O faimoasă întrebare la „Seri de teatru la Pontul Euxin“
Festivalul online „Seri de teatru la Pontul Euxin“, organizat de Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii „Ovidius“, a adus marți seară, în fața publicului de acasă pe celebrul personaj shakespearian căruia îi aparține faimoasa întrebare „A fi sau a nu fi?“.
Spectacolul „Hamlet“ propus spre vizionare pe pagina de YouTube a Facultății de Arte (îl puteți încă vedea aici) a fost realizat în anul 2018 de către elevi ai Colegiului de Arte „Regina Maria“ din Constanța, coordonați de conf. univ. dr. Dana Trifan Enache.
Premii
Pentru acest spectacol, trupa de teatru „Paradigme“, formată din elevi ai Colegiului Național de Arte „Regina Maria“ a obținut „Premiul Special al Juriului“ la Olimpiada Națională de Arta Actorului Constanța 2018 și „Premiul pentru cea mai bună trupă de teatru“, la Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța, secțiunea „Seathre High School Contest“, 2019.
Distribuția spectacolului este formată din: Ionuț Roșu (Hamlet), Nicoleta Zghibarță (Ofelia), Ioana Chesoi (Regina), Vlad Boloagă (Regele), Gabi Roșu (Polonius), Roberto Savu (Laertes), Andrei Calu (Horațio), Gabi Sandu (Marcellus), Ada Rusu (Glennis), Daria Panaite (Bernarda), Sînziana Mocanu (Clare), Beatrice Marciuc (Francesca), Maria Floroiu (Georgia), Rebeca Chiriac (Maggi), Andreea Ciurea (Valeria).
Echipa este întregită de: Alexandru Siclitaru – asistent proiect, Adrian Mihai – adaptare muzicală, Iulian Enache – adaptare scenică, Bianca Manta – coregrafie și Dana Trifan Enache – coordonator proiect.
Șase luni de studiu
„Capodopera shakespeariană este cea mai montată, adaptată, ecranizată, influentă istorisire din întreaga dramaturgie. Parcă mai limpede ca oricând, astăzi «lumea e ieșită din țâțâni». Ar fi oare Hamlet acela care să o pună în ordine? Oare Ofelia este iubită cu adevărat sau doar folosită? Întrebările năvălesc fără oprire. Fiecare cititor cu adevărul lui… Fiecare spectacol cu varianta sa…
Realizat în anul 2018, spectacolul are în distribuție elevi cu vârste între 16 și 18 ani. După studiul inițiatic parcurs timp de șase luni, în doar zece zile s-a produs nașterea spectacolului. Antrenamentul celor 15 tineri distribuiți în spectacol a constat atât în lectura aprofundată a textului hamletian, în descifrarea sensurilor complexe ale mesajului piesei, cât și în parcurgerea tehnicilor actoricești de rostire logică și clară, de descoperire a gândurilor cu subtextele aferente fiecărui personaj în parte. Spectacolul durează 60 de minute, fără ca logica și calitatea artistică să sufere în vreun fel. Am rescris scenele pilon ale piesei shakespeariene, astfel că varianta finală a fost structurată în 18 scene esențializate în așa fel încât să intre într-un mecanism ritmic strâns, alternat cu ritmuri lente, dublate de un ecleraj și o coloană sonoră speciale. Acest spectacol este o călătorie spre descoperirea sinelui. Este un exercițiu care îndeamnă publicul să participe la o introspectie sinceră asupra propriului eu, ajungând la manifestări emoționale puternice“, a precizat conf. univ. dr. Dana Trifan Enache.