„Schimburile culturale și fenomenul aculturației în societatea actuală“, workshop la Muzeul de Artă Constanța
La Centrul pentru Educație Interculturală Constanța, aflat în incinta Muzeului de Artă Constanţa, se va desfășura vineri, 22 februarie, de la ora 17.30, workshop-ul cu tema „Schimburile culturale și fenomenul aculturației în societatea actuală“.
La workshop-ul moderat de lect. univ. dr. Cristina Gelan-Olaru vor participa studenți de la Facultatea de Arte, specializările Pedagogia Artelor plastice și Decorative și Artele Spectacolului – Coregrafie.
„Dezbaterile vor aduce în atenție o serie de problematizări cu privire la evoluția fenomenului artistic actual în contextul multiplelor transformări care au loc în planul culturii ca urmare a migrației masive a populației României, adesea temporară, precum cea întâlnită în cazul expatriaților, a muncitorilor sezonieri internaționali sau a studenților care participă la programe de schimburi între universități sau care aleg să urmeze o facultate din cadrul unei universități aflată în afara granițelor țării. Diversitatea culturală, schimbul intercultural, fenomenul aculturației, aculturația psihologică sunt câteva dintre cele mai importante aspecte care vor constitui puncte de plecare pentru discuțiile dintre participanții la workshop“, au precizat organizatorii.
Evenimentul este organizat de Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius“, în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța.
Centrul pentru Educație Interculturală Constanța a fost înființat în 2016 în cadrul proiectului cu același nume, implementat de Muzeul de Artă Constanța în parteneriat cu Centrul Naval Național pentru Studii și Inițiativă în Educație, Sport și Tradiții din Constanța și International Organization for Democracy and Human Rights din Norvegia, în perioada mai 2015 – aprilie 2016. Proiectul a fost finanțat prin granturi SEE, în cadrul Programului Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european.
„În Centrul pentru Educație Interculturală Constanța sunt expuse lucrările de artă care au fost realizate în perioada 2015 – 2016 de grupul țintă al proiectului. Lucrările expoziției pun în valoare ideea diversității etnice și culturale și aduc în atenția publicului iubitor de artă motive inspirate din diverse spații culturale. Expoziția a fost deschisă la data de 15 februarie 2019 și poate fi viziată până la mijlocul lunii martie“, au mai precizat organizatorii.