Recunoaștere de Ziua Mondială a Teatrului – Titluri de artist emerit și diplome de recunoștință oferite la Gala Teatrului Constănțean
A fost sărbătoare la Teatrul de Stat Constanța, miercuri, 29 martie. În sala de conferințe a Hotelului Continental Forum din Constanța (fostul Hotel Ibis), oamenii de teatru – actori din toate generațiile, personal tehnic, administrativ și de la atelierele de producție – alături de președintele UNITER, scenograful Dragoș Buhagiar, vicepreședintele UNITER; voluntari, reprezentanți ai autorităților publice, directori și angajați ai instituțiile de cultură din oraș, au marcat Ziua Mondială a Teatrului. Amfitrionul evenimentului festiv, care s-a desfășurat sub genericul Gala Teatrului Constănțean, a fost directorul Dramaticului constănțean, Erwin Șimșensohn.
Gala s-a deschis (și tot așa s-a încheiat, dacă nu luăm în calcul cocktail-ul de final) cu un recital de jazz susținut de Irina Sârbu și colegii săi: Puiu Pascu – pian, Ciprian Parghel – bas și Tudor Parghel – tobe. În programul galei au mai fost incluse și alte momente artistice: un omagiu adus lui Nichita Stănescu, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la nașterea marelui poet, adus de actorul Dan Cojocaru, care a recitat poezia „Schimbarea la față“, dar și un omagiu muzical adus de actorul Liviu Manolache în amintirea colegilor trecuți Dincolo, Maria Nistor, Eugen Mazilu, Diana Cheregi și Vasile Cojocaru.
De altfel, în Gala Teatrului Constănțean au fost prezentate câteva momente de improvizație din spectacolul „Meciul de comedie“, programat duminică, 2 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Studio, i-a adus în fața publicului pe actorii: Florin Aioane, Cătălina Mihai, Ecaterina Lupu, Mirela Pană și Ștefan Mihai, alături de Andrei Bibire în rolul de arbitru și de pianistul Vlad Pasencu.
Punctul culminant al Galei Teatrului Constănțean, lăsat spre final, a constat în acordarea celor 13 titluri de Artist Emerit al Teatrului Constănțean „pentru talentul și creativitatea dedicate teatrului, pentru o carieră pusă în slujba culturii din urbea tomitană, pentru dragostea dăruită cu generozitate publicului constănțean”.
Cele 13 titluri au ajuns la scenografele Eugenia Tărășescu-Jianu și Carmencita Brojboiu, artista-păpușar Aneta Forna Christu, consultantul artistic Anaid Tavitian, actorii Lucian Iancu, Liviu Manolache, Nina Udrescu, Cristina Oprean, Mihai Sorin Vasilescu, Agatha Nicolau, Virgil Andriescu și Ileana Ploscaru, precum și regizorul Silviu Purcărete, care a debutat la Teatrul constănțean, sunt artiști emeriți ai Teatrul de Stat Constanța.
Andrei Șerban și Silviu Purcărete, invitați să monteze la Constanța
Directorul teatrului constănțean, Erwin Șimșensohn, a dat citire mesajului pe care Silviu Purcărete l-a transmis din Franța cu acest prilej: „Dragi prieteni, de Constanța mă leagă sentimente și amintiri paradoxale, așa cum se întâmplă mai întotdeauna când e vorba de anii tinereții. Acolo mi-am început cariera de regizor și tot acolo am făcut și armata. La teatrul din Constanța am întâlnit artiști pe care i-am admirat și i-am îndrăgit. Tot acolo am citit și prima cronică dramatică în care eram desființat. M-am bucurat de prietenie și de talentul prietenilor mei. La Constanța am descoperit puterea și miracolul teatrului de păpuși și parfumul primitiv și misterios al periferiilor antice. Inevitabilă nostalgie. Vă mulțumesc că v-ați gândit la mine“.
Cu acest prilej, Erwin Șimșensohn a declarat că în aprilie-mai va veni la Constanța Andrei Șerban, în vederea montării unui spectacol. De asemenea, luna viitoare va merge la Cluj, pentru a-l invita pe Silviu Purcărete să monteze un spectacol la finalul lui 2024 sau începutul anului 2025.
Recunoștință pentru cei care nu se văd
„Actorii, fără oamenii din spatele scenei, nu ar reuși să facă ceea ce fac. De aceea am decis să-i celebrăm pe cei care și-au dedicat, mai bine de 30 de ani de viață, scenei constănțene“, a spus, înainte de înmâna primelor diplome ale serii directorul Teatrului de Stat Constanța.
14 Diplome de recunoștință pentru o viață dedicată teatrului constănțean, pentru eforturile și energia cu care au pus umărul la realizarea a zeci și sute de spectacole, dar și pentru dragostea de teatru de care au dat dovadă de-a lungul anilor au fost înmânate oamenilor de teatru din spatele scenei: Claudia Mihuţ – sufleur, Evy Schvarczberger – casier, Paula Pârvuleț – croitoreasă bărbați, Dorina Macovei – croitoreasă femei, Edvard Zobuian – pictor, George Plugaru – dulgher, Mehmet Feri – tâmplar, Ion Mandache – mașinist, Emil Băncilă – șef mașinist, Aurica Mangu – cabinieră, Constanța Pogănaru – coafor-machior, Mihaela Petrescu – director economic, Elena Florea – șef birou contabilitate şi Carmen Ianculescu – fost șef birou resurse umane.
Apreciere pentru partenerii teatrului
Au fost acordate și 12 diplome de recunoștință pentru sprijinul acordat teatrului constănțean și pentru implicarea, cu generozitate, în proiectele sale, partenerilor Lelia Rus-Pîrvan – directorul Muzeului de Artă Constanța, Aurel Mototolea – directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Angelo Mitichievici – directorul Bibliotecii Județene Constanța „Ioan N. Roman”, Aurel Palade -directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“, Daniela Vitcu – decanul Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius”, Florin Goidea – directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, la data când a fost filmat spectacolul „Ziua Z”, premiat de UNITER; Ana Maria Mișa – directorul de comunicare de la BCR, Beatrice Petreanu – localul Mangia, Mihai Stebingar – de la biroul de arhitectură care se ocupă pro bono de realizarea Sălii Studio din strada Ion Lahovari nr. 2 A, Ciprian Ștefan – localul Barissimo, Diana Slav – ghid de turism, Ilhan Vait – Cramele Rasova.
Recunoaștere pentru voluntari
10 diplome de recunoștință pentru „sprijinul acordat teatrului constănțean, pentru entuziasmul molipsitor, pentru dragostea de teatru și energia debordantă” cu care au fost alături de Teatrul de Stat, de fiecare dată, le-au fost acordate tinerilor voluntari: Alexandru Baroană, Roxana Câmpean, Mădălina Creangă, Irina Dragomir, Ana-Maria Monea, Daria Muscari, Alexia Neagu, Ștefania Puflene, Sara Puricel și Maria Șurubaru.
La Gala Teatrului Constănțean au participat, din partea autorităților publice: președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Mihai Lupu, vicepreședinții Stelian Gima și Petre Enciu , precum și viceprimarii Ionuț Rusu și Florin Cocargeanu.
Discursuri (în ordinea în care au fost susținute):
Managerul Teatrului „Căluțul de mare”, Aurel Palade: „Sunt onorat să fac parte din această comunitate mică a oamenilor de teatru. (…) Dramaturgi, scenografi, regizori, coregrafi, oameni de teatru, critici, tehnicieni, ne-am adunat aici să aducem un omagiu acestei efemere arte, Teatrul, spectacolul de teatru, din care nu rămâne mare lucru decât o amintire, un contur, o senzație“.
Președintele CJC, Mihai Lupu:„Arta nu este efemeră, este perenă. Ea rămâne întotdeauna impregnată în conștiința oamenilor, reprezintă societățile cu bunele și relele lor, redă exact societatea, regimurile politice. (…) Avem nevoie de artă. Arta face oamenii buni. Ați văzut cât de bine ne simțim când cântă cineva, când mergem la o piesă de teatru. Arta este cel mai facil mod de a educa“, a spus.
Acesta a mai subliniat că, din păcate, Constanței îi lipsesc infrastructura necesară pentru instituțiile de cultură, dar și turismul cultural.
Viceprimarul Ionuț Rusu: „Lumea-ntreagă e o scenă și toți oamenii sunt actori, spunea marele William Shakespeare. Fără dumneavoastră lumea ar fi fără zâmbete, fără dumneavoastră lumea ar fi fără tristețe, fără dumneavoastră lumea ar fi fără semne de întrebare, fără dumneavoastră lumea ar fi fără certitudini. Mă înclin în fața geniului dumneavoastră și vă doresc un sincer La Mulți Ani!“.
Președintele UNITER, scenograful Dragoș Buhagiar a spus că evenimentul de miercuri seară este „o dovadă că teatrul se face împreună, se privește împreună și se sărbătorește împreună, adică se trăiește împreună“.
Actrița Aghata Nicolau: „Noi, oamenii care servim teatrul, din punctul meu de vedere, purtăm pe umeri chinul și visul meșterului Manole, pentru că seară de seară, zi de zi, an de an, din profesia noastră nu facem decât să zidim în pereții profesiei noastre poate niște visuri oarecare. Sacrificăm uneori familia, alteori prietenii, dar de cele mai multe ori sănătatea, pentru a ridica spre vârfuri, spre ceruri calitatea profesiei noastre, care, din punctul meu de vedere, este absolut sfântă. Noi servim frumosul, bunătatea, inteligența și triumful rasei umane“.
La eveniment au mai fost prezenți directorul Teatrului „Maria Filotti“ din Brăila, Radu Nichifor, managerul Teatrul „Fane Tardini“ din Galați, Florin Toma, directorul Teatrului „Jean Bart“ din Tulcea, Ionuț-Paul Ștefan.