La Muzeul de Artă Populară Constanța au început manifestările dedicate Zilei Universale a Iei
Muzeul de Artă Populară Constanța, păstrător de tradiție și deținător de patriomoniu cultural cu o valoare inestimabilă, întâmpină așa cum se cuvine Sânzienele și implicit Ziua Universală a Iei, cu două manifestări speciale care au în prim-plan cămașa, element indispensabil în costumul tradițional românesc.
Pe platoul din fața instituției de cultură, două creatoare din vestitul centru de ii Breaza, Prahova, Iulia Goran și Ecaterina Oproiu, prezintă în această sâmbătă și duminică, de Sânziene, modul în care cămașa populară a evoluat în timp, în cadrul manifestării „Ia românească – tradiție și artă“. Cei care doresc să vadă cum lâna se transformă în fir o pot admira pe Iulia Goran la lucru, cu furca în brâu și cu fusul.
Expoziția „Tipologia iei“, deschisă la parterul instituției de cultură până pe 29 iunie, reunește 12 cămăși tradiționale din toate zonele etnografice ale țării, unele dintre ele cu o vechime de peste un secol. Sunt prezentate patru cămăși lungi, cu poale, din Ținutul Pădurenilor (Hunedoara), Maramureș, Muscel (Argeș) și Dobrogea de Sud, precum și opt cămăși scurte (ii) din Banat, Suceava, Sibiu, Bistrița-Năsăud, Bihor, Arad, Dâmbovița și Mehedinți.
Prin această dublă manifestare dedicată Zilei Universale a Iei, Muzeul de Artă Populară susține Festivalul Internațional de Teatru „Miturile Cetății”, organizat de Teatrul de Stat Constanța, în perioada 20-27 iunie.
Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța