„Jocul cu lutul, cu apa, cu focul” se reia la Constanța. Începe Salonul  de Ceramică „Imaginarium”

În urmă cu mai bine de jumătate de secol, în județul Constanța, se puneau bazele unui eveniment inedit, care avea să intre în istoria culturală a Dobrogei și a artei naționale, Simpozionul Național de Ceramică Medgidia. Din cele 64 de lucrări de ceramică monumentală, create pe parcursul celor șapte ediții ale simpozionului (1971-1977), la Medgidia au mai rămas câteva lucrări, aflate într-o stare nu tocmai bună, restul fiind victime ale lucrărilor pentru construirea Canalului Dunăre-Marea Neagră și ale neglijenței.

La începutul anilor 90, Gheorghe Fărcașiu, purtând în suflet nostalgia taberele de la Medgidia, la care participase, a pus bazele Simpozionului Internațional de Ceramică Hamangia

Au urmat Salonul Național de Ceramică „Costel Badea”, inițiat in 2011, „SinCronic” – Practici colaborative în arta contemporană (2016) și apoi  Simpozionul de Ceramică Monumentală „Costel Badea” (2018) al cărui rezultat se poate observa pe faleza din vecinătatea plajei Modern.

La 52 de ani distanță de la prima ediție a Simpozionului de la Medgidia și la cinci ani distanță de la omagiul de la Constanța, adus ceramicii monumentale și lui Costel Badea, se organizează un nou eveniment care aduce în prim-plan „jocul cu lutul, cu apa, cu focul”, după cum definea Costel Badea arta ceramică.

salon ceramica imaginarium

Salonul Internațional de Ceramică Contemporană „Imaginarium”, că despre el este vorba, se va desfășura la Constanța în perioada 1-8 septembrie, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța și al Consiliului Județean Constanța.

Evenimentul este organizat de președintele filialei Constanța Unu a UPR, Florentin Sîrbu, la inițiativa ceramistului Gheorghe Fărcașiu, o personalitate în domeniul ceramicii contemporane românești.

Deschiderea oficială a manifestării va avea loc sâmbătă, 2 septembrie, la ora 18.00, la studiourile de creație din bd. Mamaia 298-300, în prezența colegilor, a invitaților și a publicului vizitator.

Cei zece artiști care vor participa la prima ediție a Simpozionului „Imaginarium” sunt: Gheorghe Fărcașiu, Alfred Ipser, Florentin Sîrbu, Alexandru Isopescu, Ana-Maria Ceară, Cristina Costea, Horia Fărcașiu, Dan Popovici, Yilia Yankov și Hristo Yonkov.

„La finalul simpozionului, creațiile artiștilor vor fi prezentate publicului prin intermediul mai multor expoziții itinerante din țară și nu numai”, au anunțat organizatorii.

Share:

One thought on “„Jocul cu lutul, cu apa, cu focul” se reia la Constanța. Începe Salonul  de Ceramică „Imaginarium”

  • 11 septembrie 2023 la 8:04
    Permalink

    Simpozionul International de Ceramica Contemporana „Imaginarium” este o incercare de a readuce in actualitate traditia si frumusetea artei ceramicii monumentale si contemporane. A fost un demers extraordinar caruia inimile noastre si mainile pricepute ale artistilor ii dau viata si unicitate. Asteptam cu nerabdare sa apreciez si sa savuram, impreuna, frumusetea ceramicii contemporane.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *