„Frumoasa și Bestia“, un balet strălucitor ca la curtea Regelui Soare, marca Horațiu Cherecheș

La început de vară și final de stagiune, așa cum a obișnuit în ultimii ani, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ invită publicul în sala de spectacole, duminică, 10 iunie, de la ora 19.00, la o premieră de zile mari: baletul în două acte „Frumoasa și Bestia“, pe muzică de Ceaikovski, în coregrafia, regia și după libretul lui Horațiu Cherecheș.

Apreciatul prim-solist al scenei tomitane, care a mai coregrafiat și alte (nu puține) spectacole încununate de mare succes, precum „Romeo și Julieta“ și „Crăiasa zăpezii“, s-a oprit la acest titlu la propunerea impresarului Joachim Landgraf, care colaborează cu Baletul de la Marea Neagră, fondat de maestrul Oleg Danovski, încă din 1979.

„Anul acesta aveam de gând să fac cu totul și cu totul alt spectacol, dar în urma succesului pe care l-am avut în Germania, impresarul Joachim Landgraf mi-a propus un spectacol care merge la sufletul oricărui privitor. Este vorba despre «Frumoasa și Bestia», cunoscuta poveste, scrisă atât de Frații Grimm, cât și de Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, pe a cărei variantă am mers eu“, a precizat Horațiu Cherecheș.

Pentru a transpune în pași de dans acest basm în versiune franceză, coregraful a ales muzica unuia dintre cei mai cunoscuți compozitori ruși, autorul trilogiei „Fumoasa din Pădurea Adormită“, „Lacul lebedelor“ și „Spărgătorul de nuci“. Însă întreaga țesătură narativă a baletului „Frumoasa și Bestia“ se va desfășura pe cu totul altă muzică decât cea din faimoasele balete ale lui Ceaikovski. Așadar, Horațiu Cherecheș și-a propus să creeze pe un seducător melanj ceaikovskian, convins fiind că întreaga operă a marelui compozitor poate fi adaptată baletului. Așadar, acțiunea se va desfășura pe muzica celor șase simfonii, culminând cu faimoasa „Patetica“, plus alte lucrări de o frumusețe aparte, precum Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră, „Nocturnă“ sau  „Vals sentimental“.

În rolul Frumoasei, va evolua prim-solista Irina Ganea-Mihaiu, „o balerină desăvârșită din toate punctele de vedere, atât tehnic, cât mai ales artistic. O balerină care știe să transmită toată emoția înspre spectator“, iar prințul va fi Adrian Mihaiu, „un dansator excepțional“, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Bestia va fi Bogdan Bîrsănescu despre care Horațiu Cherecheș spune: „Este o surpriză extraordinară (…) care mă uimește la fiecare repetiție, care interpretează cu tot sufletul“.

horatiu chereches natalia kornilova

Pentru că artistul este un creator, coregraful și-a permis să introducă în poveste și alte celebre personaje. De roman, de această dată. Astfel, Gaston va fi „înlocuit“ de faimosul Gavroche (Shigeyuki Kondo) din „Mizerabilii“ lui Victor Hugo, care va fi însoțit de prietenul său, Brujon (Keito Shimomura). În spectacol sunt „invitate” și personaje de la curtea Regelui Soare: Lully (Mihai Pâslaru), inspirat de celebrul compozitor italian Giovanni Battista Lully, devenit Jean-Baptiste Lully, și Pierre Beauchamp (Daia Kashiwaba), primul maestru de dans de la prima academie de dans din lume, cel care a descris, definit și impus pozițiile din baletul clasic.

Acestor personaje li se vor alătura: Vrăjitoarea cea Bună (Cecilia Ursul), Maurice, tatăl  Frumoasei (Ryan Brown), Trandafirul (Mizuki Kubota), Lumignon (Yuria Soeta), Violon (Mayu Takahashi), surorile Frumoasei (Renata Soares și Iguacel Sanchez), Bibliotecara (Andrada Ion), Brutăreasa (Mayura Takase), Măcelăreasa (Sayaka Tanno), Cârciumăreasa (Saki Goda) și Şeful din port (Mihai Pâslaru).

Spectacolul se anunță a fi strălucitor, inspirat fiind de atmosfera de la curtea Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea, cu costume somptuoase și decoruri de basm, create de neobosita și talentata rusoaică Natalia Kornilova, cea care a realizat și scenografia baletelor „Romeo și Julieta“ și „Crăiasa zăpezii“. Despre ea, Horațiu Cherecheș spune că este cel mai bun scenograf cu care a lucrat până în prezent.

„Natalia este extraordinară, senzațională. Ea creează atmosferă“, a spus Cherecheș.

După săptămâni întregi de efort creativ pentru a transpune scenic și coregrafic un basm celebru, după repetiții istovitoare în sala de balet și după zeci de ore în atelierele de producție, „Frumoasa…“ este pregătită să iasă în lume.

„A fost un volum de muzică imens. A trebuit să aleg și muzica, dar și să creez și un libret care să poate fi apreciat de public“, a subliniat  coregraful Horațiu Cherecheș.

Răsplata efortului său și al întregii echipe va consta, cu siguranță, în minute în șir de aplauze.

Citiți mai multe despre Avancronica unui succes garantat.

Iar dacă doriți să știți cum a fost la premieră, vă puteți convinge și singuri la următoarele reprezentații. Până atunci vă putem spune sigur că „Frumoasa și Bestia” de la Constanța este un spectacol de succes cât o mie de aplauze!

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *