Masă rotundă informală despre cultura tomitană, de ziua lui Eminescu
Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House“, condusă de diplomatul Dorin Popescu, invită oamenii de cultură tomitani, dar și reprezentanții administrației locale, precum și persoanelor publice care candidează pentru diferite funcții publice/administrative la alegerile locale din 2020, la o dezbatere informală prilejuită de Ziua Culturii Naționale, celebrată pe 15 ianuarie, dată la care s-a ivit pe lume poetul Mihai Eminescu.
Masa rotundă, ajunsă la cea de-a treia ediție, are o temă de actualitate: „Cultura în Cetate: cămașa lui Nessus, centură de castitate sau mantie de vreme rea? Rolul administrației în proiectele și proiecțiile culturale ale comunității“. Dezbaterea va avea loc miercuri, 15 ianuarie, de la ora 12.00, la sediul Asociației, situat pe Bd. Mamaia nr. 203, et 4, birou 7, vizavi de sediul ANAF, interfon 07.
Evenimentul va fi precedat, de la ora 10.00, de o altă întâlnire informală, de această dată la statuia lui Mihai Eminescu, de pe faleza Cazinolui, unde se vor depune flori și se va organiza un mic moment liric.
Forme anemice de cultură în bătrânul Tomis
„Prea puține lucruri, în România de astăzi, ne mai amintesc de cultură. Prea puține cărți se mai deschid în biblioteci, prea puține poezii se mai scriu, tinerii cresc departe de chemările ei de sirenă. Temerea noastră profundă este că noile generații au pierdut aspirația pentru cultură ca model posibil al lumii.
Temerea noastră secundară este că Tomisul, oraș al lui Ovidius, oraș al mării și al poeziei, produce forme anemice de cultură.
La Tomis, comunitatea culturală locală nu și-a creat tabieturi de conduită cu această ocazie. Nu există manifestări cultural-artistice de referință, tradiționale și de impact, care să includă orașul pe harta Cetăților care iubesc cultura și obișnuiesc să exprime public această iubire în mod creativ.
Avem nevoie de antrenori de cultură care să aducă din nou, la Tomis și în Țară, mai multă emoție. Avem nevoie de recuperarea încrederii noastre în funcțiile terapeutice/salvatoare ale culturii. Cultura începe, în fond, din nevoia de a organiza o rezistență colectivă împotriva lumii care își pierde sensurile.
De Ziua Culturii Naționale (15 Ianuarie), o discuție informală privind formele de viață culturală la Tomis este binevenită, chiar obligatorie, pe fondul consolidării percepției (auto)izolării spațiului cultural și spiritual tomitan de proiectele spirituale paradigmatice produse/gestionate în restul României. În locul unor evenimente pozitiviste/festiviste, preferăm privirea îndrăgostită, deci critică asupra obiectului iubirii noastre (cultura la Tomis) și vă propunem o discuție dezinhibată privind cauzele și remediile eșecurilor culturii Tomisului. Invitații vor fi îmbiați să formuleze evaluări și să propună soluții de reconectare a Tomisului/Dobrogei la fenomenele de magnitudine culturală care se produc în România“, spune președintele Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House“.
Interogații
Anul acesta, principalele teme de discuție și reflecție sunt prezentate sub formă de interogații, la care participanții sunt invitați să răspundă:
„Cât de departe este Tomisul de Europa în plan cultural? Cât de departe cultural este Tomisul de (alte) centre regionale precum Cluj sau Iași?
Este cultura o temă periferică în discursul și acțiunea administrației locale?
Care sunt proiectele care pot resuscita cultura la Tomis?
Cum poate performa administrația locală în domeniul cultural?
Sunt dispuși actorii culturali locali (administrație, comunitate, instituții, lideri etc.) la coeziune?
Care sunt șansele/perspectivele și mecanismele de coagulare, la Tomis, a inițiativelor paradigmatice în plan cultural?“
Prima ediției a mesei rotunde prilejuită de Ziua Culturii Naționale, organizată în ianuarie a avut tema formulată tot sub forma unei interegații: „Există forme evoluate de viață culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România“. Tema celei de-a doua ediții, cea din 2019, a fost circumscrisă unei afirmații cu rol mobilizator: „Celebrăm Cultura Națională (și) în bătrânul Tomis“.