„Coșmarul lui Puck“, un spectacol antrenant despre actualitatea iubirii
Un spectacol dinamic, antrenant, actual, emanând prospețime și poftă de viață se regăsește din 8 noiembrie în repertoriul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“. Pus în scenă de Tiberiu Roșu, actor al teatrului deja menționat, „Coșmarul lui Puck“ este un spectacol dedicat lor, tinerilor, de la 14 ani în sus.
Având la bază un savuros text shakespearian, comedia „Visul unei nopți de vară“, „Coșmarul lui Puck“ este un spectacol în care iubirea dintre „el“ și „ea“ se află în prim-plan. Iubirea pură, adolescentină în care sunt antrenați cei patru tineri, iubirea matură, dar marcată de conflicte și orgolii, precum cea dintre Titania și Oberon, iubirea neînțeleasă, precum cea a lui Demetrius pentru Hermia și a cea a Elenei pentru Demetrius, cea împărtășită, precum cea dintre Hermia și Lysander sau cea… cucerită și acceptată, dintre regele Tezeu și regina amazoanelor, Hipolita.
Iar pentru ca piesa să prindă și mai bine la publicul țintă, puțin obișnuit cu numele grecești și cu lectura clasicilor (deși, se știe, textele Marelui Will sunt mereu actuale), regizorul Tiberiu Roșu l-a transformat pe Puck într-un adolescent/ tânăr din zilele noastre. Un tânăr rebel, inteligent și cu lipici la fete, dar cu probleme la școală și neînțeles acasă, pe care părinții, cufundați ei înșiși în propriile lor probleme, nu încearcă să-l înțeleagă, dar în schimb îi aruncă reproșuri grele.
Un Puck… contemporan
Nu e de mirare că atmosfera tensionată de acasă și dezordinea din viața de zi cu zi se transformă într-un coșmar, „Coșmarul lui Puck“, populat de tot felul de personaje electrizante, fabuloase: zâne, elfi, regi, îndrăgostiți cu nume și comportări stranii și meseriași care… vor să joace teatru. Toate aceste personaje se prind într-un fel de horă stranie, în ritm amețitor, într-un halucinant joc al Ielelor, mai ales că visul are loc în noaptea de Sânziene, când granițele dintre vis și realitate sunt atât de fragile, iar irealul, magicul irumpe în real, în cotidian.
Spectacolul, gândit și regizat de Tiberiu Roșu și de coregrafa Geta Răvdan-Huncanu (mișcarea continuă este unul dintre elementele cheie ale „Coșmarului lui Puck“, un personaj principal în sine, care posedă știința mișcării, conștient de marea sa puterea de seducție) aduce pe aceeași scenă actori pentru care „scândura“ Teatrului „Căluțul de mare“ nu mai are secrete, alături de actori tineri, mai puțin cunoscuți publicului tomitan, dar și liceeni atrași de teatru.
Un spiriduș poznaș
În rolul titular evoluează un actor profesionist, dar nu de pe meleaguri tomitane, Vlad Ianuș, care interpretează un Puck efervescent, care nu are stare, care este veșnic în mișcare, face șotii, nu rezistă să nu încalce regulile lui Oberon și provoacă o mulțime de încurcături. El este un spiriduș poznaș pe care nu se poate supăra nici măcar stăpânul său, mărețul Oberon. Nici nu ar avea cum, pentru că Puck se dă peste cap, se rostogolește, face tumbe, este peste tot, iute ca argintul viu, este incandescent așa cum sugerează și costumul său roșu, franjurat, care crează iluzia unor limbi de foc.
Cele două tinere prietene, Hermia și Elena, interpretate convingător de Alexandra Burnichi și a actrița Alina Manțu, iubesc și au candoare, la fel ca și băieții de care sunt îndrăgostite, Demetrius (Teodor Robert Dobre) și Lysander (Andrei Calu), care se poartă cu ele cavalerește, chiar și atunci când intervine și Puck care dezbină armonia.
Singurele care se poartă ca niște fete care încing ringul de dans în cluburi sunt zânele din alaiul Titanei: Pânză de Păianjen, Bob de Muștar, Floare de Mazăre și suratele lor (Arina Cojocaru, Ana Bădilă, Oana Sârbu, Cristina Dănciulescu, Cosmina Melcea), care dansează lasciv cu elfii lui Oberon și nu se sfiesc să se bage una în fața alteia, dacă interesul o cere.
Dorința de a juca sau teatru în teatru
Echipa de meșteșugari care dorește să interpreteze o piesă de teatru în cinstea nunții dintre Tezeu și Hipolyta are un farmec aparte. Mesajele ascunse cu dibăcie în replici, referitoare la cum trebuie să te comporți într-o sală de spectacole și îndemnul de a face fotografii, dar fără bliț, sunt cât se poate de potrivite. Iar modul în care se desfășoară repetițiile pentru piesa „Pyramus și Thisbe“ și reprezentația propriu-zisă sunt de-a dreptul savuroase.
Șeful de… echipă, Gutuie, interpretat de Ion Ciolan, își asumă și rolul de regizor pentru colegii săi: Fundulea (Daniel Minciună), Flaut (Gabriel Sandu), Robin (Vlad Constantinescu), Botișor (Ștefan Oprișan) și Blândul (Bogdan Dandeș), ultimii patru interpretând și rolul de elfi.
Oberon, interpretat de Grațian Prisacariu, iese în evidență printr-un artificiu scenic menit să-l… înalțe ca să aibă o privire de ansamblu asupra celor care pe care îi domină, și Titania, regina zânelor, redată de Daniela Vlad, sunt părinții din viața reală a lui Puck, cei care îi reproșează că nu este copilul ideal. În fond, ei sunt cei care dau dovadă de imaturitate disputându-și băiatul indian (Robert Ioan) care să facă parte din alaiul lor.
Așa cum este, dinamic, atractiv și pe înțelesul tinerilor, ar fi bine ca spectacolul „Coșmarul lui Puck“ să se regăsească de acum înainte măcar în programul lunar al Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“, pentru că ar fi păcat să cadă în uitare.
Sursă foto: Teatrul „Căluțul de mare“