De Dragobete, intrare liberă la Muzeul de Artă Populară Constanța

În calendarul popular, ziua de 24 februarie este închinată iubirii, în această zi fiind sărbătorit Dragobetele, zeul dragostei la români.  Acest personaj din panteonul românesc apare înfățișat ca un tânăr chipeș și năvalnic despre care se spune că îi plăcea să fure săruturi, de unde și zicala „Dragobetele sărută fetele“.

Muzeul de Artă Populară Constanța, fidel misiunii sale de a celebra tradițiile autentice românești, a organizat cu acest prilej expoziția temporară „Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români. Simbol și mesaj”. Aceasta este deschisă în perioada 24 februarie-1 martie, însă va putea fi vizitată gratuit miercuri, chiar de Dragobete, de toți cei care sunt îndrăgostiți de tradiții și de frumos.

Expoziția valorifică obiecte din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța: piese de port, țesături și ceramică, bogat decorate cu motive avimorfe, piese de industrie casnică textile (furca și fusul de lână al Babei Dochia) și obiecte cu valoare ceremonială precum lingurile de Dragobete, în care dragostea este simbolizată de două păsări afrontate, călăuzite de divinitate, redată printr-un simbol solar sau de înțelepciune, personificată printr-o bufniță.

În prim-plan se află legenda lui Dragobete, dar din expoziție nu lipsește reprezentarea Babei Dochia, mama acestui personaj mitic.

De Dragobete, dacă vremea era frumoasă, fetele și flăcăii se adunau în cete și plecau la pădure să adune florile care vesteau venirea primăverii: ghiocei și brândușe. Dacă era frig, ceață sau ploua tinerii se adunau într-o casă pentru a sărbători împreună Dragobetele. Acum se formau perechile care urmau să se căsătorească. Se spune că dacă de Dragobete, tinerii nu-și găseau perechea, trebuiau să aștepte anul viitor pentru a-și afla jumătatea și a întemeia o familie.

Descântece de dragoste

De Dragobete, fetele tinere își făceau rezerve de apă din zăpada rămasă netopită. Cu această apă, fetele se spălau în anumite zile ale anului pentru a fi tot timpul drăgăstoase, rostind aceste cuvinte: „Floare de fragă/ Din luna lui Marț/ La toată lumea să fiu dragă,/ Urâciunile să le desparți”.

„Logodna păsărilor“

Dragobetele este patronul îndrăgostiților, a fetelor și a feciorilor, dar și a tinerilor căsătoriți. Însă el este și patronul păsărilor nemigratoare care începând din această zi încep să se adune în stoluri, să se împerecheze și să-și construiască cuiburi pentru viitori puișori. De aceea, în popor această zi mai este numită și „logodna păsărilor“.

Lui Dragobete i se mai spune în popor „Cap de primăvară“ sau „Sântion de Primăvară”, ultimul apelativ fiind pus în legătură cu semnificația din calendarul creștin-ortodox, pe 24 februarie fiind prăznuită Prima și a Doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Muzeul de Artă Populară Constanța este deschis publicului zilnic, între orele 09.00-17.00.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *