Concertul Prieteniei Româno-Turce, sub semnul aniversărilor, la Teatrul „Oleg Danovski“

Cea de-a 44-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii Dansului, aflată sub semnul Centenarului Marii Uniri, s-a deschis, pe 26 octombrie, în sala de spectacole a Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, cu Concertul Prieteniei Româno-Turce, sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu.

Evenimentul, organizat de Teatrul „Oleg Danovski“, Teatrul de Stat de Operă și Balet din Izmir, Institutul Cultural „Yunus Emre“ din Constanța, cu susținerea Turkish Airlines Constanța, a fost dedicat celor 140 de ani de relații diplomatice între România și Turcia. Totodată, concertul a fost gândit ca un preambul al Zilei Naționale a Republicii Turcia, care va împlini pe 29 octombrie 95 de ani, precum și al Zilei Naționale a României. În acest context, pe 1 Decembrie, artiștii lirici constănțeni, care au cântat pe 26 octombrie pe scena Teatrului „Oleg Danovski“, vor fi protagoniști ai  unui concert similar organizat și găzduit de Teatrul de Stat de Operă și Balet din Izmir.

O seară a prieteniei 

În preambului concertului, pe scenă au urcat, pentru a rosti alocuțiuni, directorul Teatrului „Oleg Danovski“, soprana Daniela Vlădescu, omologul său de la Teatrul de Stat de Operă și Balet din Izmir, soprana Aytül Büyüksaraç, alături directorul Institutului Cultural „Yunus Emre“, Seher Korucu.

Bună seara, dragii noștri spectatori! Astăzi este o zi importantă, pentru că azi (n.r. – vineri) începe cea de-a 44-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii Dansului, pe care teatrul acesta îl dezvoltă de 44 ani, neîntrerupt, datorită artiștilor, datorită tuturor celor care lucrează în acest teatru și datorită dvs., cei care ați umplut sălile. Mi s-a părut potrivit să încep acest festival cu o seară a prieteniei, pentru că prietenia este lucrul cel mai important. Dacă iubirea poate fi unilaterală, prietenia trebuie să fie cel puțin bilaterală, așa cum e prietenia dintre noi și dvs. și dintre România și Turcia care sărbătoresc 140 de ani de relații diplomatice“, a spus Daniela Vlădescu.

Concertul Prieteniei Româno-Turce, un exemplu pentru relațiile dintre cele două țări 

Bine ați venit la concertul dedicat împlinirii a 140 de ani de relații diplomatice între România și Turcia (…) România și Turcia împărtășesc o istorie veche. Relațiile diplomatice, economice și politice dintre România și Turcia s-au dezvoltat datorită bunelor relații de vecinătate dintre cele două țări. Obiectivul Institutului Cultural «Yunus Emre» este să participăm la această bună relație și să dezvoltăm relațiile culturale dintre cele două țări. Concertul de astăzi (n.r. – 26 octombrie) este un exemplu pentru relațiile dintre cele două țări și vreau să le mulțumesc tuturor celor care au participat la organizarea lui. Și, nu în ultimul rând, aș vrea să vă felicit cu ocazia Centenarului Marii Uniri“, a spus și Seher Korucu.

Seara aceasta este importantă și pentru noi. Ne bucurăm să fim aici. Teatrul de Stat de Operă și Balet din Izmir este la fel ca orașul, al treilea pe țară, ca mărime. Colectivul artistic, tehnic și administrativ este compus din 500 de persoane și sperăm ca în viitor să colaborăm mai mult cu Teatrul «Oleg Danovski»“, a menționat și soprana Aytül Büyüksaraç.

Regal de muzică românească și turcească

După intonarea imnurilor de stat ale celor două țări prietene, Concertul Prieteniei Româno-Turce, structurat în două părți, despărțite printr-o pauză, s-a deschis cu Rapsodia nr. 1, de George Enescu.

concertul prieteniei romano turce tnob constanta

În prima parte a evenimentului, cei opt soliști ai serii, sopranele Aytül Büyüksaraç și Burçin Savigne, tenorul Aydin Uştuk și baritonul Cengiz Sayin din Turcia, sopranele Nicoleta Ardelean, Laura Eftimie și Daniela Vlădescu, precum și tenorul Răzvan Săraru, au cântat lucrări din repertoriul românesc și turcesc. Intervențiile au fost solo, dar și în duet și cvartet, cei patru invitați din Turcia cântând inclusiv piese din repertoriul popular.

concertul prieteniei romano turce teatrul oleg danovski

S-au cântat lucrări din repertoriul compozitorilor români Filaret Barbu, Gherase Dendrino, Tiberiu Brediceanu, George Grigoriu și al compozitorilor turci Sayram Akdil, Ahmet Adnan Saygun, Ayten Alpman, Ulvi Cemal Erkin.

Arii din opere și operete celebre

Partea a doua, care s-a deschis cu intervenția orchestrei care a interpretat „Noaptea Valpurgiei“ din opera „Faust“, de Gounod,  a fost rezervată celor mai frumoase arii din opere și operete celebre, precum: „Romeo și Julieta“, de Gounod,  „Werther“, de Massent, „Forța destinului“ și „Traviata“, de Verdi, „Boema“, de Puccini, „Bărbierul din Sevilla“, de Rossini, „Văduva veselă“ , de Lehar.

Corul și-a făcut apariția abia în cea de-a doua parte a serii, înainte de momentul final al concertului, cu „Dansurile polovțiene“ din opera „Cneazul Igor“, de Aleksander Borodin, evoluția sa fiind aplaudată în picioare.

concertul prieteniei romano turce constanta

Evenimentul închinat prieteniei româno-turce s-a încheiat cu „Brindisi“, faimoasa arie a șampaniei, în aplauzele publicului meloman din sală.

A fost un concert cu mai multe dedicații. Am sărbătorit, în primul rând, cea de-a 44-a ediție a festivalului nostru, am sărbătorit centenarul Unirii, am sărbătorit 140 de ani de relații diplomatice întreTurcia și România, 95 de la fondarea Republicii Turcia și această tentativă minunată a Primăriei din Izmir de a crea o legătură oficială între Constanța și Izmir. Am avut niște invitați deosebit de valoroși, niște voci splendide ale Operei din Izmir, un program diversificat, cu muzică românească, muzică turcească și muzică universală de operă. Eu îi doresc acestui festival multe ediții de acum înainte, deoarece a ajuns la un palmares unic în țară, 44 de ediții neîntrerupte. La înălțime au fost și artiștii noștri, Laura Eftimie, Răzvan Săraru, doamna Nicoleta Ardelean, care, deși nu aparține de acest teatru este tot  a noastră fiind unul dintre reperele muzicii de operă din România. Orchestra a sunat minunant, corul, de asemenea. Dirijorul moldovean Vladmir Lungu, titular la Opera din Izmir, este un profesionist, un muzician foarte bun, iar instrumentiștii au fost încântați de această colaborare“,  a declarat la finalul concertului, pentru Cultură Constanța, soprana Daniela Vlădescu.

concertul prieteniei romano turce tnob

Pe soprana Burçin Savigne, tenorul Aydin Uştuk și baritonul Cengiz Sayin,  publicul constănțean îi va (re)asculta duminică, 28 octombrie, de la ora 18.30, în spectacolele „Cavalleria rusticana“, de Pietro Mascagni și „Paiațe“, de Rugierro Leoncavallo.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *