„Miturile Cetăţii“, o punte peste timp. 8 zile de festival, 21 spectacole și alte evenimente speciale
Primit cu interes în 2016, la prima ediție, cu gândul „Serile de teatru antic“ de la Marea Neagră, Festivalul Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii“, ajuns anul acesta la cea de-a III-a ediție, sub egida Teatrului de Stat Constanța (TSC), a devenit unul dintre cele mai așteptate evenimente tomitane ale lunii Cireșar.
El este, după cum menționează organizatorii, o reuşită a actualei echipe a TSC, care onorează eforturile şi succesele generaţiilor anterioare.
Și anul acesta, evenimentul teatral al verii, derulat pe parcursul a opt zile, între 20 și 27 iunie, va aduce publicul în sălile de spectacol (TSC, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare“), dar și în spații neconvenționale, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Petru şi Pavel“, în aer liber (Piața Ovidiu, Termele Romane, platoul din fața Cazinoului Constanţa), dar și în spațiul răcoros al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, unde se vor desfășura lansări de carte și dezbateri.
„Foarte important este că Festivalul Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii” dă prilejul unei cooperări largi între instituţii de cultură ale oraşului şi judeţului. Festivalul se realizează cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Constanța și având ca partener principal Primăria Municipiului Constanța. Pe lângă instituţiile enumerate mai sus, TSC mai colaborează pentru organizarea festivalului cu Muzeul de Artă Populară, cu Biblioteca Județeană «Ioan N. Roman» Constanța şi cu Centrul Cultural Județean «Teodor T. Burada»“.
Pe parcursul celor opt zile de festival, publicul va urmări 21 spectacole, ale unor trupe teatrale din ţară şi din străinătate.
Italia va fi reprezentată de Teatrul Astragali, din Franţa va participa Compania „Premier Acte“ din Lyon, din Israel va veni Teatrul Yiddishpiel Tel Aviv, în program regăsindu-se și o coproducţie realizată de Compania Teatrală Aradi Kamaraszínház (din Arad) și Baza Teatrală de la Zsámbék, Ungaria.
Din România participă Teatrul Naţional „I. L. Caragiale“, Teatrul „Regina Maria“ Oradea, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul Odeon, Teatrul „Toma Caragiu“ Ploiești, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu, Teatrul „Fani Tardini“ Galați, Teatrul Național „Lucian Blaga“ Cluj-Napoca, Teatrul Act, Unteatru, Teatrul Excelsior din Bucureşti, Teatrul „Tony Bulandra“ Târgoviște și Teatrul „Al. Davila“ Pitești.
TSC este reprezentat de recent premiatul spectacol „Dionysos“, după „Bacantele“ lui Euripide, în regia lui Daniele Salvo.
„Urăm bun venit în festival Colegiului Naţional de Arte «Regina Maria» din Constanţa, care va participa cu spectacolul premiat la Olimpiada Naţională de Arta actorului, dar şi Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică «I. L. Caragiale», care va veni cu un spectacol de licenţă!“, subliniază gazdele.
În programul festivalului se regăsesc teatru stradal, lansări de cărţi şi de reviste de profil, dar şi un colocviu dedicat Centenarului Marii Uniri, „100 de ani de teatru în România Mare“. La colocviu moderat de selecţionerul festivalului, cronicarul de teatru Doru Mareş, şi-au anunţat participarea regizori, actori, directori de teatre și cronicari.
Citiți aici programul complet al Festivalului Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii“.