„Satul copilăriei“, prezentat la Muzeul de Artă Populară Constanța, de Ziua Culturii Naționale
Pentru că „veșnicia s-a născut la sat“, după cum spunea Lucian Blaga, și pentru că tot la sat s-au născut doi mari clasici ai literaturii române, un poet, Mihai Eminescu și un povestitor, Ion Creangă, legați de o sinceră și autentică prietenie, Muzeul de Artă Populară Constanța marchează Ziua Culturii Naționale printr-o expoziție temporară de un pitoresc aparte: „Satul copilăriei“.
Pentru că Ziua Culturii Naționale reprezintă data de naștere a lui Mihai Eminescu, 15 ianuarie, instituită prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010, organizatorii și-au propus o călătorie simbolică în lumea satului tradițional.
Expoziția este un exercițiu de imaginație plecând de la versuri din creația eminesciană în care apare evocată imaginea idilică a satului Ipotești (județul Botoșani), înconjurat de păduri și a vârstei fragede care nu se mai întoarce nicicând („Unde ești, copilărie,/ Cu pădurea ta cu tot?“) și de la fragmente din celebrele „Amintiri din copilărie“ în care bădia Creangă povestește cu neîntrecută măiestrie despre locul nașterii sale, Humulești (județul Neamț).
Imaginea satului tradițional, în ansamblul ei, a fost reconstituită cu obiecte din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța: elemente componente ale interiorului țărănesc (scoarțe, ștergare, icoane, vase de ceramică, aramă și lemn de uz gospodăresc și pastoral), instrumente muzicale (fluiere), obiecte de industrie casnică textilă (roți și furci de tors, fuse, piese ale războiului de țesut: suveici, scripeți, spate), jucării din ceramică (fluierici, pușculițe).
Expoziția „Satul copilăriei“ va rămâne deschisă până pe 31 ianuarie.