După 36 de ani, „Regele cerb“ revine la Constanța, în „haine“ noi
La 36 de ani distanță de când Cristian Pepino monta la Constanța, pentru teatrul de păpuși, „Regele cerb“, spectacol bine primit de public, elogiat de critica de specialitate și premiat, celebra piesă a lui Carlo Gozzi revine pe scena tomitană în haine noi, în viziunea originală a lui Gabriel Apostol, actor-păpușar și regizor la Teatrul „Țăndărică“ din București.
„Regele cerb“, versiunea 2021, își va face intrarea pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“ vineri, 14 august, de la ora 11.00, când este programată avanpremiera, adică prima vizionare cu public. Premiera va avea loc a doua zi, pe 15 august, de la ora 10.00. Accesul în sală se face cu respectarea măsurilor de securitate privind prevenirea răspândirii COVID-19.
„Regele cerb“ este un spectacol în stilul commedia dell’arte, cu marionete cu tijă (marionete siciliene), o raritate pentru scena constănțeană. Vor da viață personajelor din piesa lui Gozzi actorii: Daniela Vlad, Inga Marcu (proaspăt angajată la Teatrul „Căluțul de mare“), Rovena Paraschivoi, Claudia Brădescu, Daniel Minciună, Tiberiu Roșu și Grațian Prisacariu.
Punte peste timp
„Pe «Regele cerb» îl aveam de mult în minte și cred că cel mai potrivit loc de a-l monta este aici, la Constanța, cu echipa aceasta excepțională“, a spus Gabriel Apostol, care și-a amintit și că a lucrat acest text, alături de studenți, pe când era asistentul lui Cristian Pepino la UNATC. „Pot spune că sămânța acestui spectacol mi-a încolțit de atunci, în urmă cu 15 ani sau poate mai mult“, a adăugat regizorul.
Regizorul-actor a apreciat capacitatea echipei constănțene de rezona cu ideile regizorale. „Vorbim această limbă de multă vreme. M-am simțit foarte bine aici încă de la prima montare (n.r. – 2009, „Capra cu trei iezi“). De aceea am și venit. E un dialog între mine și echipă care n-a fost întrerupt deloc. Chiar dacă ultima montare a fost acum zece ani (n.r. – 2011, „Prințul și vrăjitoarea“), e ca și cum ne-am fi despărțit ieri. Împărtășim același idealuri artistice. (…) Dacă nu ar fi fost echipa aceasta atât de bună, atât de sudată – și când spun echipă mă gândesc și la actori, și la ateliere, și la scenograf, Oltea-Clara Dărângă, cu care am lucrat la multe spectacole împreună – lucrurile nu s-ar fi îmbinat atât de bine“, a completat regizorul.
„Noi, cei de la teatru de păpuși, suntem niște fericiți, deoarece avem posibilitatea să ne menținem tineri, să păstrăm copilul din noi viu, așa cum toți adulții ar trebui să o facă. Dar, după cum bine știm, creștem și avem tot felul de responsabilități care ne îndepărtează de copilul din noi, care trebuie hrănit tot timpul“, a mai spus Gabriel Apostol.
Referindu-se la publicul format din cei mici, a adăugat: „Copiii sunt un public foarte exigent. Ei nu mint. Un adult poate face o concesie; găsește tot felul de epitete pentru a-și ascunde gândul. Un copil nu face asta. El este spontan și pe asta mizăm și noi, că ei vor fi sinceri până la capăt“.
Iubire și adevăr, mesajul transmis de… Cerb
„Regele cerb“ este o piesă despre dragoste, trădare, minciună, răutate și magie, însă mesajul piesei este iubirea și adevărul. De ce? Pentru că, spune regizorul Gabriel Apostol, „iubirea și adevărul sunt suverane. Înving orice! Orice răutate. Acesta este mesajul intrisec al piesei, dar vreau să subliniez asta, pentru că e nevoie de iubire și de adevăr. E tot timpul nevoie. Ar putea părea un clișeu, niște vorbe care se spun așa, pur și simplu. Dar nu e așa, copiilor trebuie să li se insufle lucrurile astea și trebuie să le vadă tot timpul, să le simtă, să se implice. Iar în cazul unui spectacol de teatru ei se implică așa cum nu o pot face la un film, de exemplu, așa cum nu o pot face atunci când ascultă o poveste. Dar aici, la teatru, văd, participă. Ne bazăm pe dialogul acesta continuu dintre ei și noi, cei de pe scenă. Așa se fixează mai bine anumite idei“.
Regizorul Gabriel Apostol a montat primul spectacol la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“, în 2009 – „Capra cu trei iezi“, o adaptare după povestea lui Creangă, după un scenariu de Cristian Pepino, cu o scenografie semnată de Daniela Drăgulescu. Spectacolul se joacă cu succes și astăzi.
A revenit în 2010 pentru a monta „Commedia dell’arte“ sau „Segnior Pantalone și dragostea“, avându-l ca scenograf pe M.C. Ranin, iar în 2011 a pus în scenă, în aceeași formulă, „Prințul și vrăjitoarea“.
Aparițiile „Regelui cerb“ la Constanța
Spectacolul „Regele cerb“, montat de Cristian Pepino în 1985, așadar acum 36 de ani, cu o scenografie care i-a adus și un premiu Eugeniei Tărășescu-Jianu, avea o distribuție de elită: Aneta Forna Christu, Dromihete Ghiman, Vasile Hariton, Marinela Marinescu.
Piesa lui Carlo Gozzi a mai fost montată la Constanța. Pe 9 decembrie 1989, aceasta a fost pusă în scenă de Tudor Chirilă, sub formă de musical, însă pentru „scena mare“. Scenografia era semnată și atunci de Eugenia Tărășescu-Jianu, iar muzica era compusă de Liviu Manolache.
Pe 28 aprilie 1996, Liviu Manolache a pus în scenă „Regele cerb“ cu tineri absolvenți, semnând totodată și muzica spectacolului. Scenografia a fost semnată de Carmencita Brojboiu, iar textele cântecelor, de Vasile Cojocaru. În distribuția de atunci, din 1996, se regăseau Daniela Vlad, Rovena Paraschivoi și Tiberiu Roșu.
Minunata aceasta piesa, este in inima oricarui iubitor de teatru de papusi.