Cărți rare cu autograf, ediții princeps cu alfabet chirilic, de tranziție și latin, expuse la Biblioteca Județeană Constanța

Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman“ invită constănțenii să viziteze expoziția de carte cu autograf „Scriitori români artizani al limbii literare“.

Realizată de bibliotecar Doina Moșoiu și Corina-Mihaela Apostoleanu, șef serviciu, expoziția cu cărți din Colecțiile Speciale ale instituției de cultură include „volume semnate de mari scriitori a căror contribuție la istoria literaturii noastre (poezie, proză, eseistică) și la evoluția limbii literare este definitorie“.

„Iată citești această cărticică, dar învață a te folosi de ceea ce zice întrînsă“

Printre cărți se află o ediție princeps a volumului de debut editorial al lui Grigore Alexandrescu, „Poezii“, apărută la Iași în anul 1842. Scrisă cu alfabet de tranziție, cartea are o însemnare manuscrisă cu caractere chirilice: „Iată citești această cărticică, dar învață a te folosi de ceea ce zice întrînsă“. Tot o primă ediție este și un exemplar din „Culegerea de proverburi sau Povestea vorbii“, de Anton Pann, scrisă cu alfabet chirilic și publicată în 1847 la București.

Expus se află și un exemplar al romanului „Ochii Maicii Domnului“, de Tudor Arghezi având pe pagina de gardă însemnare manuscrisă a autorului: „De ce te zămislii atunci din lut/Şi nu-ţi lăsai pământul pentru oale? Martie 1935“.

Expoziția „Scriitori români artizani al limbii literare“ este deschisă în perioada 31 august – 30 septembrie 2021. Aceasta face parte din seria de activități pe care Biblioteca Județeană Constanța le-a dedicat Zilei Limbii Române, marcată anual pe 31 august.

Sursă foto: Facebook – Biblioteca Județeană Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *