Concert extraordinar româno-italian la Constanța
Melomanii tomitani sunt așteptați marți, 23 aprilie, de la ora 18.00, în sala „Sergiu Celibidache“ a Colegiului Național de Arte „Regina Maria“, la concertul extraordinar de muzică de cameră „Confluenze Musicali. România-Italia“, susținut de clarinetistul italian Domenico Calia și pianista Andreea Bratu din Constanța.
Din program vor face parte piese din creația compozitorilor: Giuseppe Caramiello, Antonio Fraioli, Crescenzo Langella, Gianfranco Messina, Giacomo Setaccioli, George Enescu, Paul Constantinescu și Ioan Dobrinescu.
Clarinetistul Domenico Calia este solist concertist și profesor de clarinet, triplu premiat cu distincția „Artist de 5 stele“ de Revista MusicVoice International, iar pianista Andreea Bratu este solist concertist și lect. univ. dr. la Universitatea „Ovidius“ din Constanța.
Intrarea la eveniment este liberă
Evenimentul muzical este organizat de Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House“, în parteneriat cu Colegiu „Regina Maria“.
În deschiderea evenimentului, dr. Dorin Popescu, presedintele Asociației „Casa Mării Negre / Black Sea House“, va susține alocuțiunea „România. Rădăcina Romană“.
„Concertul extraordinar, organizat în perioada exercitării președinției românești a Consiliului Uniunii Europene, evidențiază legăturile spirituale, culturale și artistice dintre România și Italia, afinitatea și complementaritatea celor două culturi, co-apartenența europeană a valorilor culturale și artistice ale acestor țări.
Concertul Extraordinar «Confluenze Musicali. România-Italia» face parte dintr-un proiect internațional de anvergură, dezvoltat de cei doi artiști în anul 2019 și desfășurat în diferite centre de cultură reprezentative din cele două țări (România și Italia). Programul muzical conține lucrări românești și italiene de referință din repertoriul secolului al XX-lea și deopotrivă din cel contemporan, solistic sau specific duo-ului cameral instrumental.
Piesele de rezistență ale Concertului vor fi Sonata în Mi bemol Major (în trei părți) de Giacomo Setaccioli – bijuterie neoclasică a repertoriului italian cameral de la începutul secolului XX – în premieră în România și premiera absolută pentru piesa lui Gianfranco Messina (Cytere) pentru clarinet și pian“, menționează dr. Dorin Popescu.
Master-class pentru clarinet, gratuit pentru elevii Colegiului „Regina Maria“
De asemenea, Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House“ și Colegiul Național de Arte „Regina Maria“ din Constanța organizează, în perioada 22-24 aprilie, la instituția de învățământ vocațional gazdă, un master-class pentru clarinet susținujt de Domenico Calia (Italia). La finalul master-class-ului, cu participare gratuită pentru elevii colegiului, se vor acorda certificate de participare pentru cursanții activi.
Mai jos găsiți CV-urile celor doi artiști care vor cânta, marți, pe scena sălii „Sergiu Celibidache“. Ele sunt puse la dispoziție de organizatori și le vom reda ca atare.
Domenico Calia, clarinet (Italia) – prestigios solist concertist din tânăra generație italiană, care s-a impus pe scenele italiene și internaționale ca un interpret versatil, cu un larg repertoriu variind de la muzica clasică la cea modernă și contemporană, dezvoltând direcții de cercetare individuală și practică în sondarea unor tehnici inovatoare, precum: sunetul de umbră, sunetul rupt, secvența de sunete pe un sunet susținut, sunetele cu mai multe straturi etc.
Deține numeroase premii internaționale și este laureat al mai multor concursuri de profil (printre care Primul Premiu absolut la Concursul Național „Citta di Balestrate“, Concursul Tinerilor Muzicieni „Citta di Camanno“, Premiul I la Concursul Internațional „Carlo Agresti- Grancia Certosina”, Salerno, Premiul „Mauro Patti“ la Concursul Național „Citta di Gangi“). În calitate de solist concertist, colaborează cu (și a desfășurat / desfășoară activități profesionale la) Teatro alla Scala Milano, Abruzzese Sinfonica, Teatro Massimo, AIMA Milano, La Multipromo Opera Festival Florenta, Orchestra del teatro Alessando Manzoni din Milano, Orchestra Italian Opera Florence etc.
Andreea Bratu, pian (România), a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București. A urmat specializarea bienală postuniversitară în Muzică Vocală de Cameră la Conservatorul „Giuseppe Verdi“ din Milano (Italia); participantă la importante Master-class europene conduse de mari Maeștri ai Pianului. Deține numeroase premii la diferite concursuri și festivaluri naționale și internaționale (printre care Premiul Criticii Muzicale în cadrul Concursului „Mihail Jora“ din București).
Din 2005 desfășoară o constantă activitate didactică, de cercetare în domeniu (Pian și Cercetare în Interpretare Muzicală) ca lector univ. dr. al Facultății de Arte, Universitatea de Stat „Ovidius“ din Constanța, profilul Muzică; este Doctor în Muzică (Magna cum Laudae) la Universitatea Națională de Muzică din București (2010). Colaborează cu prestigioase Societăți Internaționale muzicale. Autoare a antologiei de autor (ediție îngrijită) pentru studiul pianului „Culegere de piese pentru pian. Vol. I, Mici studii romantice“ (Ed. Muzicală, București, 2016).