Farmecul litoralului interbelic, într-o expoziție foto-documentară
Cei care doresc să descopere farmecul de altădată al litoralului românesc, prin intermediul documentelor de arhivă, (mai) sunt așteptați la Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman“, până pe 7 iunie.
Expoziția „Litoralul turistic în perioada interbelică, în documente şi imagini“, deschisă în foaier, reunește documente şi cărţi poştale ilustrate din fondurile şi colecţiile arhivistice aflate în patrimoniul Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale (SJCAN), dar și vederi, fotografii de epocă, pagini din ziarele vremii şi lucrări deţinute de instituția gazdă.
Constănțenii vor descoperi o lume fascinantă nu doar prin intermediul imaginilor de epocă ce prezintă lumea (constănțeni, turiști români și străini) la mare, la soare și clădirile emblematice ale Constanței, ci și parcurgând documentele de arhivă, bătute la mașina de scris sau caligrafiate.
„Ordin pentru orânduială și curățenia ce trebuesc păzite pe plaja băilor de la Mamaia“
De exemplu, într-o ordonanță „pentru orânduială și curățenia ce trebuesc păzite pe plaja și în instalațiunile băilor de la Mamaia“ se preciza, printre altele, că „este cu totul oprit“: „scăldatul fără costume, pe toată plaja băilor“, „scăldatul în fața cazinului, între cel,ro două chioșcuri ale galeriilor circulare“, „fotografierea persoanelor în timpul scăldattului“, „trecerea cu trăsurile sau călări pe plaja băilor dintre cele două bariere de fier“. Încălcarea acestor reguli era pedepsită, prin trimiterea în judecată a contravenienților.
Cei interesați vor descoperi, pe lângă multele documente de epocă, un plan al plajei Mamaia cu terenurile Palatului Regal și Princiar.
Expoziţia este structurată pe trei secţiuni: documente privind propaganda în țară și străinătate, pentru cunoașterea litoralului românesc, documente privind dezvoltarea și administrarea bazei materiale a turismului de pe litoral şi documente privind vizitarea litoralului de către turiști, români și străini.
Pe urmele vilegiaturiştilor de altădată
„Tema aceasta a litoralului interbelic, ne-a preocupat, în egală măsură, şi pe noi, şi pe colegii de la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale, deoarece este una de impact la public și pentru că, în egală măsură, în contextul în care se apropie vară este interesant de văzut ce se întâmpla aici, când oamenii începeau să vină în vilegiatură“, a spus gazda manifestării, directorul BJC, dr. Corina Apostoleanu, la vernisajul care a avut loc pe 21 mai, chiar de Ziua Constanţei.
„Prin demersul nostru, ne propunem să promovăm şi să evidenţiem valoarea patrimoniului arhivistic constănţean, prin cele aproximativ 120 de documente şi imagini pe care le deţinem în cadrul instituţiei. În realizarea expoziţiei s-au implicat mai mulţi colegi, cărora ţin să le mulţumesc, dar un rol aparte în identificarea documentelor l-a avut colegul Constantin Cheramidoglu“, a precizat şeful SJCAN, dr. Nicoleta Paraschiv.
Potrivit lui Constantin Cheramidoglu, documentele au fost selectate din fondurile de arhivă provenind de la primăriile Constanţa, Carmen Sylva (Eforie Sud), Mangalia şi Techirghiol, precum şi din alte localităţi implicate direct în turismul estival. Acestora li s-au alăturat documente din presa vremii, dar şi din colecţiile de fotografii aflate în patrimoniul SJCAN.
Referitor la expoziţia organizată de BJC, care completează informaţia oferită de documentele de arhivă, bibliograful Anca Angela Dobre a precizat: „Expoziţia reuneşte presă, carte, iconografie din colecţiile Bibliotecii. Ne-a atras atenţia şi am dorit să prezentăm, pe lângă «Revista Băilor», unde vedem multe reclame şi de unde aflăm modul în care se desfăşura activitatea turistică pe litoralul românesc în perioada interbelică, şi revista «Marea Noastră», revista Ligii Navale, în care am identificat mai multe materiale privind eforturile autorităţilor şi ale particularilor, câteodată, de a organiza diverse chestiuni legate de turismul estival, precum: Serviciul Salvamar, amenajarea porturilor turistice“.
Expoziția „Litoralul turistic în perioada interbelică, în documente şi imagini“ este organizată de SJCAN, în colaborare cu BJC „Ioan N. Roman“ şi Asociaţia Arhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor „Ovidius“ Constanţa.