„Ce mică-i vacanța mare!“, dar poate fi prelungită prin cântece, povești și jocuri educative
„Ce mică-i vacanța maaaareee/ Și ce dor mi-a fost de eaaa!“, cântam când eram copil încă dinainte de a veni momentul cel mult așteptat. Cântecul îl învățasem în școala primară și l-am cântat cu drag mult timp după aceea (și îl mai cânt uneori), pentru că acesta este un cântec pentru orice vârstă, pentru cei mari și pentru cei mici. Și îmi plăcea și să citesc, dar nu la umbra unui tei, ci în pod, unde era improvizată o mică și nu chiar modestă bibliotecă. Dar nici de miros de tei nu duceam lipsa, pentru că florile teilor din pădurea aflată la câțiva pași parfumau serile de iunie. Râu învolburat nu aveam, dar aveam pădure. Mergeam, dar nu cred că în zori, cu mamaia, la cules de sunătoare sau coada-șoricelului pe marginea pădurii sau la cules de frăguțe din poienițele luminate, pline de flori, triluri și țârâit de cireșari și greieri. Și mi-e drag și acum acest cântec interpretat de Corina Chiriac.
Și pentru că acum chiar a venit Vacanța Mare, iar în aer plutește miros de tei, alte și alte cântece îmi vin în minte, unele învățate la școală, altele auzite de la sora mea și memorate involuntar, precum „Celor mari, celor mici ne e drag tuturor, în lumea copiilor“. Sau „En passant par la Lorraine avec mes sabots“, fredonat obsesiv în urmă cu câteva zile când mi-am cumpărat niște saboți. Și mai erau și alte cântece, unele franțuzești ale căror versuri le învățasem după ureche, la fel și pronunția.
Alte și alte cântece, pline de candoare, cu versuri ritmate, cele mai multe despre micile necuvântătoare, mi-au colorat copilăria mie așa cum au făcut-o și înaintea mea și multe generații după aceea și așa cum continuă să o facă și acum. Mai ales acum când tastând pe Google sau pe Facebook, găsești o mulțime de cântece pentru copii. Și nu oricum, colorate la propriu și animate, numai bune pentru a ține treaz interesul prichindeilor și a-i face să îndrăgească cântecele, muzica, să fie senini și atenți la ceea ce este în jur. Pentru părinți și bunici aceste site-uri reprezintă un mare câștig, mai ales că unele sunt însoțite și de versuri, astfel încât pot fi cântate împreună oricând în parc, la plimbare, la joacă sau acasă, atunci când colorează. Un astfel de site, plin de cântece de tot felul, este cantecedecopii.com, un blog cu cântece dedicat tuturor copiilor, părinților și bunicilor. E interesant acest site și pentru că are și multe jocuri educative, povești animate și multe altele. Este actualizat permanent, astfel încât conținutul este mereu interesat. Iar cei care doresc să fie la curent cu cântecele, poveștile și jocurile educative de pe site pot să urmărească pagina de Facebook.
Și pentru că tot e vacanță, e liber la cântat, la jucat și povestit!