„Jocuri în curtea din spate“, un spectacol în premieră la Teatrul de Stat Constanța

Teatrul de Stat Constanța (TSC) invită publicul pe scenă, sâmbătă și duminică, de la ora 19.00, pentru a urmări premiera unui spectacolul cutremurător: „Jocuri în curtea din spate“, de Edna Mazya, în traducerea Adei-Maria Ichim, cu o regie semnată de Diana Mititelu.

Spectacolul, inspirat după un caz real, aduce pe scena Dramaticului constănțean o echipă de actori tineri (cel mai în vârstă are 26 de ani), dintre care doi, Cristiana Luca și Andrei Bibire, proaspăt angajați ai TSC, își fac debutul la Constanța. Din ceilalți patru actori, care sunt colaboratori, doar Cătălin Bucur este la prima apariție în fața constănțenilor, pe Ecaterina Lupu, Theodor Șoptelea și Ștefan Mihai publicului cunoscându-i din premiera precedentă a TSC, „Lasă-mă să intru“.

«Jocuri în curtea din spate» este o piesă aparent simplă, dar extrem de importantă și puternică prin mesajul pe care îl transmite. În primul rând, a fost scrisă după un fapt real. În vara anului 1988, într-un kibbutz, într-o așezare rurală din nordul Israelului, a avut loc un eveniment dramatic, produs asupra unei adolescente de 14 ani de către trei tineri (n.r. – de 17 ani). Ulterior acestui viol, fata a fost amenințată să nu depună plângere. (…) Cazul a devenit cunoscut mult mai târziu, când ea și-a făcut curaj să vorbească despre ce s-a întâmplat. A devenit un caz foarte cunoscut, s-a mers în tribunal și în 1991, prima instanță i-a achitat pe cei trei acuzați (…) pentru că se părea că tânăra n-a opus rezistență. Acea decizie a stârnit proteste masive de stradă, a devenit un caz foarte mediatizat, societatea, presa au pus multă presiune, s-a făcut apel, cazul a mers la Curtea Supremă și într-un final, după mulți ani, o parte din tineri au fost condamnați. Cazul a devenit celebru nu pentru că a fost un caz unicat în sensul tipului de agresiune, ci pentru modul foarte ciudat în care o societate masculinizată, patriarhală a interpretat această situație și acea achitare inițială din tribunal, bazată pe un stereotip a sistemului juridic de interpretare a ceea ce înseamnă violul, pentru că ei mergeau pe niște definiții foarte stricte“, a spus directorul TSC, Erwin Șimșensohn, în cadrul conferinței de presă ce s-a desfășurat pe 26 februarie, chiar pe scena teatrului constănțean.

Cum a reușit autoarea israeliană Edna Mazya să transpună în scenă aceste fapte reprobabile se poate vedea sâmbătă, 29 februarie și duminică, 1 martie, pe scena TSC, cu precizarea că rolul principal va fi interpretat în fiecare seară de altă actriță. Sâmbătă, pe scenă va urca Ecaterina Lupu, iar duminică, Cristiana Luca.

Invitație la dezbatere

Sper din suflet ca acest spectacol să provoace la dezbatere. Asta ne-am propus. Ni se pare important ca în societatea românească să se vorbească despre aceste lucruri. Cred că teatrul are rolul extrem de important nu doar de a distra, de a produce entertainment de bună calitate, ci și acela de a provoca la discuție, la dezbatere, la analiză, la meditație și, de ce nu, la schimbare, la schimbări fundamentale în societate. Teatrul are menirea asta. Ne-am luat acest rol foarte în serios. Invit la acest spectacol directorii de licee, profesorii. Aș vrea să vină împreună cu elevii lor. Fac însă această precizare: spectacolul nu este recomandat celor sub 14 ani. Conține limbaj licențios moderat. Nu e vorba de vulgaritate, ci este vorba despre expunerea unei stări de fapt, de caracterizarea unor personaje și în acel moment acel în care limbajul sprijină caracterizarea unor personaje el nu devine vulgar, ci devine un mijloc teatral. Sper din suflet să se înțeleagă acest lucru. De aceea invit elevii, invit profesorii de liceu, invit societatea civilă care se ocupă cu aceste demersuri, să vină la acest spectacol și sper din suflet să putem organiza niște dezbateri cu adolescenții, cu tinerii din Constanța, plecând de la acest spectacol și de la ceea ce înseamnă pericolul neînțelegerii a ceea înseamnă agresiune, a ceea ce înseamnă relațiile interumane la nivelul adolescenților“, a mai spus Șimșensohn.

În luptă cu prejudecățile

„Miza spectacolului a fost acela de a ne lupta cu o prejudecată, cu un gând, pe care cred că toți l-am avut: acela că violul poate fi justificat“, a spus regizoarea Diana Mititelu.

Scenografia este semnată de Răzvan Bordoș, iar de lighting-design s-au ocupat Cristian Niculescu și Alexandru Bibere.

„Jocuri din curtea din spate“ a avut avanpremiera vineri, 28 februarie.

Biletele se pot procura de la agenția teatrului, deschisă lunea, între orele 09.00-17.00 și de joi până duminică, între orele 11.00-19.00. Detalii se pot obține la numerele de telefon: 0241.488.247. / 0371.442.592.

Tichetele se pot achiziționa și prin platforma mystage.ro, la achiziția online aplicându-se un comision.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *