Expoziții și lansări de carte la Simpozionul „Porți deschise către civilizații. Tomis – Constanța MMXXI“

Simpozionul „Porți deschise către civilizații. Tomis – Constanța MMXXI“, care se desfășoară la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în perioada 26-29 august, continuă, în această sâmbătă, cu susținerea comunicărilor pe secțiuni, o lansare de carte și o expoziție.

După lansarea volumului „Dobrogea în anul 1878 după rapoartele Ștefan Fălcoianu și Ioan I. Murgescu“ (Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, 2020), editat de Valentin Ciorbea și Cornel Țucă, eveniment programat de la ora 18.00, se va deschide expoziția „Să nu-l uităm pe I.N. Roman“, realizată de dr. Lavinia Dumitrașcu și drd. Oana Grigoruță, în colaborare cu MINAC.

„Să nu-l uităm pe I.N. Roman“

În preambulul expoziției, organizatorii au spus:  „În 1903, Ioan N. Roman a fost ales membru în Consiliul Județean Constanţa, iar în anii următori, consilier comunal, consilier județean, vicepreşedinte al Consiliului Județean şi primar al orașului, decan al Consiliului de disciplină a corpului de avocați etc. Integrat, încă din 1885, în rândurile liberalilor, I.N. Roman a fost, între 1910 și 1914, vicepreședinte al organizației liberale constănțene. În urma alegerilor parlamentare din 1914, Ioan N. Roman este ales deputat, iar între 1922-1926 ocupă fotoliul de senator liberal de Constanța, poziții de pe care apără drepturile dobrogenilor, pe care le face cunoscute românimii și opiniei publice europene.

I.N. Roman s-a remarcat drept un animator de înaltă ținută al vieții culturale și cetățenești, luptător pentru lărgirea drepturilor constituționale, publicist, autor a numeroase cărți și studii despre istoria națională, despre Dobrogea și drepturile sale“.

„Cetatea Tomis de la antichitate la modernitate: monetărie locală, circulație monetară și medalistica modernă“

Participanții la simpozion, dar și publicul larg, poate vedea în Sala Ovidiană o altă expoziție temporară, vernisată vineri, 27 august, „Cetatea Tomis de la antichitate la modernitate: monetărie locală, circulație monetară și medalistica modernă“, realizată de dr. Gabriel Talmațchi și drd. Cristian Cealera, în colaborare cu MINAC.

Conform organizatorilor, expoziția își propune „realizarea unei «călătorii în timp» în ceea ce privește documentul numismatic specific polis-ului de la Marea Neagră prin: semnele monetare, monedele grecești, macedonene, romane republicane și imperiale, bizantine, medievale și medalistica moderno-contemporană. Descoperirile monetare, alături de alte izvoare istorice, oferă date suplimentare asupra unor fenomene economice, evenimente politico-militare și relații comerciale din diferite epoci istorice“.

În expoziție sunt prezente și câteva medalii/ medalioane (din sticlă și ceramică) dedicate unor activități sau evenimente desfășurate de oamenii acestei urbe și ai regiunii, cum ar fi: împlinirea a 2.500 de ani de viață în Tomis și 2.250 de ani de atestare a coloniei, finalizarea lucrărilor canalului Dunăre Marea Neagră, medalia Primăriei și Consiliului Local Constanța, Tomis Constantiniana, medalia Nava Școală „Mircea“, Ministerul Forțelor Armate-Marina Militară, medalia Centenarul Școlii Normale „Constantin Brătescu“ din Constanța ș.a.

Simpozionul „Porți deschise către civilizații. Tomis – Constanța MMXXI“ este organizat de asociația culturală „Sine qua non“ și finanțat de Primăria Municipiului Constanţa, cu sprijinul MINAC.

Accesul publicului la evenimente este gratuit, în limita locurilor celor maximum 50 de locuri disponibile pentru fiecare activitate culturală, cu respectarea prevederilor sanitare ale momentului.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *