Muzeul de Artă din Topalu are un catalog nou

Pasionații de artă, care, fie nu pot ajunge la Topalu, pentru a vizita Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă“, fie își doresc să ducă cu ei, acasă, o fărâmă din această oază de frumos, unică în România, își pot cumpăra o nouă ediție a catalogului dedicat prestigioasei instituții de cultură, situată în comuna constănțeană de pe malul drept al Dunării.

Catalogul Muzeului de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu, secție a Muzeului de Artă Constanța, a apărut anul acesta, într-o nouă ediție, la Editura „Monitorul Oficial“ în condiții grafice deosebite.

În cele aproape 450 de pagini, cei interesați vor regăsi reproduceri după toate cele 228 de lucrări (182 picturi, 30 de lucrări de grafică și 16 sculpturi), semnate de mari maeștri ai artei moderne românești, pe care doctorul Gheorghe Vintilă (1898-1978) le-a donat comunei natale, Topalu, pe 27 august 1960, în amintirea părinților săi, învățători în această localitate. Alături de reproduceri se regăsesc detalii importante despre fiecare operă de artă în parte, de la tehnica de lucru și dimensiuni până la informații despre colecțiile din care au făcut parte înainte de a fi achiziționate de medicul Vintilă.

Pe coperta întâi apare reprodusă celebra lucrare „Cap de fetiță“, pictată de Nicolae Tonitza în perioada interbelică, probabil între anii 1926-1928.

„Colecția de la Topalu va rămâne în continuare pe simezele muzeului nostru pentru a bucura vizitatorii și iubitorii de artă, exact cum și-a dorit doctorul Gheorghe D. Vintilă“

Prin această reeditare, Muzeul de Artă Constanța sărbătorește un moment important: câștigarea unui îndelungat proces, care a ținut 14 ani și care a avut ca obiect litigiul privind posesia lucrărilor de artă aflate în cadrul Muzeului „Dinu şi Sevasta Vintilă” din comuna Topalu. Această colecție ce a făcut, în mod nejustificat, obiectul unei cereri de revocare a donației, formulate de reclamantul Mario Vintilă, moștenitorul medicului.

Pe parcursul acestei lungi perioade de timp, de la declanșarea procesului până la decizia finală, toate instanțele de judecată care au analizat dosarul și probele prezentate de părți au dat dreptate Muzeului din Constanța, respingând ca nefondată și neîntemeiată acțiunea formulată de Mario Vintilă. Astfel, în data de 24 februarie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus definitiv respingerea recursului formulat de reclamant. Din motivarea instanței de judecată, care a avut în vedere inclusiv o expertiză tehnică de specialitate, a reieșit că lucrările de artă din muzeu au o condiție bună de conservare, aspect certificat la o data anterioară și de o comisie a Ministerului Culturii. 

Spre deosebire de alte colecții importante, pierdute în decursul timpului de statul român, precum Colecția Dona, Colecția Stoica sau Colecția Doncea, cea de la Topalu va rămâne în continuare pe simezele muzeului nostru pentru a bucura vizitatorii și iubitorii de artă, exact cum și-a dorit doctorul Gheorghe D. Vintilă, omul al cărui nume va rămâne legat pentru totdeauna de această colecție“, a precizat în prefața catalogului, directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus Pîrvan.

Mărturii

Din „Cartea de impresii“ a muzeului, directorul muzeului constănțean a extras câteva gânduri care stau mărturie despre comoara de la Topalu.

Iată două dintre acestea:

Ce surpriză! Ce minune! Dobrogea cea plină de ciulini și de praf, care a dat de mii de ani cetăți, dă un asemenea MUZEU contemporan. Sunt dobrogeancă și acum mai mândră când am vizitat această donație fabuloasă!“ (28 iulie 2000);

Am simțit o mare bucurie, mândrie că sunt român și dobrogean. Aici am retrăit spiritul autentic românesc, am făcut o călătorie în timp și spațiu, purtat de miracolul acestui colț unic de țară.“(20 februarie 2008)

Catalogul „Muzeul «Dinu și Sevasta Vintilă» Topalu“ a fost… scos în public, într-o zi importantă pentru ținutul dintre Dunăre și Mare, la 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei.

Evenimentul editorial a avut loc în sala „Nicolae Grigorescu“ a Muzeului de Artă Constanța, în prezența unui public numeros, fiind prefațat de o expoziție de grafică, „Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice“, realizată de liceeni de la secția Arhitectură a Colegiului Național de Arte „Regina Maria“.

În deschidere, pianista Andreea Bratu a interpretat o doină atestată pentru prima dată, la începutul secolului al XX-lea, din colecția regretatului muzician și profesor Luchian Ionescu, integrată în suita „Ape dobrogene“.

Mai mult decât un tezaur

Prof. univ. dr. Ioan Opriș, unul dintre cei care au susținut cauza muzeului, trimițând Înaltei Curți de Casație și Justiție o emoționantă scrisoare, a subliniat că muzeul de la Topalu se numără printre marile muzee din România, apreciind gestul altruist al medicului Gheorghe Vintilă de a dona comunei natale valoroasa sa colecție de artă, despre care a spus că: „este nu doar un tezaur, la propriu –  după lege, o parte din aceste piese aparțin Tezaurului României  -, este un tezaur într-un sens mult mai larg. El sancționează marele gust, frumosul“.

În aceeași notă, managerul Muzeului Național Bran, Mihail Gorgoi, prezent la eveniment, a spus că Muzeul „Dinu și Sevasta din Vintilă“ este o instituție pe care și-ar dori-o multe localități din această parte a Europei.

Totodată, din calitatea sa de consilier personal al ministrului Culturii, Mihail Gorgoi le-a transmis autorităților prezente la eveniment să aibă grijă de cultura din Constanța, în special de angajații din muzee.

Amfitrioana evenimentului, dr. Lelia Rus Pîrvan a ținut să le mulțumească tuturor celor care au susținut cauza Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu în procesul ce s-a încheiat pe 24 februarie 2022, după cum a menționat în și în „Mulțumirile“ cu care se deschid catalogul.

După 14 ani de procese, care au purtat cauza muzeului din Topalu la Tribunalul Constanța, Curtea de Apel Constanța, Curtea de Apel Galați și la Înalta Curte de Casație și Justiție, datorăm mulțumiri tuturor celor care au făcut posibil aceast just și fericit final și în primul rând casei de avocatură Țuca, Zbârcea și Asociații.

Sunt recunoscătoare personalităților care au acceptat să ne susțină cauza și au adus mărturii scrise privind importanța muzeului din Topalu, dar și a faptului că lucrările sunt păstrate în condiții optime: prof. univ. dr. Ioan Opriș, criticul de artă Erwin Kessler – directorul Muzeului de Artă Recentă, precum și criticul și istoricul de artă Luiza Barcan. Mulțumesc colegilor din muzee, experților de artă care ne-au sprijinit în acest demers, restauratorilor, precum și colegelor mele din Muzeul de Artă Constanța, Ioana Predescu, șef de secție și Alexandra Păun, conservator, care s-au ocupat de tehnoredactare și nu numai. Irinei Biro, care s-a îngrijit de partea grafică a catalogului. Deopotrivă, le rămân îndatorată doamnelor Anca Ivașcu, redactor șef al Editurii Monitorul Oficial și Natalia Arghirescu, tehnoredactor, pentru implicarea lor în realizarea catalogului. Mulțumim Consiliului Județean Constanța, fără sprijinul căruia acest catalog nu putea fi tipărit“.

O carte frumoasă și necesară

În încheierea evenimentului editorial, consilierul personal pe probleme de cultură al președintelui Consiliului Județean Constanța, Mădălina Mirea, a spus, ca o concluzie: „E o carte frumoasă și, mai ales, o carte necesară. Orice om care merge la Topalu își dorește să ia o fărâmă din acel loc cu el și, din acest punct de vedere, mi se pare un lucru extraordinar de important că acest album a fost reeditat în condiții grafice de excepție“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *