Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului, ediția 48

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ invită publicul în sala de spectacole, în perioada 4 noiembrie-11 decembrie, la cea de-a 48-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului. Evenimentele artistice, 16 la număr, sunt concentrate pe parcursul a 14 zile.

Pe parcursul celor 14 zile, publicul va urmări concerte vocal-simfonice, opere, operete, spectacole de balet și seri camerale.

Biletele pot fi cumpărate de la agenția de bilete din incinta Teatrului „Oleg Danovski“, dar și online pe www.tnobconstanta.ro/bilete. De asemenea, au fost puse la vânzare și pachete promoționale, cu prețuri cuprinse între 150 de lei (pensionari) și 300 de lei.

„Carmina Burana“ – vineri, 4 noiembrie

Festivalul se va deschide vineri, 4 noiembrie, cu celebra lucrare vocal-simfonică a lui Carl Orff, „Carmina Burana“ sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea. Soliști vor fi: baritonul Alexandru Constantin din București, soprana Laura Eftimie și tenorul Doru Iftene. Alături de orchestra și corul Teatrului „Oleg Danovski“, condus de maestrul Adrian Stanache va evolua corul de copii al Colegiului Național de Arte „Regina Maria“, pregătit de Lucia Mihalache și Marius Eftimie.

„Ziua Instituțiilor de spectacol constănțene“ – sâmbătă, 5 noiembrie

Ziua de sâmbătă le este dedicată instituțiilor de spectacol constănțene: Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“, Teatrul de Stat Constanța și Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul“ al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“.

Ziua va debuta de la ora 11.00, cu spectacolul Teatrului „Căluțul de mare“, „Degețica“, în regia lui Toma Hogea, care s-a ocupat și de dramatizarea textului, cu o scenografie realizată de Mihai Pastramagiu. Muzica este semnată de Tibor Cari, iar coregrafia îi aparține Getei Răvdan-Huncanu. De light design s-a ocupat Adrian Buliga. Din distribuție fac parte: Rovena Paraschivoi, Tiberiu Roșu, Claudia Brădescu, Arina Cojocaru, Clara Ghiuvelechian, Daniela Vlad, Grațian Prisăcariu, Ion Ciolan și Daniel Minciună.

De la ora 18.30, pe scena Teatrului „Oleg Danovski“ va urca Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul“, avându-l ca dirijor pe maestrul Cristian Obrejan.

Seara, de la ora 20.30, constănțenii vor vedea pe actrița Teatrului de Stat Constanța Mirela Pană într-un recital extraordinar, acompaniată de pianistul George Călin. 

„Giselle“ – duminică, 6 noiembrie

Duminică, de la ora 18.30, iubitorii baletului sunt invitați la spectacolul „Giselle“, de Adolphe Adam, după coregrafia clasică de Jean Coralli, Jules Perrot și Marius Petipa. Scenografia e semnată de Eugenia Tărășescu-Jianu.

Vor da viață personajelor:  Ami Inoue – debut, Adrian Mihaiu, Cătălina Iliescu, Yuria Soeta, Bogdan Bîrsânescu, Daya Kashiwaba, Ioana Crețu Debut, Hana Okudaira – debut, Mihai Pâslaru, Cecilia Ursul și Gelu Râpă. 

„Să iubim muzica“ – miercuri, 9 noiembrie

Miercuri, 9 noiembrie, de la ora 18.30, în foaierul Teatrului „Oleg Danovski“ va avea loc seara camerală „Să iubim muzica“, în prim-planul căreia se vor afla Ioana Crudu – vioară și Simion Crudu – violă.

„L’heur d’or de Paris“ – duminică, 13 noiembrie

Duminică, 13 noiembrie, de la ora 18.30, în programul festivalului este inclus poemul vocal-coregrafic „L’heur d’or de Paris“, susținut de baletul Teatrului „Oleg Danovski“ și soliștii vocali Alina Mavrodin Vasiliu, Marius Eftimie și Daniela Vlădescu. Coregrafia, regia și costumele sunt realizate de Horațiu Cherecheș.

„Să iubim muzica“ – miercuri, 16 noiembrie

Sub genericul „Să iubim muzica“, pe 16 noiembrie, de la ora 18.30, în foaierul Teatrului „Oleg Danovski“ se va desfășura o nouă seară camerală, soliști fiind Natalia Gribinic, la pian și Nicolae Gribinic, la corn.

„Cavalleria rusticana“ și „Paiațe“ – sâmbătă, 19 noiembrie

În cea de-a 19-a zi a lui Brumar, tot de la ora 18.30, vor fi prezentate două spectacole de operă, scurte, dar intense, care peste tot în lume sunt prezentate împreună, sub forma unui diptic: „Cavalleria rusticana“, de Pietro Mascagni și „Paiațe“, de Ruggiero Leoncavallo.

Regia este semnată de Răsvana Cernat, iar scenografia este Eugenia Tărășescu Jianu. La pupitru se va afla dirijorul Cristian Sandu din Cluj.

În „Cavalleria rusticana“, publicul îi va vedea și asculta pe Madeleine Pascu din  București, Doru Iftene, Cristian Caragea, Lucia Mihalache și Anca Dorneanu.

Drama „Paiațe“ îi va aduce pe scena tomitană pe Teodora Spiess Gheorghiu din Elveția, Daniel Magdal din București, Ioan Ardelean, Marius Eftimie și Mădălin Băldău.

Din programul festivalului mai fac parte:

„Bal mascat“, duminică, 20 noiembrie

Duminică, 20 noiembrie, de la ora 18.30, constănțenii sunt așteptați la… „Bal mascat“, sub conducerea muzicală a dirijorului Koichi Inoue din Japonia.

Vor da viață personajelor verdiene: Răzvan Săraru, Balla Sandor din Cluj, Akiko Hayakawa din Japonia, Lucia Mihalache, Silvia Simionescu, Orest Pâslaru și Leonard Bernard din București.

Regia spectacolului este semnată de Carmen Dobrescu, scenografia, de Horia Popescu, iar coregrafia, de Fănică Lupu.

„GALA ROSSINI“, vineri, 25 noiembrie 

Pentru a marca 230 de ani de la nașterea marelui compozitor Gioachino Rossini, Teatrul „Oleg Danovski“ organizează în cadrul festivalului „Gala Rossini“.

Îl vor omagia pe compozitorul italian artiștii: Nicoleta Ardelean, Daniel POP, Gabriela Dobre, Leonard Bernard, Doru Iftene, Silvia Simionescu și Lucia Mihalache. 

Conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul Cristian Sandu din Cluj.

„Don Giovanni“, duminică, 27 noiembrie

În programul festivalului este inclusă și o operă de Mozart, „Don  Giovanni“, programată duminică, 27 noiembrie, de la ora 18.30.  În distribuție: Daniel Pop, Akiko Hayakawa din Japonia, Orest Pâslaru din București, Elena Rotari, Silvia Simionescu,Adrian Pîrlea – debut și Constantin Acsinte.

Conducerea muzicală va fi asigurată de Koichi Inoue din Japonia.

Regia spectacolului este realizată de Beatrice Rancea, iar scenografia, de Doina Levința.

„Romanța, regina inimilor“, de Ziua Națională a României – joi, 1 decembrie

Ziua Națională a României va fi marcată, joi, de la ora 18.30, prin recitalul „Romanța, regina inimilor“, susținut de: Alina Mavrodin Vasiliu, Cristina Munteanu – harpă, Nicoleta Ardelean, Ioan Ardelean, Daniela Vlădescu, Mihaela Ionescu, Gabriela Dobre, Daniel Pop, Ionuț Boancheș și Iulian Bratu. La pian va acompania maestrul Lucian Vlădescu. 

„Tosca“ – duminică, 4 decembrie

„Tosca“, celebra operă a lui Puccini va fi prezentată în cadrul Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, duminică, 4 decembrie, de la ora 18.30.

Din distribuția spectacolului fac parte: Nicoleta Ardelean, Răzvan Săraru, Cătălin Țoropoc din București, Cristian Caragea și Constantin Acsinte. 

La pupitrul dirijoral se va afla Matei Pop din Cluj.

Regia este realizată de Gheorghe Bărbulescu, iar scenografie e creația lui Șerban Jianu.

„Pescuitorii de perle“ – sâmbătă, 10 decembrie și duminică, 11 decembrie

În ultimele două zile ale festivalului, pe 10 și 11 decembrie, este programată premiera operei „Pescuitorii de perle“, de Georges Bizet, cu dublă distribuție.

Regia și decorurile sunt semnate de Ștefan Munteanu, costumele sunt realizate de Daniela Vlădescu, iar de coregrafie s-a ocupat Horațiu Cherecheș.

Din distribuție fac parte: Laura Eftimie/Veronica Răceală, Mădălin Băldău/ Marius Turtoi, Cristian Caragea/ Marius Eftimie și Daniel Pascariu din București.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Oprea.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *