Incursiune la Muzeul de Artă Populară Constanța, în așteptarea marelui praznic al Învierii
În Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, creștinii ortodocși trăiesc momente de o mare încărcătură spirituală. Sunt zile de reculegere, cu gesturi cumpătate și smerite, în care se rememorează dramaticele evenimente care preced marile praznic al creștinătății, Învierii lui Iisus: de la Cina cea de Taină și rugăciunea din Grădina Ghetsimani până la vinderea, arestarea, judecarea și răstignirea Fiului Domnului.
Pentru a primi așa cum se cuvinte Paștele și a înțelege semnificația celui mai mare praznic al creștinătății, credincioșii participă în fiecare seară la denii, slujbe speciale care rememorează Patimile lui Hristos.
În aceste zile, în care se pune un accent deosebit pe curățenia sufletului, dar și a trupului și a spațiului de locuit, Muzeul de Artă Populară Constanța prezintă publicului, pe pagina de Facebook și pe site, câteva repere din viața țăranului de altădată. Cele mai multe dintre ele care s-au perpetuat până în zilele noastre de la pomenirea celor adormiți și vopsitul ouălor în Joia Mare până la pregătirea aromatului preparat numit pască.
Pregătirea locuinței, a întregii gospodării și a hainele noi pentru sărbătoare, prepararea bucatelor tradiționale care își vor găsi locul pe masa de Paște, printre care ouăle, pasca și cozonacul, pomenirea celor răposați în Joia Mare, mersul la denii și multitudinea de tradiții și superstiții care marchează această perioadă conturează atmosfera specifică acestor zile.
Cei care doresc să se conecteze la tradițiile și spiritualitatea satului românesc tradițional sunt așteptați să treacă și pragul Muzeului de Artă Populară Constanța, deschis zilnic, între orele 09.00 și 17.00. Pe lângă vitrinele cu ouă încondeiate, pasionații de frumos vor putea descoperi în valoroasa colecție de icoane pictate pe sticlă, expusă la parter, icoane cu tematică pascală: de la Cina cea de Taină și Adormirea și Plângerea lui Iisus până la Învierea Sa. Un loc important îl ocupă icoanele, în mai multe variante, care o întruchipează pe Maica Domnului Îndurerată sau Maica Domnului Jalnică, precum și cele cu Iisus Vița-de-Vie, simbol al Sfintei Euharistii.
Biletele pentru vizitarea muzeului constănțean costă 5 lei – adulți și 2,5 lei – elevi, studenți, pensionari.