Începe Festivalul „Miturile cetății“! Pentru iubitorii nocturni de teatru, RATC prelungește programul autobuzelor cu o oră

Puțin timp îi mai desparte pe tomitanii iubitori de cultură de cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Miturile Cetății“, organizat de Teatrul de Stat Constanța (TSC), timp de opt zile, între 20 și 27 iunie, în spații clasice (instituția gazdă și Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare“) și neconvenționale (Catedrală Arhiepiscopală Sfinții „Petru și Pavel“, Termele Romane, platoul din fața Cazinoului și Piața Ovidiu).

Iubitorii de teatru vor avea parte de cel puțin trei evenimente într-o singură zi: spectacole de teatru, dar și lansări de carte și de revistă care vor fi găzduite de Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), partener al evenimentului, alături de Muzeul de Artă Populară și Centrul Cultural „Teodor T. Burada“.

În ceea ce privește spectacolele din festival, din România participă Teatrul Naţional „I. L. Caragiale“, Teatrul „Regina Maria“ Oradea, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul Odeon, Teatrul „Toma Caragiu“ Ploiești, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu, Teatrul „Fani Tardini“ Galați, Teatrul Național „Lucian Blaga“ Cluj-Napoca, Teatrul Act, Unteatru, Teatrul Excelsior din Bucureşti, Teatrul „Tony Bulandra“ Târgoviște și Teatrul „Al. Davila“ Pitești.

TSC este reprezentat de recent premiatul spectacol de teatru antic Dionysos“,  după „Bacantele“ lui Euripide, în regia lui Daniele Salvo.

Alte patru companii teatrale vin din Italia, Franța și Israel. Italia va fi reprezentată de Teatrul Astragali, din Franţa va participa Compania „Premier Acte“ din Lyon, din Israel va veni Teatrul Yiddishpiel Tel Aviv, în program regăsindu-se și o coproducţie realizată de Compania Teatrală Aradi Kamaraszínház (din Arad) și Baza Teatrală de la Zsámbék, Ungaria.

„Ca noutate în acest an, avem o trupă stradală, Famous Art din Cluj, care va susține reprezentații în Piața Ovidiu, în fiecare seară, înainte de spectacolul de la ora 21.30“, a subliniat directorul TSC, Dana Dumitrescu.

Realizarea unei secțiuni dedicată tinerilor actori în devenire sau proaspăt absolvenți este o dorință mai veche a managerului TSC, de aceea, la ediția 2018 a Festivalului „Miturile Cetății“ vor participa două spectacole de acest fel: „Hamlet“ la Colegiului Național de Arte „Regina Maria“ Constanța (vineri, 22 iunie, ora 11.00, la Teatrul „Căluțul de mare“) și „Cântăreața cheală“, spectacol de licență al UNATC București, în regia Valeriei Sitaru și a lui Vlad Logigan (vineri, 22 iunie, ora 17.00, tot la Teatrul „Căluțul de mare“).

teatrul de stat constanta miturile cetatii

În programul amplei manifestări de la Marea Neagră se regăsește și un colocviu (miercuri, 27 iunie, ora 11.00, la sediul MINAC) dedicat Centenarului Marii Uniri, „100 de ani de teatru în România Mare“, moderat de selecţionerul festivalului, Doru Mareş, la care şi-au anunţat participarea regizori, actori, directori de teatre și cronicari.

„Acest festival este un gest de reverență pentru prima tentativă de a face acest festival, la sfârșitul anilor ’70 (n.r. – „Seri de teatru antic“) și o necesitate în sensul culturii teatrale actuale“, a precizat selecționarul festivalului, Doru Mareș.

Referindu-se la titulatura evenimentului, acesta a reiterat ideea care stă la baza „Miturilor cetății“: „Mergem pe mit în accepțiunea lui generală. Sunt și mituri create în lumea medievală, în tradiția românească. Nu degeaba începem cu două spectacole care trimit direct la spațiul românesc: «Pân’la rai», spectacol special al lui Adrian Naidin și «Zaraza», spectacolul cu care se deschide festivalul, făcut de coregraful Răzvan Mazilu“.

„Ceea ce ne propunem cu toții este ca acest festival să devină un motiv de a se dezvolta la Constanța turismul cultural“, a spus directorul artistic al festivalului, Mirela Pană.

Deoarece spectacolele din cadrul Festivalului „Miturile Cetății“ țin până spre miezul nopții, Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța va prelungi până la ora 24.00, programul de funcționare a mijloacelor de transport în comun care deservesc liniile 42, 51 și 101C.

Printre partenerii culturali ai evenimenului se numără și Muzeul de Artă Populară, care, potrivit directorului TSC, Dana Dumitrescu, vine în întâmpinarea participanților la festival, trupe și spectatori, cu Ziua Iei, manifestare organizată în acest weekend, dar și cu expoziția „Multiculturalitate dobrogeană“. Situată la parterul instituției de cultură, în cele două săli dedicate manifestărilor cu caracter temporar, expoziția „Multiculturalitate dobrogeană“ încântă, în primul rând, prin coloritul său viu. Cine are timp să contemple costumele populare de altădată ale românilor dobrogeni, splendidele straie de sărbătoare ale aromânilor și pitoreștile veșminte ale turcilor, tătarilor, rușilor ipoveni, bulgarilor, armenilor, grecilor și germanilor descoperă o lume de poveste.

multiculturalitate dobrogeana constanta

Biletele pot fi achiziționate și online

Anul acesta, pentru evenimentele care se desfășoară în săli de spectacole (cu excepția celor oferite de Colegiul Național de Arte „Regina Maria“ și de UNATC), prețurile tichetelor sunt de 7,5 lei (elevi, studenți, pensionari și persoane cu dizabilități), 30 sau 40 de lei.

Pentru cei care doresc să-și cumpere bilete, Agenția de Bilete a TSC este deschisă zilnic, în perioada 15-27 iunie, între orele 11.00 – 19.00. Tichetele pot fi achiziționate și online, de pe bilet.ro.

Se găsesc în vânzare bilete pentru spectacolele: „Zaraza“, regia Răzvan Mazilu (20 iunie), „Butoiul cu Pulbere“, regia Marcel Țop ( 21 iunie), „Dionysos“, regia Daniele Salvo (21 iunie), „Scripcarul pe acoperiș“, regia Korcsmáros György (22 iunie), „Fecioarele noastre cele degrabă ajutătoare“, regia Răzvan Mazilu (23 iunie), „The Sunset Limited“, regia Andreea și Andrei Grosu (24 iunie), „Balcanicele“, regia Alexander Hausvater (24 iunie), „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?“, regia Alexandru Dabija (25 iunie), „Decalogul după Hess“, regia Tápástö Ernö (26 iunie), „Uluitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant“, regia Dragoș Alexandru Mușoiu (26 iunie) și „Oidip“, regia Silviu Purcărete (27 iunie). Pentru celelalte evenimente din programul festivalului, intrarea este liberă.

 

Mai jos citiți programul complet al Festivalului Internațional de Teatru „Miturile Cetății“:

miturile cetatii

MIERCURI 20 IUNIE

 Teatrul de Stat Constanța, ora 18.00: Zaraza, regia Răzvan Mazilu, Teatrul Toma Caragiu, Ploiești

Piața Ovidiu, orele 20.30-21.30: Famous Art, spectacol stradal Regatul de foc

Piața Ovidiu, ora 21.30: Pân’la rai, concert-spectacol cu Adrian Naidin și invitaţii săi 

 

JOI 21 IUNIE

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“, ora 17.00: Butoiul cu pulbere, regia Marcel Țop, Teatrul Municipal Baia Mare

Teatrul de Stat Constanța, ora 19.00: Dionysos, regia Daniele Salvo, Teatrul de Stat Constanța

Piața Ovidiu, orele 19.30-20.30: Famous Art, spectacol stradal Omul oglinda

Termele Romane, ora 21.30: Antigona, regia Mc Ranin, Teatrul Al. Davilla, Pitești

 

VINERI 22 IUNIE 

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“, ora 11.00 – Hamlet, Colegiul Național de Arte „Regina Maria“, Constanța

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“, ora 17.00: Cântăreața cheală, regia Valeria Sitaru, Vlad Logigan, UNATC „I.L. Caragiale“

Teatrul de Stat Constanța, ora 18.00: Scripcarul pe acoperiș, regia Korcsmáros György, Teatrul Regina Maria, Oradea

Piața Ovidiu, orele 19.30-20.30, Famous Art, spectacol stradal Statuile grecești

Piața Ovidiu, ora 21.30: Omul care l-a omorât pe Don Quijote, regia Sarkis Tcheumlekdjian, Compania Premier Acte, Lyon, Franța

 

SÂMBĂTĂ 23 IUNIE 

Muzeul de Istorie, ora 11.00: Conferință Alexander Hausvater – „Pelerinaj prin teatru si viata pe trei continente“

Teatrul de Stat Constanța, ora 19.00: Fecioarele noastre cele degrabă ajutătoare, regia Răzvan Mazilu, Teatrul Excelsior, București

Piața Ovidiu, orele 19.30-20.30, Famous Art, spectacol stradal Ruinele romane 

Piața Ovidiu, ora 21.30: Cei 2 Kuni Lemel, regia Alexander Hausvater, Teatrul Yddishpiel, Tel Aviv, Israel

 

DUMINICĂ 24 IUNIE 

 

Muzeul de Istorie, ora 11: Lansarea volumelor Teatru, de Cătălina Florescu, și Teatru… și nu numai, de Valentin Sgarcea, precum şi a revistei Infinitezimal.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“, ora 17.00: The Sunset Limited, regia Andreea și Andrei Grosu, Unteatru, București

Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Petru şi Pavel“, ora 18.00 – Metanie Ţie, Părinte!, recital de poezie religioasă Constantin Chiriac

Teatrul de Stat Constanța, ora 19.00: Balcanicele, regia Alexander Hausvater, Teatrul Tony Bulandra, Târgoviște

Piața Ovidiu, orele 19.30-20.30: Famous Art, spectacol stradal Omul oglindă

Cazino, ora 21.30: Repetiția – Alcmena, Amfitrion, Jupiter și farsele lor. Operă rock, regia Fabio Tolledi, Teatrul Astragali, Lecce, Italia

 

LUNI 25 IUNIE 

 

Teatrul de Stat Constanța, ora 19.00: Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?, regia Alexandru Dabija, Teatrul Act, București

Piața Ovidiu, orele 19.30-20.30, Famous Art, spectacol stradal Statuile grecești

Piața Ovidiu, ora 21.30: Svejk în concert, spectacol de Ada Milea, Teatrul Național Cluj 

MARȚI 26 IUNIE 

 

Muzeul de Istorie, ora 11.00 – Lansarea revistei Scena.ro, redactor-șef Cristina Modreanu

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“, ora 17.00: Decalogul după Hess, regia Tápástö Ernö, Aradi Kamaraszínház și Baza Teatrală de la Zsámbék, Ungaria

Teatrul de Stat Constanța, ora 19.00: Uimitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant, regia Dragoș Alexandru Mușoiu, Teatrul Fani Tardini, Galați

Piața Ovidiu, orele 19.30-20.30, Famous Art, spectacol stradal Ruinele romane

Piața Ovidiu, ora 21.30: Dumnezeul răzbunării, regia Alexander Hausvater, Teatrul Evreiesc de Stat, București

 

MIERCURI 27 IUNIE 

Muzeul de istorie, ora 11.00: „100 de ani de teatru în România Mare” – colocviu

Teatrul de Stat Constanța, ora 19.00: Oidip, regia Silviu Purcărete, Teatrul Național „Radu Stanca”, Sibiu

Piața Ovidiu, orele 19.00-21.00, Famous Art, spectacol stradal Nightingale (interacțiune cu publicul, fotografii, promenada, spectacol de dans)

Piața Ovidiu, ora 21.30: Magic național, regia Ion Caramitru, Teatrul Național București

 

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *