O scoarță din Basarabia, țesută în anul 1875, în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța și-a propus să prezinte, în fiecare lună, câte o scoarță din colecția impresionantă pe care o descrie. În luna martie, sub genericul „Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța“, este supusă atenției o frumoasă piesă cu păsări și crenguțe de trandafiri din Basarabia.

Scoarța a fost realizată, după cum reiese din „inscripția“ care se află în partea superioară, pe 20 iunie 1875 de către țesătoarea Ivghenia. Pentru vechimea și valoarea sa, piesa a fost clasată în categoria juridică Tezaur, prin Ordinul nr. 2154/ 21.03.2014, poziția 6, emis de Ministerul Culturii.

scoarta basarabia muzeul de arta populara constanta detaliu

Scoarța face parte din categoria largă a scoarțelor moldovenești cu fond închis (negru), cu motive ornamentale florale (trandafiri) și fitomorfe (dispuse sub formă de crenguțe), alături de motive avimorfe (posibil papagal), toate alese cu lână bej, crem, verde-oliv, galbenă, roșie și roz (în tonuri discrete). Motivul avimorf, înconjurat de crenguțe de trandafiri, dispus pe orizontală „în pereche” se repetă de șase ori pe toată suprafața scoarței. Chenarul este format din motive florale și fitomorfe dispuse sub formă de vrej având aceeași cromatică precum cea folosită la decorul din câmpul central. La capete, scoarța prezintă franjuri din lână bej“, se arată pe pagina de Facebook, precum și pe site-ul Muzeului de Artă Populară Constanța.

Fondul scoarței este negru, iar motivele decorative sunt realizate cu negru, bej, crem, verde-oliv, galben, roșu și roz.

Scoarța are o lungime de 3,57 m și o lățime de 1,65 m.

Piesa se află în expoziția de bază a Muzeului de Artă Populară Constanța.

Citește și: O scoarță din Moldova de Nord, datată 1849, în expoziția Muzeului de Artă Populară Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *