„Brâulețul“, un brand cu care Constanța se mândrește

Fără îndoială, „Brâulețul“ este un nume reprezentativ pentru Dobrogea, pentru Constanța în mod special. A devenit un brand al orașului de la Marea Neagră ducându-i faima peste tot în țară. După o perioadă de absență de pe scenă, „Brâulețul“ a revenit în atenția publicului asumându-și misiunea ca, sub egida Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, să ducă mai departe moștenirea culturală care i-a conferit identitate și celebritate.

Revenirea în fața publicului s-a făcut pe 18 decembrie, cu o săptămână înainte de marele praznic al Nașterii Domnului, printr-un Concert Extraordinar de Crăciun în prim-planul căruia s-a aflat Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul“ și invitații săi de seamă: Mioara Velicu, Sava Negrean Brudașcu, Ionuț și Doinița Dolănescu, Ionuț Fulea și Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte“ al Consiliului Județean Iași.

Readucerea în lumina reflectoarelor a acestui brand local s-a făcut prin grija autorităților județene, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, care și-a exprimat dorința ca acestui ansamblul să i se redea rolul și locul binemeritat, câștigat cu profesionalism de-a lungul anilor: acela de a fi ambasador al Dobrogei, al Constanței.

ansamblul brauletul constanta

Despre „Brâulețul“ de la Constanța, regretata realizatoare de emisiuni folclorice Mărioara Murărescu scria în 1984: „În peisajul folcloric dobrogean – dominat de o mare bogăție de melodie și ritm (…) se remarcă cu un merit deosebit în păstrarea și valorificarea scenică a folclorului dobrogean o formație instrumentală de prestigiu – orchestra Brâulețul“.

Orchestra populară „Brâulețul“ s-a înființat în anul 1955 pe lângă Sfatul Popular Regional Constanța cu un număr mic de instrumentiști și doi soliști vocali. O vreme a funcționat ca secție a Casei de Cultură Orășenești și a Teatrului de Stat.  La 1 iulie 1964 a devenit  ansamblu de cântece și dansuri al regiunii Dobrogea remarcându-se pe scena spectacolelor regionale și din întreaga țară.

De-a lungul timpului, ansamblul a evoluat sub baghetele unor dirijori renumiți precum Dan Moisescu, omagiat anual de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, prin  Festivalul Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc, care îi poartă numele, și Gheorghe Parnica, care a debutat la „Brâulețul“ ca instrumentist, pentru ca apoi să devină concert maestru și dirijor al acestuia. Printre interpreții cu care a colaborat se numără nume reprezentative ale cântecului popular românesc printre care: Lucreția Ciobanu, Tița Barbu, Aneta Stan, Ileana Constantinescu, Sirma Granzulea, Natalia Şerbănescu și Elena Roizen.

ansamblul brauletul elena platica

Ansamblul „Brâuleţul“ a cunoscut, pe lângă glorie și perioade mai puțin faste, cum este cea în care a trebuit să se întoarcă la statutul de ansamblu de amatori, ca urmare a desființării prin decretul Consiliului de Stat a tuturor ansamblurilor profesioniste, funcționând astfel până în 1989. Deși a lipsit o vreme de pe scenă, identitatea „Brâulețului“ a fost conservată datorită fundației „Demnitatea Pontică”, care a primit în anul 2010 înregistrarea acestei mărci de la OSIM.

În prezent, Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul“, de bunăstarea căruia se ocupă Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, instituție subordonată CJC, are misiunea de a valorifica și promova diversitatea folclorului dobrogean, dar și a celui din celelalte zonele etnofolclorice ale țării. Orchestra „Brâulețul“ își desfășoară activitatea sub bagheta maestrului Cristian Obrejan, iar coregraf este Ștefan Coman.

Concertul Concert Extraordinar de Crăciun, susținut pe 18 decembrie, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, este primul din multele evenimente care vor urma și vor avea în prim-plan Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul“ spre bucuria constănțenilor și a iubitorilor de frumos de pretutindeni.

Sursă foto: Răzvan Militaru – Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *