La Muzeul de Artă Populară Constanța, primăvara începe cu Târgul de Mărțișoare

Cei care nu au ales încă mărțișorul potrivit pentru a fi purtat cu drag sau dăruit sunt așteptați, și în ultima zi a lui Făurar, dar și pe 1 martie, la Târgul de Mărțișoare, pe care Muzeul de Artă Populară Constanța îl organizează anual pe platoul din fața instituției de cultură.

Realizate manual cu multă migală și pricepere din materiale diverse (lemn, ceramică, piele, scoici, flori uscate, pietre naturale,  lână, hârtie, etamină, fir metalic, fetru, sticlă și multe altele), modelate, croștetate, împletite, pictate sau pirogravate, micile obiecte însoțite de tradiționalul fir alb-roșu sunt alegerea perfectă pentru cei care doresc să dăruiască un mărțișor original. Pentru că fiecare obiect de la Târgul de Mărțișoare este unic în felul său, așa cum este orice lucru realizat manual.

O notă aparte a acestei ediții a târgului, ajunsă la numărul 16, o constituie motivele tradiționale cusute pe etamină și transformate în broșe sau felicitări. Delicații ghiocei, simbol prin excelență al primăverii, gărgărițele, dar și coșarii aducători de noroc apar pe aceste delicate mărțișoare care vestesc venirea anotimpului verde.

targ-de-martisoare-muzeul-de-arta-populara-constanta

Florile, stilizate sau redate cu o mare atenție la detalii, fie că sunt realizate din hârtie, fetru, bumbac, lână, pânză sau sunt pictate într-o multitudine de culori pe ceramică, lemn, sticlă sau pe hârtie (în cazul felicitărilor) reprezintă o constantă a acestei ediții a Târgului de Mărțișoare fiind aproape nelipsite din ofertele expozanților.

„Cine poartă mărțișoare nu va fi pârlit de soare“

Se spune că firele mărțișorului au fost toarse de către Baba Dochia în timp ce urca oile la munte, pentru păscut, iar în el sunt cuprinse toate zilele anului, albul și roșul simbolizând iarna (anotimpurile reci) și vara (anotimpurile calde). Conform legendei, mergând cu turma cu oi Baba Dochia a găsit pe jos o monedă de argint și i-a făcut o gaură prin care a trecut firul alb-roșu. Așa a apărut mărțișorul.

Sub această formă de bănuț din aur sau argint, în satul tradițional, mărțișorul era dăruit de către părinți copiilor,  indiferent că erau fete și băieți, în zorii zilei de 1 martie. Era purtat la gât sau la mână. El avea rol de amuletă, de a-i ține pe copii sănătoși tot anul, dar și frumoși, dar și de a-i proteja de soarele periculos al primăverii, de unde și zicala „Cine poartă mărțișoare nu va fi pârlit de soare“.

Așdar, dacă nu vreți să fiți pârliți de soare, veniți la cea de-a XVI-a ediție a Târgului de Mărțișoare de la Muzeul de Artă Populară Constanța, care se desfășoară în perioada 26 februarie – 1 martie. Nu vă întrebați unde este soarele, deoarece meteorologii anunță vreme deosebit de caldă chiar în prima zi a lui Mărțișor. Iar dacă soarele va mai intra în nori sau prognoza meteo va fi dat greș, nu uitați de capricioasa Babă Dochia și de zilele ei schimbătoare.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *