De Ziua Dobrogei, se lansează o nouă ediție a Catalogului Muzeului de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu
Muzeul de Artă Constanța celebrează Ziua Dobrogei prin două evenimente culturale care aduc în prim-plan, fiecare într-un mod deosebit, farmecul și specificul provinciei dintre Dunăre și Mare: lansarea catalogului „Muzeul «Dinu și Sevasta Vintilă» Topalu“ și vernisajul expoziției „Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice“.
Astfel, luni, 14 noiembrie, de la ora 16.00, publicul este invitat să facă o călătorie simbolică prin Constanța multietnică, prin intermediul a 26 de lucrări de grafică, realizate de liceeni de la Colegiul de Arte „Regina Maria“ din Constanța, secția Arhitectură.
„Lucrările prezintă monumente istorice din Constanța și din stațiunea Mamaia, care aparțin comunităților de români, greci, armeni, turci, tătari, evrei și bulgari. Expoziția este o inițiativă a Asociației «Dobrogea de Patrimoniu» și este realizată cu sprijinul Primăriei Constanța, Consiliului Județean Constanța și al partenerilor: Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Colegiul de Arte «Regina Maria» Constanța, Radio Constanța, X-Printing și Asociația «Agiacai Saladin». Scopul acesteia este acela de a promova patrimoniul material din oraș, astfel încât constănțenii să conștientizeze importanța moștenirii culturale locale, să cunoască istoria clădirilor istorice, să aprecieze monumentele și să le promoveze, cu atât mai mult cu cât unele dintre ele sunt vulnerabile sau chiar amenințate cu dispariția“, precizează organizatorii.
Expoziția va rămâne deschisă până pe 25 noiembrie.
(Re)descoperind Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu
După vernisajul expoziției, constănțenii sunt invitați să (re)descopere, prin intermediul catalogului apărut recent la Editura „Monitorul Oficial“, cele 182 lucrări de pictură, 30 de lucrări de grafică și 16 sculpturi, semnate de mari maeștri ai artei moderne românești, care alcătuiesc donația pe care medicul Gheorghe Vintilă a făcut-o, în anul 1960, comunei natale, Topalu, în amintirea părinților săi.
Prefața catalogului este semnată de managerul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus-Pîrvan, care „propune un interesant portret al colecționarului Gheorge D. Vintilă, al relației sale cu arta și artiștii, așa cum transpare dintr-o serie de manuscrise păstrate în arhiva Muzeului de Artă Constanța“ fiind prezentate aspecte de jurnal privind întâlnirile colecționarului cu artiști precum Oscar Han, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady și Nicolae Dărăscu.
Cele mai recente ediții ale catalogului Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă“ Topalu au apărut în anii 2012 și 2016.
Evenimentul editorial se va desfășura în prezența unor invitați speciali: prof. univ. dr. Ioan Opriș, dr. Mihail Gorgoi, manager al Muzeului Național Bran, arhitectul Ștefan Radu Cornescu, vicepreședinte al Colegiului Director al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Dobrogea, istoricul și criticul de artă Luiza Barcan, cărora li se va alătura consilierul personal pe probleme de cultură al președintelui Consiliului județean Constanța, Mădălina Mirea.