Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului, ediția 45. Programul complet

În pofida dificultăților financiare pe care le întâmpină și a organigramei subdimensionate Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ din Constanța continuă să ofere clipe de bucurie spectatorilor care trec cu vederea neajunsurile acestei instituției de cultură ce își desfășoară într-un sediu care nevoie de reparații grabnice și modernizări. De aceea, în 2019, la fel ca și în ceilalți 44 de ani care i-au precedat se va desfășura unul dintre cele mai longevive evenimente culturale de la Marea Neagră, care se desfășoară anual, neîntrerupt, din 1975, Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului.

Anul acesta, Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului, ajuns la cea de-a 45-a ediție, se va desfășura în perioada 27 octombrie-24 noiembrie și va cuprinde 13 evenimente: o cantată celebră, un concert simfonic, un concert cu muzică pop-rock, recitaluri de muzică, patru opere celebre, două spectacole de balet  și o operetă, în premieră, „Voievodul țiganilor“, de Johann Strauss-fiul.

Cei interesați pot achiziționa abonamente care permit accesul la toate evenimentele incluse în festival, la prețurile de 150 lei (pentru pensionari) și 220 lei.

„Carmina Burana“ – duminică, 27 octombrie

Ediția 2019 a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului se va deschide duminică, 27 octombrie, de la ora 18.30, cu faimoasa cantată „Carmina Burana“, de Carl Orff, sub bagheta maestrului Radu Ciorei. Soliști vor fi baritonul Daniel Pop din București, soprana Laura Eftimie și tenorul Doru Iftene. Corul este condus de maestrul Adrian Stanache.

Concertul vocal-simfonic se va desfășura cu participarea corului Colegiului Național de Arte „Regina Maria“, condus de Inga Postolache.

„Forța destinului“ – sâmbătă, 2 noiembrie

Pe 2 noiembrie, de la ora 18.30, iubitorii operei sunt așteptați să urmărească emoționanta operă verdiană „Forța destinului“, având regia artistică, light design și scenariul semnate de Alice Barb și o scenografie realizată de Maria Miu.

forta destinului teatrul oleg danovski constanta

Vor da viață faimoasei opere soliștii:  Akiko Hayakawa din Japonia, Răzvan Săraru, Cătălin Țoropoc și Orest Pîslariu din București, Lucia Mihalache, Constantin Acsinte, Marius Eftimie, Gabriela Dobre, Laurențiu Severin și Iulian Bratu. Conducerea muzicală îi aparține maestrului Koichi Inoue din Japonia.

La Teatrul „Oleg Danovski“, „Forța destinului“ avut premiera în deschiderea ediției 2016 a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului.

„Frumoasa și Bestia“ – duminică, 3 noiembrie

În cadrul festivalului, iubitorii baletului clasic se vor întâlni cu Frumoasa și Bestia, personajele basmului scris de Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, care vor „pluti“ pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski. Coregrafia și light design-ul, precum și libretul sunt semnate de Horațiu Cherecheș, asistent de coregrafie fiind Monica Cherecheș, iar scenografia este realizată de Natalia Kornilova.

frumoasa si bestia teatrul oleg danovski

Spectacolul „Frumoasa și Bestia“ va aduce cu sine emoțiile debutului pentru: Mizuki Kubota, Ryan Brown, Steward Douglas, Daia Kashiwaba, Bogdan Bîrsănescu și Yuria Soeta, alături de care vor mai evolua Keito Shimomura, Mayu Takahashi, Mayura Takase și Iguacel Sanchez.

„Bijuterii muzicale din creația românească“ – miercuri, 6 noiembrie

Miercuri, 6, noiembrie de la ora 17.00, la Muzeul de Artă, Teatrul „Oleg Danovski“ va organiza, în colaborare cu Facultatea de Arte a Universității „Ovidius“, recitalul „Bijuterii muzicale din creația românească“.

Soliștii recitalului vor fi: Andreea Bratu, Carmen Angheloiu, Mirela Voicu, Adrian Roșu și Iliana Velescu. În program se vor regăsi lucrări din creația compozitorilor: Dan Bălan, Diamandi Gheciu, Diana Rotaru, Daniela Cojocaru, Tudor Ciortea, Paul Constantinescu, Mihail Jora, Carmen Maria Cârneci și Sabin Drăgoi. Recitalul va fi prezentat de Mariana Frățilă.

Intrarea este liberă.

Concert simfonic – vineri, 8 noiembrie

Iubitorii muzicii simfonice sunt așteptați vineri, 8 noiembrie, de la ora 18.30, la un concert sub bagheta dirijorului elvețian Antoine Marguier avându-l ca solist pe pianistul Alessandro Taverna din Italia. În program se vor afla uvertura la „Carnavalul roman“, de Hector Berlioz, „Travel Notebook“ pentru pian și orchestră, de Alexey Shor, Simfonia nr.8 în Sol major, op.88, de Antonin Dvorak.

orchestra simfonica teatrul oleg danovski

Evenimentul, oferit de orchestra Teatrului „Oleg Danovski“, se desfășoară sub auspiciile European Foundation for Support of Culture

„A Whole New World“ – sâmbătă, 9 noiembrie

Pe 9 noiembrie, de la ora 18.30, iubitorii muzicii bune sunt invitați la un concert care aduce în prim-plan clasici ai muzicii pop-rock și muzică de film.  Soliști vor fi sopranele  Aida Pascu din București, Smaranda Drăghici și Daniela Vlădescu, alături de tenorii Doru Iftene și Răzvan Săraru.

Conducerea muzicală îi va aparține lui Lucian Vlădescu, iar maestru de cor va fi Adrian Stanache.

„Crăiasa Zăpezii“ – duminică, 10 noiembrie

Pe 10 noiembrie, de la ora 18.30, iubitorii baletului vor vedea frumoasa poveste a lui Hans Christian Andersen „Crăiasa zăpezii“, transpusă în pași de dans, pe muzica lui Jean Sibelius și Edvard Grieg.

craiasa zapezii teatrul oleg danovski

Soliști vor fi:  Mayu Takahashi, Irina Mihaiu, Adrian Mihaiu, Steward Douglas, Mayura Takase, Daia Kashiwaba, Keito Shiimomura, Ryan Rown, Cătălina Iliescu, Bogdan Bîrsănescu, Mizuki Kubota și Yuria Soeta.

În 2016, la cea de-a IV-a ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale, organizată la București „Crăiasa zăpezii“ a fost recompensată cu trei premii, pentru cel mai bun spectacol de balet clasic al stagiunii 2015-2016, cel mai bun coregraf – Horațiu Cherecheș și cele mai bune decoruri – Natalia Kornilova.

Asistent de coregrafie este Monica Cherecheş.

„Bal mascat“ – sâmbătă, 16 noiembrie

Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 18.30, constănțenii sunt așteptați la „Bal mascat“, de Verdi, sub bagheta dirijorului olandez Jan van Maanen.

Regia spectacolului este semnată Carmen Dobrescu, scenografia este creată de Horia Popescu, iar coregrafia, de Fănică Lupu-Liești și Rodica Raicu-Uretu.

bal mascat teatrul oleg danovski

Soliști vor fi: Madeleine Pascu – București, Vasile Chișiu – București, Răzvan Săraru, Georgeta Grigore -București, Smaranda Drăghici, Laurențiu Severin, Constantin Acsinte, Cristian Caragea și Andrei Băican.

„Voievodul țiganilor“ – duminică, 17 noiembrie

Premiera operetei „Voievodul țiganilor“, de Johann Strauss-fiul, în viziunea regizorală a Luciei Cicoară-Drăgan (care semnează și libretul, textul proză, scenografie și light design-ul) este programată pe 17 noiembrie, de la ora 18.30, sub bagheta maestrului Gheorghe Stanciu.

Distribuția faimoasei operete este formată numai din artiști ai Teatrului „Oleg Danovski“: Doru Iftene, Laura Eftimie, Lucia Mihalache, Smaranda Drăghici, Daiana Gavrilescu, Constantin Acsinte, Mădălin Băldău, Marius Eftimie, Bogdan Ocheșel, Octavian Minea, Cristian Caragea, Cristian Parmac, Ștefan Acsinte, Marian Irimia, Iulian Bratu, Matias Eftimie și David Popescu.

„Intermeridian“ – Recital de muzică românească – miercuri, 20 noiembrie

Teatrul „Oleg Danovski“ le-a pregătit melomanilor un recital de muzică românească miercuri, 20 noiembrie, de la ora 18.30, în foaier, avându-i ca soliști pe Diana Jipa, la vioară și pe Ștefan Doniga, la pian.

În program se vor regăsi lucrări de Felicia Donceanu – Sonata nr.1 pentru vioară și pian, Carmen Petra Basacopol – Sonata pentru vioară și pian, W. Klepper – Sonatina pentru vioară și pian, Remus Georgescu – Interludiu și Toccata din Suita nr.2, Roman Vlad – „Prințesa X” pentru vioară solo, Ulpiu Vlad – „Sonorități și nu-mă-uita’ pentru vioară și pian și V. R. Baciu – Scherzo pentru vioară și pian.

Biletele pentru acest concert se pot procura doar de la agenția Teatrului.

„Comori ale romanței“ – vineri, 22 noiembrie

Vineri, 22 noiembrie, în programul Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului se va regăsi recitalul „Comori ale romanței“, susținut de Alina Mavrodin Vasiliu, Daniela Vlădescu, Cristina Munteanu, Iulian Bratu, Mădălin Băldău, Mihaela Ionescu, Gabriela Dobre și Bogdan Ocheșel, acompaniați la pian de maestrul Lucian Vlădescu.

„Rigoletto“ – sâmbătă, 23 noiembrie

Iubitorii operei sunt așteptați sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 18.30, pentru a urmări drama nefericitului bufon Rigoletto, de la curtea superficialului duce de Mantua. În rolul titular va evolua baritonul Ionuț Pascu din București, Gilda va fi soprana Marie Josée Matar din Liban, iar tenorul Doru Iftene îl va întruchipa pe frivolul duce. Din distribuție mai fac parte: Constantin Acsinte, Lucia Mihalache, Gabriela Dobre, Laurențiu Severin, Bogdan Ocheșel, Andrei Băican, Iulian Bratu, Ionela Duma, Silvia Simionescu și Octavian Minea.

rigoletto teatrul oleg danovski

Conducerea muzicală a spectacolului „Rigoletto“ îi va aparține maestrului Gheorghe Stanciu.

Regia artistică a operei verdiene îi aparține lui Emil Strugaru, scenografia e semnată de Grigore Gorduz, iar coregrafia e realizată de Fănică Lupu-Liești.

„Bărbierul din Sevilla“ – duminică, 24 noiembrie

Cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului se va încheia duminică, 24 noiembrie, de la ora 18.30, cu operă bufă din creația lui Gioachino Rossini, sub bagheta dirijorului Gheorghe Stanciu. Aceasta îi va avea soliști pe:  Ștefan Ignat – București, Smaranda Drăghici, Mihai Irimia – Brașov, Mihnea Lamatic – București, Constantin Acsinte, Gabriela Dobre și Bogdan Ocheșel.

barbierul din sevillla teatrul oleg danovski constanta

Regia artistică a spectacolului este semnată de Ștefan Munteanu, iar scenografia este realizată de Eugenia Tărășescu Jianu.

Bilete

Biletele pentru aceste evenimente se găsesc la agenția Teatrului, dar pot fi procurate și online.

Copiii, elevii și studenții vor plăti 8 lei pe un bilet, pe baza carnetelor de note vizate de zi, iar pensionarii, 15 lei, pe baza talonului de pensie. Biletele fără reduceri au prețuri de 20, 25, 30, 40 și 50 lei, în funcţie de locul ocupat în sală, conform diagramei sălii. Pentru evenimentele din foaier, biletele costă 10 lei, dar copiii, elevii și studenții, pe baza carnetului de elev/ student vizat la zi, au acces gratuit.

Luni, miercuri, joi și vineri, agenția este deschisă între orele 11.00-17.00. În zilele de marți, este deschisă. Sâmbătă și duminică, în zilele cu spectacol, agenția funcționează între orele 18.15-19.00. În zilele fără spectacol, agenția va fi închisă. Rezervările telefonice se fac doar în timpul programului la numărul de telefon 0241.481.460. Acestea sunt valabile 24 de ore. Cu 48 de ore înaintea începerii spectacolului nu se mai pot face rezervări pentru titlul respectiv.

Începând cu 1 ianuarie 2019, biletele la evenimentele Teatrului „Oleg Danovski“ (cu excepția serilor lirice și camerale din foaier și a spectacolelor pentru copii) se pot achiziționa și online prin intermediul entertix.romyticket.ro sau direct de pe tnobconstanta.ro/bilete/. Pentru achiziția online de bilete, se aplică un comision peste valoarea biletelor. Plata se poate face online cu cardul. Tichetele pot fi cumpărate și din rețeaua de magazine partenere Entertix.ro: Carrefour și Cărturești.

Sursă foto: Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *