Pianista Andreea Bratu susține un recital în cadrul Festivalului Internațional „Meridian“
Festivalul Internațional „Meridian“, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din țară, aflat la ediția cu numărul 17, ajunge și la Constanța, pe 11 noiembrie, prin intermediul recitalului de pian susținut de pianista Andreea Bratu.
Evenimentul, care va avea loc de la ora 17.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, se va desfășura sub genericul „NautiCALL: De Rerum Elementis Naturae“.
Pe lângă piese muzicale de Dinu Lipatti, Luciano Berio, Luchian Alexandru Ionescu, Carmen Cârneci, Andrè Jolivet, Witold Lutoslawski și Toshio Hosokawa, în programul recitalului sunt incluse și trei lucrări în audiție absolută, compuse de Daniela Cojocaru, Adrian Mihai Hasna-Preda și Marcello Abbado.
O călătorie sonoră cu trimiteri simbolice
Prin generic și repertoriu, recitalul „NautiCALL: De Rerum Elementis Naturae“ se înscrie în tema Festivalului „Meridian“, ediția 2022, „Atlas“, „prin trimiteri simbolistice către elementele primordiale terestre (apă, foc, aer, pământ- pentru piesele muzicale de Lucio Berio și Luchian Al. Ionescu), dar și ca o călătorie sonoră imaginară care vizează celebrarea naturii ca ecosistem (terestru), alături de elemente de civilizație umană (vegetație, faună, relief, istorie și civilizații antice și contemporane – în lucrările muzicale compuse de Andrè Jolivet, Carmen Cârneci, Daniela Cojocaru – audiţie absolută, Adrian Mihai Hasna- Preda – audiție absolută“, după cum menționează organizatorii.
„De asemenea, o lucrare pianistică japoneză din creația compozitorului Toshio Hosokawa (dedicată marii personalități creatoare a secolului XX, Pierre Boulez), două piese muzicale interbelice de virtuozitate pianistică – „Zwei Etuden“, de Witold Lutoslawski (1935, 1941) și „Sonatina pentru mâna stângă“, de Dinu Lipatti (1941), alături de o lucrare muzicală, în primă audiție absolută semnată de compozitorul italian Marcello Abbado, se regăsesc în programul recitalului NautiCALL- Festivalul Internațional «Meridian»“, au mai precizat organizatorii.
O introducere în programul muzical, sub forma unui expozeu muzicologic, va fi asigurată de conf. univ. dr. Ruxandra Mirea de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius“ Constanța. Programul va fi prezentat de Roxana Cioacă.
O manifestare de elită cu invitați de prestigiu
„Mă bucur extrem de mult să particip la Festivalul Internațional «Meridian» de muzica nouă, o manifestare de elită, care, prin cele șaptesprezece prestigioase ediții derulate, apropie, și aș putea afirma, cu mult succes, pe compozitorii de pe toate continentele și implicit muzica timpului nostru, de interpreți și de public.
Se vorbește din ce în ce mai mult, de tendințe quasi-postmoderniste, manifestate în mod repetitiv, aproape exhaustiv, în conturarea alegerilor muzicale a celor care cultivă/interpretează muzica sau ale publicului larg: de reîntoarcere, reinterpretare constantă a trecutului. În continuare, pe scenele de concert se preferă a se asculta un sumar restrâns de stiluri muzicale, stiluri tributare unor epoci, astăzi «clasicizante».
Există creatori, există festivaluri și există interes din ce în ce mai crescut în rândul interpreților, pentru a integra această realitate pe scenele de concert. Însă, pentru a trăi cu adevărat muzica timpului său, omul contemporan ar trebui, în primul rând, să vină cu o deschidere și acceptare a incongruențelor interiorului său (exercițiu de reflexie) ca efect al tipului de provocări sociale la care este supus și, deopotrivă, să parcurgă un necesar exercițiu de reflecție, pentru a i se declanșa apetitul de a ieși din zona confortului personal, pentru a păși cu încredere, alături de creatori, în spațiul creativ-vizionar“, a declarat, pentru culturaconstanta.ro, pianista Andreea Bratu.
Printre invitații Festivalului „Meridian“ se numără nume de marcă ale scenei internaționale de muzică contemporană, precum: cvintetul de suflători V Coloris (Danemarca), Black Page Orchestra (Austria), ansamblul Profil, duo-ul de pian Junko Yamamoto şi Oliver Sascha Frick (Germania), flautiştii Ion Bogdan Ștefănescu şi Alessandra Rombolà (Italia/Norvegia), grupul de muzică şi dans contemporan INTER-ART, Duo ASPERA – acordeon şi pian (Italia), ansamblul ATEM, ansamblul AD HOC, ansamblul de percuție Game, duo-ul Ștefan Doniga (pian) şi Diana Jipa (vioară), Trio Larson, Trio Mozaic, Trio Pythia, cu un concert pentru pian la şase mâini (Grecia), ansamblul Couleurs, ansamblul devotioModerna, ansamblul Archaeus, ansamblul ARS SUBTILIOR, mezzosoprana Claudia Codreanu şi pianista Diana Dembinski-Vodă, pianista Adriana Toacsen, duo-ul Constantin Basica (electronics, bicicletă) și Olga Berar (vioară), percuționista Irina Rădulescu, compozitorul şi performerul Cătălin Crețu, organistul Dan Racoveanu, trio-ul de improvizatori Andrei Petrache (pian), Mihai Balabaş (vioară, electronics) şi Sorin Romanescu (chitară, electronics).
Festivalul International „Meridian“ este organizat anual din 2005 de către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) prin Secțiunea Națională Română a International Society for Contemporary Music (ISCM), fiind un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român. Anul acesta, festivalul se desfășoară în perioada 6-13 noiembrie, la Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, Constanța, Ploieşti, Piteşti şi Iaşi.
La Constanța, evenimentul se organizează cu sprijinul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, instituție care se implică activ în organizarea recitalului „NautiCALL: De Rerum Elementis Naturae“, susținut de pianista Andreea Bratu.
Vestimentația de scenă a pianistei este realizată clasă de design vestimentar a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, coordonată de prof. Lucia Niculescu.