„«Lecturi vizuale» etnologice la aromâni“, la Muzeul de Artă Populară Constanța
Iubitorii de tradiție sunt așteptați la Muzeul de Artă Populară Constanța, în prima zi a lui Brumar, pentru a participa la o triplă lansare de carte din seria „«Lecturi vizuale» etnologice la aromâni“.
Evenimentul, programat vineri, 1 noiembrie, de la ora 11.00, va aduce în atenția publicului trei volume din seria „«Lecturi vizuale» etnologice la aromâni“, realizată de un grup de cercetători de la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” din cadrul Academiei Române și specialiști din Constanța.
Este vorba despre volumele: „«Lecturi vizuale» etnologice la aromânii din Albania – Zona Korçë“, de Iulia Wisoșenski, Emil Țîrcomnicu, Cătălin Alexa și Nistor Bardu, „«Lecturi vizuale» etnologice la aromânii din Albania – Gramsh, Elbasan, Pogradec“, de Nistor Bardu și Emil Țîrcomnicu și „«Lecturi vizuale» etnologice la aromânii din Republica Macedonia – Regiunea Bitolia“, de Nistor Bardu, Stoica Lascu, Emil Țîrcomnicu, Cătălin Alexa și Ioana Iancu. Acestea apar sub egida Societății de Cultură Macedo-Română.
Cercetările care au stat la baza realizării acestor volume au constat în culegerea de materiale etnologice, interviuri, fotografii și secvențe filmate cu aromânii din orașele și satele Albaniei și din Republica Macedonia.
Evenimentul editorial este găzduit de Muzeul de Artă Populară Constanța la parterul instituției de cultură, acolo unde este deschisă expoziția temporară „Aromânii – Artă și meșteșug“. Expoziția este o invitație adresată publicului de pretutindeni de a descoperi piese de port, podoabe, țesături de interior și obiecte de uz gospodăresc reprezentative pentru aromâni.