Muzeu la subsolul Cazinoului Constanța

La subsolul Cazinoului Constanța, simbol al orașului de la Marea Neagră, aflat în plin proces de reabilitare, se va amenaja un mic muzeu cu fotografii, cărți poștale ilustrate și obiecte care vor reflecta istoria acestui edificiu, monument de arhitectură clasa A.

Printre exponate se vor afla și mărturiile lăsate de deținuții politici care au lucrat Cazinou în anii 50, precum peticul dintr-un sac de ciment, descoperit în luna mai, într-o fereastră zidită a fostei săli de spectacole. Bucata de sac, datată 31 decembrie 1951, stă mărturie a condițiilor inumane de lucru ale deținuților politici, coordonați de arhitectul Constantin Joja, prieten în tinerețe cu Constantin Noica, obligată să lucreze la Cazinoul Constanța chiar și în ultima zi a anului. Pe petic sunt trecute numele celor care formau echipa de stucatori care se ocupa cu realizarea decorațiunilor interioare ale Cazinoului.

„Noi așteptăm să mai găsim mărturii din anii 50, așa cum s-a găsit acel petic de sac, mărturii ale deținuților care au lucrat aici, la Cazinou. sunt zvonuri, dar și mărturii ale celor care au lucrat aici și au trăit după anii 1990, dar și ale moștenitorilor lor, care au indicat câteva locuri, de exemplu în cele patru turnuri ale Cazinoului ar mai putea fi ascunse în niște sticle, borcane, pe bucăți de sac sau pe spatele unor schițe, poezii, anumite gânduri ale deținuților care au lucrat aici“, a spus arhitectul Radu Cornescu.

Cine au fost cei 16 deținuți care au semnat „biletul“ lăsat posterității, aflați din cercetările făcute de istoricul Marius Oprea.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *