Ce spectacole puteți să vedeți, până pe 21 octombrie, la Teatrul „Oleg Danovski“

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ trece, din nou, prin momente dificile, care îi pun sub semnul întrebării viitorul. În acest context, directorul general al instituției de cultură, soprana Daniela Vlădescu, a făcut un emoționant apel public: „Dragi constănțeni, vă rog să cumpărați, fiecare dintre dumneavoastră, măcar un bilet de 15 lei la spectacolele noastre din lunile octombrie, noiembrie, decembrie. Nu știu și nu vreau să cerșesc, dar este singură posibilitate că orașul Constanța să nu piardă o instituție de tradiție a spectacolului muzical-coregrafic și să nu piardă și dreptul la cultură“.

Mesajul său nu ar trebui interpretat mot à mot. Evident, biletele care costă 15 lei pot fi cumpărate doar de studenţi şi pensionari, iar numărul lor este limitat. Pentru că mai sunt şi bilete la 8 lei, pentru copii şi elevi, dar şi tichete la preţuri de 20, 25, 30 şi 40 lei (şi, mai rar, mai ales în cazul premierelor, la 50 lei), în funcţie de locul ocupat în sală.

Mesajul transmis de directorul general al Teatrului „Oleg Danovski“ este mai degrabă un îndemn pentru constănţeni de a conştientiza că au un teatru de operă şi balet, cu tradiţie. Este un îndemn de a veni în sala de spectacol. Iar atunci când constănţenii îşi vor face un frumos obicei din a veni la Teatru, niciun ministru, oricât de răuvoitor ar fi, nu ar putea închide atât de simplu o instituţie de cultură. Pentru că ar avea de înfruntat voinţa unui public numeros.

Și indiferența constănțenilor poate „îngroapa“ o instituție de cultură

Însă, la Constanța, cei mai mulți își scuză indiferența spunând că „orașul e mort din punct de vedere cultural“, deși nu au mai călcat de mult într-un muzeu și nici nu au mai trecut de 20 de ani pragul vreunei săli profesioniste de spectacol. Sau preferă să plece urechea la cei din cercul lor de amici care au obiceiul de a critica orice nu vine 100% din Capitală sau din Sankt Petersburg, deși,  se știe că adesea ceea ce este scump nu este și de calitate. Adevărul este că sunt spectacole pentru toate gusturile. Iar gusturile se educă, se formează. Însă nu se cuvine a vorbi despre calitatea unui spectacol doar din auzite. Iar pentru a face comparații nu e suficient să vezi un singur spectacol.

Și cei indiferenți habar nu au că aici, la Constanța, se desfășoară de 44 de ani un Festival Internațional de Operă și Balet sau o Sesiune Științifică de Comunicări („Pontica“), care anul acesta a împlinit 51 de ani, sau că aici, în urbea tomitană, există unul unul dintre cele mai valoroase muzee de artă din țară, din punct de vedere al colecțiilor. Iar exemplele pot continua.

Mesajul transmis de directorul Teatrului „Oleg Danovski“ se referă în primul rând la delăsarea constănțenilor, la lipsa lor de interes pentru actul cultural. Boală veche… Păcat, pentru că aici, la Constanța, chiar se fac lucruri frumoase, chiar există obiective culturale frumoase. Dar cine să le vadă?

Pentru cei care consideră că a venit timpul să facă ceva pentru orașul lor și pentru instituțiile din cultură, dar și pentru ei înșiși, iată programul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ până pe 21 octombrie. Este un program nu prea dens, deoarece întregul colectiv al acestei instituții de cultură, toți cei 137 de angajați, pregătesc cea de-a 44-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, programat să înceapă pe 26 octombrie.

„O noapte la Veneția“, pe acordurile muzicii lui Johann Strauss-fiul

În această duminică, a 14-a zi a lunii Brumărel, constănțenii sunt invitați să participe de la ora 19.00 la „O noapte la Veneția“, pe acordurile muzicii lui Johann Strauss-fiul. Este un spectacol foarte dinamic, în care corul este tratat ca un personaj colectiv, cântă și dansează, la fel ca și soliștii, un spectacol cu balet și cu multă bună dispoziție. Exact ceea ce trebuie într-o seară de duminică având în gând perspectiva unei noi săptămâni de lucru.

Regia artistică a spectacolului este semnată de Mario Nikolov, iar scenografia este semnată de Adriana Urmuzescu. Soliștii serii vor fi: Laura Eftimie, Smaranda Drăghici, Silvia Simionescu, Răzvan Săraru, Doru Iftene, Stefan Popov – Bucureşti, Adrian Bădilă, Constantin Acsinte, Laurenţiu Severin, Bogdan Ocheşel, Robert Safta și Iulian Bratu.

Conducerea muzicală a spectacolului este asigurată de dirijorul Gheorghe Stanciu.

Biletele pentru acest spectacol au prețuri de 20, 25, 30 și 40 lei, în funcţie de locul ocupat în sală. Studenții și pensionarii (cu documentele doveditoare, carnetul de student, vizat la zi, respectiv talonul de pensie) vor plăti pe un bilet 15 lei, iar pentru elevi (pe baza carnetului de note vizat la zi) și copii un tichet costă 8 lei.

Seară lirică

Conform tradiției, serile de miercuri sunt dedicate întâlnirilor muzicale din foaier. Așadar, pe 17 octombrie, de la ora 19.00, melomanii tomitani sunt invitați la o seară lirică. Soliștii serii vor fi: Adrian Clinciu, Silvia Simionescu, Stela Sîrbu, Aurelian Ghiţoi și Petru Bulgaru, acompaniați la pian de Andrada Ștefan.

Prețul unui bilet este de 10 lei, iar copiii și elevii, pe baza carnetului de note vizat la zi, au accesul liber la acest eveniment.

O duminică… retro cu „Magic Swing“

Duminica viitoare, pe 21 octombrie, de la ora 19.00, Teatrul „Oleg Danovski“ le propune constănțenilor „Magic Swing“, un divertisment vocal-coregrafic, pus în scenă de Gabriela Dobre și cu o coregrafie de Iulian Ghencea, asistent de coregrafie fiind Petronela Iordache.

Își vor lăsa pașii purtați de muzica anilor ’30-’60 nu doar balerinii (Petronela Iordache, Renata Soares, Iguel Sanchez, Sorin Gâlcă, Marian Basarabeanu) , dansatorii (Horia Gabriel Iordache, Andreea Daniela Pieptea, Cristian Alexandru Panduru şi Mălina Gabriela Prian), ci şi soliştii spectacolului (Daniela Vlădescu, Raluca Dărăban, Veronica Răceală, Maria Cernat, Cristian Parmac, Adrian Pîrlea, Iulian Bratu, Octavian Minea, Gabriela Dobre şi Bogdan Ocheşel).

Light designul acestui spectacol este semnat de Ștefan Sterian, iar regia tehnică este realizată de Adrian Renea.

Biletele pentru acest spectacol au prețuri de 20, 25, 30, 40 și lei, în funcţie de locul ocupat în sală. Studenții și pensionarii (cu documentele doveditoare, carnetul de student, vizat la zi, respectiv talonul de pensie) vor plăti pe un bilet 15 lei, iar pentru elevi (pe baza carnetului de note vizat la zi) și copii un tichet costă 8 lei.

Agenția de bilete, care funcționează în incinta Teatrului „Oleg Danovski“, intrarea principală (din parc) este deschisă în zilele de luni, miercuri, joi și vineri, între orele 11.00 și 17.00. În zilele de sâmbătă și duminică, atunci când sunt programate spectacole, ea este deschisă în intervalul orar 18.00-19.00, iar marțea este închisă.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *