„Pe drumurile istoriei“ cu prof. univ. dr. Tasin Gemil

Reputatul profesor universitar dr. Tasin Gemil revine în atenția specialiștilor, dar și a publicului larg cu o lucrare în două volume: „Pe drumurile istoriei“.

Întâlnirea cu prof. univ. dr. Tasin Gemil și invitații săi va avea loc duminică, 20 octombrie, de la ora 11.00, la Hotelul Aurora din Mamaia, la inițiativa Asociației „Agiacai Saladin“, condusă de Meryem Mambet.

Despre cele două volume vor vorbi: prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, prof. univ. dr. Stoica Lascu și prof. dr. Vicențiu Armand Dascălu. Întâlnirea va fi moderată de copreședintele Asociației „Saladin Agiacai“, conf. univ. dr. Denis Ibadula și profesorul metodist Narcis Amza de la Casa Corpului Didactic Constanța.

Cele două volume se prezintă sub forma unor convorbiri cu prof. univ. dr. Tasin Gemil, realizate de regretatul Virgil Coman, Vasile Soare, Adina Fodor, Laura Cornea şi Melek Fetisleam.

Lucrarea „Pe drumurile istoriei“ are un cuvânt-înainte semnat de Emil Constantinescu, iar prefaţa este realizată de preşedintele Academiei Române şi rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop.

Lansarea de la Constanța urmează evenimentului editorial de la București, care a avut loc pe 2 octombrie, la Casa Titulescu.

Sfaturi pentru cititori: „Să înfrunte obstacolele, să se ferească de a face rău oamenilor nevinovați, să ajute pe cei care au nevoie“

Ideea acestei cărți a apărut în cadrul unei convorbiri pe care am avut-o cu un tânăr ziarist azer, în decembrie 2003, la sfârșitul misiunii mele de cel dintâi ambasador al României în Republica Azerbaidjan. După încheierea interviului pe care îl acordasem jurnalistului, acesta a ținut să-mi spună că «ar fi folositor pentru mulți, îndeosebi celor tineri, să afle mai multe din experiența dv. de viață, care – după părerea mea – este o reușită. Pentru că ați fost cel mai apropiat ambasador de noi, ziariștii azerbaidjeni, cred că vă cunoaștem destul de bine şi vă apreciem mult, atât ca diplomat, cât şi ca istoric şi om de cultură. Am aflat şi am învățat multe de la dv. Ar trebui să vă scrieți memoriile, dle. Ambasador», m-a îndemnat el. Era pentru prima oară când mi se sugera aşa ceva. Mărturisesc că această povață m-a făcut să mă gândesc imediat la faptul că împlinisem de curând 60 de ani, ceea ce nu m-a bucurat câtuși de puțin. Dar, nu am dat curs sfatului şi nici nu m-am gândit la el prea mult, pentru că nu credeam că am ajuns la capătul carierei şi nici la sfârșitul vieții.

Ca o chintesență a experienței mele de viață, ca un bătrân ce sunt, îmi permit să-i sfătuiesc pe toți cei care au binevoit să citească această carte să-și îndeplinească cu abnegație datoria față de familie, ca și pe cea față de profesiune, să înfrunte obstacolele, să se ferească de a face rău oamenilor nevinovați, să ajute pe cei care au nevoie, să creadă în dreptatea și bunătatea lui Allah/Dumnezeu, care îi răsplătește pe cei buni și cinstiți, mai întâi în această viață!“, spune prof. univ. dr. Tasin Gemil.

Scurtă biografie

Istoric, profesor, turcolog și om politic român născut în Medgidia, la 21 septembrie 1943, Tasin Gemil a absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Iași, unde a obținut ulterior și doctoratul. A fost deputat în legislatura 1990 – 1992, ales în județul Constanța din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), vicepreședinte al grupului parlamentar de prietenie cu Turcia și ambasador al României în Azerbaijan (1998-2003) și Turkmenistan (2004-2008). Face parte dintre membri fondatori ai UDTTMR și ai Universității „Ovidius“ din Constanța. În prezent, Tasin Gemil este profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, unde, în urmă cu 10 ani, a pus bazele Institutului de Turcologie și Studii Central Asiatice al cărui director este. De altfel, actul fondator al Institutului de Turcologie, singurul din România, va fi sărbătorit pe 23 octombrie la Cluj-Napoca.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *