Constantin Găvenea, un „povestitor“ în alb-negru al străzilor

O expoziție specială, menită să readucă în lumină arta marelui acuarelist Constantin Găvenea, va putea fi admirată pe simezele Muzeului de Artă din Tulcea în perioada 15 noiembrie 2019 – 31 ianuarie 2020.

Inclusă în ciclul „Arta din depozit“, expoziția aduce în prim-plan 29 de lucrări (16 acuarele și 13  litografii) din colecția de grafică a Muzeului de Artă din Tulcea.

Vernisajul va avea loc vineri, 15 noiembrie, de la ora 16.00, la Muzeul de Artă din Tulcea, evenimentul fiind inclus în seria manifestărilor culturale organizate de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) „Gavrilă Simion“ cu ocazia Zilei Dobrogei.

Profesor și artist

Născut pe 28 mai 1911 în satul Sfântul Vasile din comuna ialomițeană Chioara, Constantin Găvenea va debuta artistic la Tulcea în anul 1934, iar de atunci numele său se va lega de acest spațiu dobrogean până la a ajunge a se identifica cu orașul de pe Dunăre. A  format și gustul tinerilor pentru frumos fiind profesor de desen la Liceul Spiru Haret, Școala Pedagogică și alte școli generale din Tulcea, între anii 1948-1958, pentru ca apoi, până în 1967, să fie profesor de desen și modelaj la secția de arte plastice a Școlii de Muzică din Tulcea, actualul Liceu de Arte „George Georgescu“.

La 25 de ani de la mutarea la cer a lui Constantin Găvenea, de ziua Dobrogei, vernisăm o expoziție simplă, dar nu simplistă, precum de multe ori a fost caracterizată și creația artistică a renumitului profesor și artist plastic. Delta, Tulcea și Dobrogea în general, sunt personajele principale într-un serial desfășurat pe mai bine de jumătate de secol, în scene spontane, neregizate de acuarelă și de litografie. Acestea sunt și cele două axe ale creației artistului, adoptat tulcean. Coborât de la munte spre mare, ca într-o transhumanță plastică, Constantin Găvenea a transformat spațiul dintre Dunăre și Mare într-unul de legendă vizuală“, spun curatorii expoziției, Alice-Georgiana Fănaru și Ana-Maria Dincu.

Lucrări cu valoare de document

Desenele și crochiurile realizate de C. Găvenea din momentul mutării sale la Tulcea și până la pensionare, i-au oferit suficient material pentru realizarea ciclului de litografii, intitulat «Tulcea Veche». Acestea au căpătat, peste ani, valoare de documente istorice ale vechiului oraș, evidențiind varietatea arhitectonică a acestei așezări populate, în special, de negustori. În același timp, Găvenea prevestea astfel, dispariția lor, la puțin timp după instaurarea regimului comunist în țară.

Construcțiile edificate în Tulcea post Război de Independență s-au îmbinat cu cele existente, creându-se astfel un melanj occidental-oriental (balcanic). Străzile redate perspectival sunt populate cu o varietate de siluete umane, accentuând autenticul și sugerând, adesea, scene dintr-un film mut. Personalitate artistică complexă Constantin Găvenea a rămas în istoria artelor ca unul dintre cei mai buni acuareliști și un adevărat „povestitor” în alb-negru al străzilor Tulcei“, mai spun curatorii expoziției.

Într-adevăr, litografiile lui Constantin Găvenea poartă publicul în atmosfera Tulcei de altădată, care mai există doar în amintire sau în fotografii. Cei care vor privi lucrările cu valoare de document vor face o plimbare imaginară pe sub coloanele Bazarului turcesc, pe unde cândva se puteau zări tătăroaice înveșmântate din cap până în picioare, vor merge pe străzi vechi care amintesc de breslele meșteșugărești, vor întâlni în cale un sacagiu și vor asista la ridicarea primul bloc din Tulcea.

Flori, peisaje și case vechi

Cele 13 litografii poartă titluri sugestive, multe dintre ele nefiind datate: „Căruțași între coloane“, „Sacagiu“,  „Strada Blănarilor“, „Vedere spre coloane“, „Fabrica Talpa“, „Strada Principală“, „Case vechi pe Strada Banatului“, „Casa de lângă pod“, „Stradă cu balcoane“, „Primul bloc din Tulcea“, „Tătăroaice sub coloane“, „Vadul pescarilor“ și „Strada Cojocarilor“.

Cele 16 acuarele ale lui Găvenea oferă și ele o imagine poetică a Tulcei, cu casele ei vechi și străzi pitorești, cu peisaje hibernale, dar și cu flori, unul dintre temele predilecte ale marelui acuarelist: „Strada Isaccea“, „Monumentul Independenței Tulcea“, „Case vechi la Tulcea“, „Casă (Stradă) cu trepte“, „Strada Isaccei din Tulcea“, „Iarna pe faleză“, „Iarna la Tulcea“, „Centrul Tulcei iarna“, „Stradă din Tulcea“, „Strada Progresului iarna“, „Peisaj la Tulcea“, „Înserare pe Lacul Calica“, „Întoarcerea de la pescuit“, „Vas cu trandafiri“, „Bazarul“ și „Vas cu crizanteme“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *