„Hoinari printre povești“, magia Teatrului „Căluțul de mare“, dincolo de scenă, surprinsă de Elena Gheorghiu
În foaierul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“, pe panouri sub formă de frontoane, care trimit la originea arhicunoscută a edificiului de cultură, cea de teatru al comunității grecești „Elpis“ (primul teatru constănțean), se află expuse frânturi de suflet. Picături de emoție și de culoare, înmagazinate în fotografii artistice, surprinse de Elena Gheorghiu, care în acest fel îmbină cele două mari pasiuni ale sale, teatrul și fotografia.
Expoziția, intitulată sugestiv „Hoinari printre povești“ invită publicul de toate vârstele, dar mai ales pe părinții și bunicii care-i însoțesc pe cei mici la teatru, să descopere lumea magică a teatrului de păpuși.
Sunt surprinse imagini din câteva dintre spectacolele Teatrului „Căluțul de mare“: „Crăiasa zăpezii“, „Spărgătorul de nuci“, „Peter Pan“, „Punguța cu doi bani“, „Mica sirenă“, „Povestea porcului“, „Albă ca zăpada“, dar și din cel mai nou titlu din repertoriul instituției de cultură:, „Lebedele“, a cărui premieră a avut loc pe 24 martie. Mai mult, o parte din imaginile ce redau… „Lebedele“ sunt surprinse chiar în „laboratorul de creație“ al păpușilor, din atelierele de producție.
Un dar de Ziua Mondială a Teatrului pentru Păpuși
Vernisajul expoziției „Hoinari printre povești“ a avut loc pe 21 martie, de Ziua Mondială a Teatrului pentru Păpuși.
„Știu că aceasta e a treia expoziție și mulți dintre cei prezenți acum, la vernisaj, au fost și la celelalte. De această dată am vrut să surprind o altă față a teatrului. Știu că fiecare dintre noi, cei din afară teatrului, se întreabă cum se ajunge la un spectacol. Noi nu avem acces pentru a vedea care sunt etapele creației și eu exact acest lucru am vrut să arăt: o frântura imensă a celor care se află în spatele spectacolului, începând de la concepția regizorului, care pune pe hârtie scenariul, munca scenografului până la munca din atelier, în care oamenii muncesc cu foarte multă pasiune. Am fost lângă ei și am văzut acest lucru. Am vrut ca de câte ori pășim în această sală să ne aducem aminte, măcar câteva secunde, uitându-ne la fotografii, că am avut ocazia să vedem un spectacol creat aici“, a spus Elena Gheorghiu.
Despre fotografiile Elenei Gheorghiu a vorbit teatrologul Anaid Tavitian. Redăm aici integral discursul acesteia (sublinierile ne aparțin).
„Expoziția «Hoinari printre povești» este darul de suflet al Elenei Gheorghiu pentru artiștii și spectatorii Teatrului «Căluțul de mare» cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuși. Autoarea nu se află la prima expoziție inspirată arta spectacolului de teatru. Aceasta e a treia expoziție, parte a unui proiect de suflet. Locul ales pentru vernisaj, foaierul teatrului, nu este unul întâmplător, pentru că teatrul este locul unde Elena își pune în valoare cel mai bine fotografiile.
Fotografii într-o inimă
Elena Gheorghiu face, metaforic vorbind, fotografii într-o inimă, pentru că echipa de creatori a unui spectacol de teatru de păpuși, de animație, asta e: o inimă căreia îi ascultăm muzica. Fiecare membru al echipei e legat de un fir nevăzut de talent și emoție unul de altul și apoi de noi, spectatorii. Prin fotografiile sale, Elena reușește să prindă acest fir nevăzut și să ni-l arate.
Autoarea dovedește trăire artistică, fotografiile ei au melancolie poetică, au umor, toate însoțite de accente anecdotice în surprinderea personajelor. Prima mea impresie când am văzut fotografiile din expoziție a fost că asist la un reportaj sui generis despre spectacolele și artiștii Teatrului «Căluțul de mare». Expoziția este o poveste în fotografii. Fotografiile au valoare artistică, dar și valoare documentară.
Vocația clipei care rămâne
Autoarea dovedește că are har, că teatrul și fotografia, înrudite prin cultul vizualului, au vocația clipei care rămâne. În feluri diferite. Prin forța unui spectacol de a încrusta parcă pentru totdeauna în memoria noastră afectivă, prin forța imaginii care vorbește despre teatralitatea forței și magia fotografică a teatrului. Fotografiile au picturalitate. Au mișcare prin nemișcare. Fiecare fotografie este ca o poveste pe care o poți spune fără cuvinte.
Autoarea se joacă cu lumina, se joacă cu umbrele, pentru a sugera emoția, bucuria transmise de un spectacol, de chipul unui actor.
Expoziția este o poveste în fotografie, o poveste despre fabuloasa lume a teatrului de animație. O poveste despre lumea cea văzută a spectacolului, dar și despre cea nevăzută de noi, spectatorii. O poveste a locului unde se făuresc păpușilor, a culiselor.
Un dialog de iubire între scenă și fotograf
Fiecare fotografie a unui spectacol sau a unui actor-personaj este o fotografie-penel, bogată și diversificată de multiplele unghiuri, perspective, detalii abil speculate.
Fotografiile surprind ca într-un happening spontana irepetabilitate a gestului de o clipă care este spectacolul de teatru. Privind fotografiile am simțit un dialog de iubire între scenă și fotograf, care s-a apropiat de subiectele sale cu sufletul deschis și dragoste“.
Prima expoziție de fotografie de spectacol a Elenei Gheorghiu, intitulată „Culori şi expresii“ a fost deschisă în foaierul Teatrului de Stat Constanța, în martie 2014, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului. Ea a fost întregită un an mai târziu, în aprilie 2015, cu „Foto-Act“.