aflate la intrare și în condiţiile purtării de mască (medicală/nonmedicală), care trebuie să acopere gura şi nasul.
La intrarea în sediu se efectuează, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor.
Nu se va permite accesul în instituție al persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală alterată).
La intrarea în sediu se efectuează, în mod obligatoriu, termometrizarea noncontact.
În cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3°C, se repetă măsurarea temperaturii, după o perioadă de 2 – 5 minute de repaus.
Utilizatorii care refuză să le fie verificată temperatura sau cele care au temperatura peste 37,3°C după repetarea măsurării acesteia, la care se adaugă marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului, nu vor avea acces în incinta clădirii; în situația unui utilizator recalcitrant se apelează serviciul 112.
Accesul în holul central de la parter, este permis pentru maximum 8 persoane o dată, cu respectarea normelor de distanțare socială de 1,5 – 2m și a marcajelor aplicate.
Personalul de la garderobă completează Registrul evidență utilizatori și îndrumă utilizatorii către secțiile dorite.
Accesul la Garderobă este permis unei singure persoane, o dată, cu excepția însoțitorului unui utilizator cu dizabilități sau a utilizatorilor copii până în 14 ani, care pot fi însoțiți de unul dintre părinți. Se respectă cu strictețe normele de distanțare socială de 1,5 – 2m și marcajele aplicate.
Accesul la Biroul de înscrieri este permis unei singure persoane, o dată, care va prezenta documentele necesare înscrierii și va efectua plata în fața panoului de protecție. Se respectă cu strictețe normele de distanțare socială de 1,5 – 2m și marcajele aplicate.
Accesul la Sala de Referințe generale este permis unui număr de trei utilizatori, o dată; un utilizator va putea rămâne maximum 15 minute în sală, în fața biroului dotat cu panou de protecție, pentru a formula solicitarea; dacă solicitarea sa este complexă și include și pagini scanate, va menționa o adresă de email /nr de telefon, pentru a fi contactat ulterior de către bibliotecari și pentru a primi răspunsul la solicitare; căutările în baza de date vor fi efectuate numai de către bibliotecari; este interzis utilizatorilor să atingă alte obiecte din încăpere (rafturi, cărți, computere etc.); utilizatorii aflați în așteptare, în sală, vor păstra distanța de cel puțin 1,5 m între ei, în locurile special amenajate în acest sens.
Accesul la calculatorul destinat consultării documentelor scanate, din Sala de Referințe generale este permis numai pe bază de programare (telefonic/email), timp de două ore zilnic, o persoană pe zi. Se respectă cu strictețe normele de distanțare socială de 1,5 – 2m și marcajele aplicate. Bibliotecarul realizează dezinfecția suprafeței de lucru după fiecare utilizator.
Accesul la Biroul bibliografic este permis unei singure persoane, o dată, timp de maximum 10 minute, pentru a formula solicitarea; utilizatorii vor indica o adresă de email/nr. de telefon, pentru a primi rezolvarea solicitării. Se respectă cu strictețe normele de distanțare socială de 1,5 – 2m și marcajele aplicate.
Accesul în Biroul de Informare Comunitară este permis, pe rând, unei singure persoane. Însoțitorii utilizatorului de servicii comunitare vor aștepta pe holul bibliotecii sau în afara clădirii. În mod excepțional, este acceptat însoțitorul unui utilizator cu dizabilități. Intrat în birou, utilizatorul nu va depăși marcajul aplicat, iar vizita în birou este limitată la 10 minute. Utilizatorul de servicii comunitare va completa buletinul de cerere și îl va înmâna bibliotecarului, fără a depăși panoul de protecție. În funcție de complexitatea solicitării, bibliotecarul va decide timpul de răspuns și va informa cititorul despre aceasta. Studiul documentelor comunitare și consultarea e-mail-ului din partea utilizatorilor în birou sunt suspendate. Utilizatorii serviciului de informații comunitare nu vor atinge alte obiecte din încăpere (rafturi, cărți, computere etc.
Accesul la Secția de Împrumut pentru Adulți este permis unei singure persoane, o dată; utilizatorii nu vor depăși marcajul de siguranță; căutarea cărților la raft se va realiza de către bibliotecari; utilizatorii nu vor atinge alte obiecte din încăpere (rafturi, cărți, computere etc.); se recomandă utilizatorilor programarea, în vederea returnării documentelor sau a împrumutului de noi documente. Se respectă cu strictețe normele de distanțare socială de 1,5 – 2m și marcajele aplicate.
Accesul la Secția de Împrumut pentru Copii este permis unei singure persoane, o dată; ; utilizatorii nu vor depăși marcajul de siguranță; căutarea cărților la raft se va realiza de către bibliotecari; utilizatorii nu vor atinge alte obiecte din încăpere (rafturi, cărți, computere etc.); se recomandă utilizatorilor programarea, în vederea returnării documentelor sau a împrumutului de noi documente. Se respectă cu strictețe normele de distanțare socială de 1,5 – 2m și marcajele aplicate.
Se permite accesul într-o singură sală de lectură din cele două locații, pe rând, unui număr limitat de persoane, în funcție de păstrarea distanțării sociale de cel puțin 1,5 m dintre două persoane, timp de maximum 4 ore, zilnic, numai pentru studiu individual; utilizatorii nu vor atinge alte obiecte din încăpere (rafturi, cărți, computere etc.); utilizatorii pot solicita listarea unor pagini de legislație și scanarea unor articole din presă, fără a consulta colecțiile. Se respectă cu strictețe normele de distanțare socială de 1,5 – 2m și marcajele aplicate. Bibliotecarul realizează dezinfecția suprafeței de lucru după fiecare utilizator.
Accesul la Secretariat și la Direcțiune va fi permis unei persoane, o dată, timp de 15 minute maximum. Se respectă cu strictețe normele de distanțare socială de 1,5 – 2m și marcajele aplicate.
Accesul în Holul de la etajul I este permis pentru maximum 8 persoane o dată, cu respectarea normelor de distanțare socială de 1,5 – 2m și a marcajelor aplicate“.