Patrimoniul multietnic și arhitectural al Constanței, subiect de expoziție

Cei care doresc să afle mai multe despre patrimoniul arhitectural și multietnic al Constanței de azi și de odinioară sunt așteptați sâmbătă, 23 noiembrie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), la vernisarea expoziției foto-documentare „Promovare și valorificare turistică a patrimoniului multicultural din Constanța“.

Evenimentul va avea loc de la ora 13.00, în Sala „Vasile Canarache“, unde în prezent se află deschisă expoziția foto-documentară „Constanța noastră în imagini și documente de epocă“.

Expoziția este organizată de Institutul Național al Patrimoniului, în colaborare cu Direcția pentru Cultură Constanța și instituția-gazdă, fiind inclusă în seria de manifestări ce celebrează 141 de ani de la Unirea Dobrogei cu România.

Trasee culturale 

Conform organizatorilor, expoziția foto-documentară cuprinde informații, documente, fotografii, planuri privitoare la patrimoniul cultural imobil al comunităților etnice din Constanța. Exponatele fac parte din fondul documentar al Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și al Direcției Județene de Cultură Constanța.

Scopul expoziției – parte a proiectului cu același titlu – este identificarea unor modalităţi moderne şi sistematice de valorificare a acestui patrimoniu, cu funcţia de recuperare a unei dimensiuni identitare pozitive, aflate, în unele cazuri, pe cale de dispariţie.  De asemenea, proiectul – și, implicit, expoziția – îşi propune să ofere informații care să contribuie la conștientizarea rolului și a importanței comunităților etnice din orașul Constanța, ca strategie de stimulare a unei mai bune colaborări între administrația locală și reprezentanții acestor comunități, în scopul unui mai bun dialog interetnic“, au subliniat organizatorii.

Aceștia au mai precizat că informațiile oferite cadrul proiectului „Promovare și valorificare turistică a patrimoniului multicultural din Constanța“ sunt utile în vederea „creării unor trasee culturale care se pot articula în jurul patrimoniului multicultural din Constanța, premisă a dezvoltării pe termen lung, cu beneficii culturale şi social-economice locale, regionale şi naționale“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *