„Prometeu ‘22“, o coproducție internațională, jucată în patru limbi, în premieră la Constanța

Spre final de săptămână, Teatrul de Stat Constanța le propune spectatorilor o întâlnire inedită, în cheie contemporană, cu un personaj mitologic celebru, Prometeu.

Spectacolul  „Prometeu ‘22“, o coproducție Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Teatrul de Stat Constanța și Teatrul Național de Dramă din Ljubljana, inspirat de tragedia greacă „Prometeu înlănțuit“, de Eschil, poartă semnatura regizorală a lui Tompa Gábor. Directorul general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca a semnat și adaptarea după textul antic alături de Ágnes Kali.

„Prometeu ‘22“ se joacă în premieră la Constanța după a fost foarte bine primit la Cluj – patru reprezentanții și în Slovenia, la Ljubljana – șapte reprezentanții consecutive.

Două reprezentanții la Teatrul „Oleg Danovski“

Pentru că sediul Teatrului de Stat Constanța se află în renovare pentru eficientizare energetică, iar Sala Studio este nepotrivită pentru o  producție internațională de asemenea anvergură, premiera se va juca în sala închiriată a Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“.

Așadar, cei care doresc să vadă  cum este perceput mitul grecesc în contemporaneitate sunt așteptați joi, 26 ianuarie și vineri, 27 ianuarie, de la ora 19.00, la Teatrul „Oleg Danovski“.

Este o ocazie unică de a vedea spectacolul, zilele acestea, la Constanța, deoarece alte reprezentații nu vor mai avea loc aici, ci în străinătate.

„Prometeu ‘22“ este un spectacol complex, cu mult text, încărcat cu metafore, însă dificultatea este compensată de faptul că durează doar o oră și jumătate.

De aceea, pentru o mai bună receptare a mesajului, ar fi bine să (re)citiți tragedia scrisă de Eschil.

Spectacolul se joacă simultan în patru limbi – română, maghiară, slovenă și engleză – și este supratitrat integral în limba română.

„Prometeu ‘22“ este, după cum l-a descris Erwin Șimșensohn, „o metaforă a vieții de astăzi din perspectiva unui text antic“, care aduce în discuție condiția intelectualului, iar rolul corului antic este luat de presă.

Cinci actori constănțeni în distribuție

În distribuție se regăsesc și cinci actori din Constanța: Cătălina Mihai – Hera, asistenta de regie, Florin Aioane – Cratos, cameramanul, expertul, Ecaterina Lupu – Io, radioreportera, Mirela Pană – Hermes și Dana Dumitrescu – corespondenta principală.

Cei cinci actori au fost selectați printr-un casting, iar repetițiile s-au desfășurat intens, timp de șase săptămâni în care s-a construit o „echipă perfectă“.

prometeu 22

Șase săptămâni am fost plecați de-acasă, ca-n armată, eu și ceilalți patru colegi ai mei (n.r. Cătălina Mihai, Ecaterina Lupu, Dana Dumitrescu, Florin Aioane). Am trăit într-un mediu, într-o poveste…“, a spus Mirela Pană în cadrul conferinței de presă care a fost organizată de teatrul constănțean pe 16 ianuarie.

Actrița și-a manifestat entuziasmul de a juca într-un spectacol regizat de Tompa Gábor, aducând laude și trupei  Teatrului Maghiar din Cluj Napoca, pentru modul superlativ în care face și „respiră“ teatru.

Prezențele constănțene din spectacol nu se opresc aici, deoarece directorul Teatrul de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn este regizor secund, iar scenografa Carmencita Brojboiu, constănțeancă prin naștere, a realizat decorurile și costumele.

Coproducția internațională a fost realizată în cadrul proiectului „Catastrophe“ al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) al cărei director este Tompa Gábor.

În luna februarie, spectacolul se va juca în Portugalia, la festivalul de la teatru de la Porto, iar în luna iunie va avea două reprezentații în Ungaria, la Budapesta și Gyula.

Biletele se pot cumpăra și online, de pe mystage.ro, iar prețul biletelor începe de la 55,36 lei. Biletele se pot cumpăra și de la agenția din incinta Teatrului „Oleg Danovski“ cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Sursă foto: Teatrul de Stat Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *