Eveniment caritabil cu ciorbă de nuntă tătărească

Este deja notorie pasiunea cu care Asociația Culturală „Wild Art“ promovează gastronomia tradițională a etniilor dobrogene, dar nu numai, sub genericul „Experiențe dobrogene“. De această dată, papilele gustative vor fi seduse de o delicioasă ciorbă tătărească, servită mai ales la nuntă toy çorbası (șorbasî).

„Deși este numită ciorbă de nuntă este servită ca prim fel la mesele tuturor evenimentelor importante din viețile tătărilor, dar se prepară și în casele lor, pentru consumul cotidian. Traducerea exactă în română ar fi de fapt «ciorba care satură», «toy» venind de la verbul «toymaq», care înseamnă «a te sătura»“, spune președintele „Wild Art“, Laura Stroe.

Acest fel de mâncare gustos și sățios va fi servit luni 10 decembrie, de la ora 16.30, la cafeneaua tătărească Jade Oriental Cafe, situată în vecinătatea Casei de Cultură a Sindicatelor, în cadrul evenimentului caritabil „Ciorba lui Radu“, dedicat bloggerului Radu Țuglea, fratele regretatului scriitor Mircea Țuglea.

Despre „Ciorba lui Radu“

După cum spun organizatorii, „Ciorba lui Radu“ este „un eveniment dedicat unui superblogger constănțean, cu capul Dincolo de Nori  și  cu suflet atât de mare încât «ne încape» pe noi toți, Radu Țuglea. De ceva vreme, Radu Țuglea se confruntă cu o mai puțin prietenoasă experiență, cancerul, însoțit de un sistem de asigurări sociale și de sănătate precar și terapii costisitoare. Deși  este o luptă grea, Radu Țuglea reușește să prezinte totul într-o lumină pozitivă, uneori chiar amuzantă și fiecare întâlnire cu el este motivantă.

Noi toți, prieteni, cunoscuți, cititori, îl cunoaștem pe Radu ca pe un pasionat al bucătăriei și-al diverselor rețete, ingrediente și produse, pofticios și mare amator să încerce noi gusturi, acum acest lucru fiind dificil. Îi sunt recomandate și îi priesc doar «gustările» lichide, deci supele și ciorbele definesc meniul său o perioadă de timp. Ne-am adunat câțiva prieteni, Carmen Paraschivescu, blogger Garda Culinară, Stănică Enache, președinte Inomar Cluster, Carmen Oprea, blogger Krmenslife, Enise Ali, fondator Jade Oriental Café și Laura Stroe, președinte Asociația Culturală Wild Art, toți membri activi ai Experiențelor Dobrogene și-am hotărât ca măcar pentru o după amiază să ne… băgăm în «Ciorba lui Radu»“.

Ciorba tătărească toy çorbası este gătită de Carmen Paraschivescu și de specialiștii în prepararea bucatelor tătărești de la Jade Oriental Café după o rețetă care se regăsește în „Albumul Literar Gastronomic Tătăresc“ și care a câștigat un concurs național lansat de Nația Ciorbei.

„La «Ciorba lui Radu» sunt invitați toți prietenii lui Radu Țuglea, toți iubitorii de istorie și pasionații de povești și toți acei pofticioși, dornici să deguste produse cu tradiție. «Ciorba lui Radu» este un eveniment caritabil așa ca nu ezitați să donați, Radu are nevoie de noi tot atât de mult cât avem și noi nevoie de el!“, mai spun organizatorii.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *