O experiență pitorească la stâna picurarului Nicolae din Stejaru sau „Dobrogea poveștilor cu lapte“
După lansarea de la Corretto a ineditei cafele „Marin Ionescu-Dobrogianu“, cu sare de mare și sirop de lavandă, proiectul „100 Experiențe Dobrogene“, inițiat de ONG-ul Inomar Cluster și susținut de asociațiile „Țăranii Dobrogeni“ și „Wild Art“, continuă, în această săptămână, cu o nouă aventură prin universul gustului.
De această dată, originala experiență va avea loc în celălalt județ, la aprox. 70 de kilometri de Constanța, în localitatea tulceană Stejaru. Aici, în această sâmbătă, de la ora 16.00, în gospodăria și stâna de capre a Picurarului de la Stejaru va avea loc evenimentul „Dobrogea poveștilor cu lapte“.
La stâna de capre, sprijinit în cârlibană, picuraru Nicolae își va aștepta oaspeții pentru a le povesti istoria familiei sale și stânei sale, a laptelui muls de el și transformat de soția sa în iaurt și brânză.
„Vizita la stâna caprițelor de la Stejaru va fi acompaniată de o gustare ciobănească, brânză cu mămăligă, iar cei curioși pot învăța de la picuraru Nicolae să mulgă laptele sau să învârtă mămăliga în ceaun. Nu vor lipsi pita și piperchi tsâgâsiti, unul din felurile de mâncare preferate ale tuturor aromânilor din Dobrogea“, spun organizatorii.
Picuraru de la Stejaru face parte din Asociația „Țăranii Dobrogeni“ și este reprezentată de familia de aromâni Nicolae și Elena Migit, susținuți de fiica lor, Mirabela Migit Burichter. Aceasta, în colaborare cu Asociația „Țăranii Dobrogeni“ și Bogdan Oancea, director general al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, pregătesc atestarea ca produse tradiționale a două tipuri de brânză de capră, produse la stâna Picurarului de la Stejaru, Tulcea. Inomar Cluster prin proiectul „100 Experiențe Dobrogene“, susține acest demers de valorificare a tradițiilor și produselor locale, promovând oameni și locuri, povești și bucate.
„Dobrogea, frumoasă și captivantă, un ținut activ care lasă mereu loc schimbării și diversității poate fi o experiență de neuitat pentru oricine alege să o străbată, fie pentru câteva ore, fie pentru câteva zile, dobrogean sau nu“, spun organizatorii care și-au propus să promoveze „Dobrogea continentală unde avem la îndemână alegeri aventuroase în munții bătrâni, istorie veche, tradiții bine păstrate în satele și bătăturile primitoare ale țăranilor dobrogeni, hrană gustoasă și naturală, aer curat, pământ, apă, cer și o multitudine de oameni veniți din vechime pe aceste meleaguri“.