Invitație de a descoperi Constanța de ieri și de azi prin imagini și documente

Constanța „veche“ din zona peninsulară, cu clădirile sale vechi, multe aflate într-o stare deplorabilă, se cere descoperită ceas de ceas, la fiecare pas. Cei care doresc să afle mai multe despre clădirile dispărute, dar și despre cele care mai stau și azi în picioare, ca mărturie a unor vremuri prospere și, totodată, ca o imagine a decăderii unui oraș cândva înfloritor, sunt așteptați la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC).

grand hotel constanta

Aici, în sala „Vasile Canarache“ ei pot vedea, până vineri, 22 noiembrie, expoziția foto-documentară „Constanța noastră în imagini și documente de epocă“, realizată de MINAC și și Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale (SJCAN).

Documente inedite

Promovăm, ori de câte ori avem ocazia, documentele pe care le deținem. Am expus, pentru prima dată, trei planuri ale orașului Constanța, din 1905, 1921, 1936, pentru a vedea evoluția rapidă a orașului. Am expus clădiri emblematice, de la Catedrala Sfinții Petru și Pavel, Moscheea Regală, Cazinoul, clădiri cunoscute, dar care trebuie aduse în prim-plan de fiecare dată, pentru că ele înseamnă istoria arhitecturală a Constanței, precum și clădiri care nu mai sunt astăzi, cum ar fi palatul principelui Sturdza, Hotel Continental.

planuri case pariano si koiciu

Avem o serie de planuri ale unor persoane particulare, marea majoritate funcționari ai Primăriei Constanța, pentru a vedea cum își construiau ei casele la momentul respectiv. Avem planul din 1907 al casei lui Mihail Koiciu, planul Casei Pariano, planul casei lui Virgil Andronescu, planul casei Lescovar, care este o bijuterie și astăzi, situată vizavi de Cazinoul Constanța“, a spus șeful SJCAN Constanța, dr. Nicoleta Paraschiv, pe 19 noiembrie, cu prilejul vernisajului.

Poveștile clădirilor vechi se cer descoperite

Printre planurile clădirilor, multe dintre ele realizate de Victor Ștephănescu și Grigore Cerchez se află expuse și planurile primului arhitect-șef al Constanței, Adolf Linz. De asemenea, expoziția poartă publicul, prin intermediul imaginilor de epocă, reproduceri după cărțile poștale ilustrate, pe străzi pitorești, precum Mircea, Ștefan cel Mare, Ovidiu, pentru a descoperi farmecul orașului de altădată.

În acest context, muzeograful MINAC Cristian Cealera le-a adresat elevilor prezenți la vernisaj invitația de a afla poveștile clădirilor, care „dacă, nu au fost descoperite, trebuie deslușite“.

Clădirile minorităților, tematica următoarei expoziții

În încheiere, gazda manifestării, muzeograful MINAC dr. Lavinia Dumitrașcu le-a transmis celor prezenți îndemnul de a-și cunoaște trecutul și a-și prețui naționalitatea: „Să nu sărbătorim Dobrogea și să fim mândri că suntem români doar în două zile: pe 14 noiembrie și pe 1 Decembrie și apoi să ne afundăm în cotidianul mizer, care nu ne oferă nici măcar timpul de a cerceta istoria și a ne cerceta rădăcinile, pentru că despre rădăcinile noastre vorbim în această expoziție, partea mai „nouă“, ca să spun așa, pentru că orașul stă pe o adevărată comoară arheologică“.

planuri vechi ale constantei

Pe 23 noiembrie, iubitorii de istorie și de arhitectură sunt așteptați să descopere clădirile minorităților într-o nouă expoziție, realizată de MINAC și SCJAN.

Sursă foto: Cultură Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *