Patru nominalizări pentru Teatrul de Stat Constanța la Gala Premiilor UNITER
Spectacolul Teatrului de Stat Constanța „Seaside Stories“, pe texte de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija și Nina Cassian, în regia lui Radu Afrim, a fost nominalizat la Gala Premiilor UNITER, ediția a XXXI-a, la categoria Cel mai bun spectacol.
De asemenea, doi actori din distribuție, Nina Udrescu și Theodor Șoptelea, au fost nominalizați la categoriile Cea mai bună actriță/ Cel mai bun actor în rol secundar.
În cursa pentru un premiu UNITER a intrat și Theodor Cristian Niculae, la categoria Debut, pentru scenografia aceluiași spectacol.
Juriul care a fost nominalizările a fost format din criticul de teatru Doru Mareș, scenografa Maria Miu, criticul de teatru Victor Scoradeț, regizoarea Iris Spiridon și teatrologul Carmen Stanciu.
Incandescent! „Seaside Stories“, o vară toridă și întâmplări de la mare, pe scenă, în plină toamnă
În cadrul galei, o altă constănțeancă va fi distinsă, la propunerea Senatului UNITER, în ședința din 13 martie, cu Premiul pentru întreaga activitate – scenografie, Carmencita Brojboiu.
Conform reprezentațiilor UNITER, spectacolele care au intrat în atenţia juriului au avut premiera în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022.
„După un efort susținut, de câțiva ani, un efort al întregii echipe, Teatrul de Stat Constanța a reușit să ajungă acolo unde și-a propus, adică în elita teatrului românesc. Este important că astăzi avem prima nominalizare obținută vreodată de Teatrul de Stat Constanța la Premiul pentru cel mai bun spectacol. Și mai trebuie menționat că, înainte de anul 2021, precedentele nominalizări la premiile UNITER au fost în 1997, pentru spectacolul „Penthesilea” de Mioara Cremene & H. Von Kleist: Cătălina Buzoianu a fost nominalizată și a primit premiul pentru regie, iar pentru costumele din același spectacol, Velica Panduru a primit premiul de debut în scenografie.
Nominalizarea la Premiul pentru cel mai bun spectacol presupune recunoașterea performanței întregii echipe a spectacolului «Seaside Stories»“, au precizat reprezentanții Teatrului de Stat Constanța.
În spectacol sunt distribuiți actorii (în ordinea intrării în scenă):Liliana Ghiță, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Anaïs Agi-Ali (elevă), Cătălina Mihai, Iulian Enache, Laura Iordan, Liliana Cazan, Mihaela Velicu, Alina Manțu, Cristiana Luca, Lana Moscaliuc, Nina Udrescu, Remus Archip, Andrei Bibire și Alex Burcă (elev).
Din echipa de creație a spectacolului mai fac parte: asistent de regie Mara Oprea, lighting designer Cristian Niculescu, asistent de scenografie Paula Rusu. Andrei Dermengiu și Marian Adochiței au realizat filmările alături de Radu Afrim, iar cel dintâi a făcut și montajul video.
Lor li se alătură: Alexandru Bibere – operator lumini, Alexandru Popa și Eduard Lupu – operatori sunet și Andrei Dermengiu/Emil Băncilă – regizori tehnici.
Spectacolul „Seaside Stories“ va avea două reprezentații sold out în acest weekend, vineri, 17 martie, de la ora 19.00 și sâmbătă, de la ora 12.00.
Despre cea care va primi Premiul pentru întreaga activitate – scenografie, reprezentanţii Teatrului de Stat Constanţa au precizat: „Dragostea pentru teatru a Carmencitei Brojboiu a început la Constanța, primul spectacol care a fascinat-o a fost „Miles Gloriosus” în regia lui Silviu Purcărete, pe scena dramaticului constănțean, iar primii zece ani din cariera ei de scenografă se leagă de teatrul de păpuși și de spectacolele realizate împreună cu regizoarea Mona Chirilă. Carmencita Brojboiu este, în prezent, membru în Consiliul Artistic al Teatrului de Stat Constanța“.