Lansare de carte în memoria regretatului actor Vasile Cojocaru

Pasionații de teatru sunt așteptați vineri, 24 februarie, la campusul Universității „Ovidius“ la un eveniment editorial deosebit dedicat memoriei regretatului actor constănțean Vasile Cojocaru (17 ianuarie 1950-20 ianuarie 2010).

Volumul  in memoriam „Lumile lui Zagreus. De la drama sacră la reprezentația teatrală“  este coordonat de nepoata sa, Adriana Claudia Cîteia.

Lucrarea a apărut în 2022 la editura Cetatea de Scaun.

În volum se regăsesc texte semnate de Adriana Cîteia – „Actorul și jocul cu destinul“, „Arhetipul lui Ulysse și tipologia indentității“, Vasile Cacioianu – „Eleusis. Misterele unei reprezentații milenare“, Monica Iuliana Popescu – „Masca din spatele măștii“, Arina Cojocaru – „De la teatrul antic la cabaret. Scurtă incursiune în istoria teatrului“, Angelo Mitchievici – „Incursiuni destinale la I. L. Caragiale“, Anaid Tavitian – „Artă și istorie teatrală la Constanța“ și Angela Anca-Dobre – „Vasile Cojocaru – Biografie în miniatură“.

Actorul se joacă cu adverbele totalității; ludic și tragic, evident și obscur exprimă cu aparentă ușurință suma dispozițiilor afective. Povestea Lui este povestea asumării propriului rol, dar surprinde și esența metamorfozei, a identificării cu ipostaze străine. Scena jocului ca metamorfoză și a metamorfozei ca joc ascunde reperele libertății interioare, dar și pe cele ale pierderii de sine, lipsei infantile de griji, rătăcirii, curajului și fricii paralizante de necunoscut.

Povestea Actorului redimensionează arhetipal spațiul copilăriei, în care nimic nu este definitiv.

Imaginea Actorului prizonier în propriul labirint îmi amintește constant că există privilegii rezervate doar copiilor zeului care moare ucis de Titani și renaște. În Jocul Actorului există reguli, dar și libertatea de a le încălca, textul jucat fiind o formă de exprimare a alterității, a ieșirii din sine, a manifestării unui antimimon personal sau colectiv. (…)

Actorul este imaginea metamorfozei între limitele rațiunii și umbrei.

Acest volum este dedicat unui Actor lângă care am crescut și pe care l-am iubit“, scrie în prefața lucrării coordonatoarea volumului „Lumile lui Zagreus. De la drama sacră la reprezentația teatrală“, Adriana Claudia Cîteia.

Teatrul antic s-a aflat printre preocupările actorului Vasile Cojocaru, acesta fiind și scenarist pentru spectacolele de teatru antic de mare succes „Oedip“ și „Troia în flăcări“. De altfel, teza sa de doctorat, „Covorul de purpură. De la Oreste la Oedip. Teatrul antic în spațiul spiritual dobrogean“, reflectă preocupările sale pentru acest subiect.

Evenimentul editorial este programat  de la ora 17.00, la Campus, corp A.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *