S-a stins actorul Alexandru Mereuţă 

Alexandru Mereuţă, decanul de vârstă al actorilor constănțeni, s-a stins din viață. Pe 14 iunie, împlinise 93 ani.

Pe 27 martie 2018, de Ziua Internațională a Teatrului, Alexandru Mereuță, alături de colega sa, Ileana Ploscaru, au primit, din partea Consiliului Județean Constanța, titlul de cetățean de onoare al județului.

Din 30 mai 2019 era cetățean de onoare al municipiului Constanța. Titlul i-a fost acordat: „În semn de înaltă recunoștință și apreciere pentru o viață închinată teatrului și cinematografiei românești și pentru contribuția sa la dezvoltarea culturii constănțene“.

„Astăzi ne despărțim, cu regrete și cu duioase amintiri, de Alexandru Mereuţă, cel mai longeviv actor al Teatrului de Stat Constanța. Blând, vorbăreț, mereu gata să recite o poezie sau să povestească o întâmplare cu tâlc, Nea Alecu, așa cum îi spuneau toți prietenii, era o bogăție de om“, au transmis reprezentații Teatrului de Stat Constanța.

Născut pe 14 iunie 1927, în comuna vasluiană Bogdăneşti, Alexandru Mereuță a absolvit în 1952 I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, București, la clasa profesorului Nicolae Băltățeanu.

A venit la Constanţa în 1960, după ce a jucat timp de opt ani în Bucureşti (Teatrul Tineretului, Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul din Ploieşti, unde l-a avut coleg pe inegalabilul Toma Caragiu) şi în Bârlad. Aici a fost câţiva ani director al teatrului „V.I.Popa”.

„La Constanţa, Mereuţă a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi“, scria regretata Georgeta Mărtoiu, secretar literar al Dramaticului constănțean.

În ultimii ani, Alexandru Mereuță a jucat pe scena Teatrului de Stat Constanța, în spectacolele „Dionysos”, „Scaiul”, „Trei surori” şi „Escrocii”.

Share:

One thought on “S-a stins actorul Alexandru Mereuţă 

  • 16 septembrie 2020 la 14:36
    Permalink

    Dumnezeu a tras cortina aici pe scena teatrului constănțean și a deschis.o în cer. Acolo vei juca de acum încolo. D.zeu sa te ierte maestre. Drum lin nea Alecu

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *